Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Παγκόσμιος δείκτης οικονομικής ελευθερίας: Μεταξύ Μπαγκλαντές και Νιγηρίας η Ελλάδα [pdf]

Στην 116η θέση σύμφωνα με το ινστιτούτο Fraser/Φωτογραφία: EurokinissiΗ Ελλάδα κατατάσσεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες σύμφωνα με την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά στα στοιχεία του 2015.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συνέντευξη τύπου και στην οποία μίλησαν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος (τ. πρωθυπουργός, τ. πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), Αριστείδης Χατζής (καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών) και Αλέξανδρος Σκούρας (πρόεδρος ΚΕΦίΜ).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη του Fraser για την οικονομική ελευθερία στον κόσμο, η Ελλάδα το 2015 κατρακύλησε 27 ολόκληρες θέσεις με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η χώρα μας πλέον βρίσκεται ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117). Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία - δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).
Το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.
Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:
  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Σιγκαπούρη
  3. Νέα Ζηλανδία
  4. Ελβετία
  5. Ιρλανδία
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Μαυρίκιος
  8. Γεωργία
  9. Αυστραλία
  10. Εσθονία
Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:
  1. Βενεζουέλα
  2. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  3. Δημοκρατία του Κονγκό
  4. Αλγερία
  5. Αργεντινή
  6. Λιβύη
  7. Συρία
  8. Μιανμάρ
  9. Τσαντ
  10. Ιράν
 Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα.
Πως υπολογίζεται ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας
Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία:
  • το μέγεθος του κράτους,
  • το κράτος δικαίου,
  • την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα,
  • την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και
  • το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Oι χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία τείνουν να αναπτύσσονται πιο ραγδαία.
Στις χώρες με τη μικρότερη οικονομική ελευθερία τα εισοδήματα είναι μικρότερα όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.
Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: