Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ολα ξεκίνησαν μετά από δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και άρθρο της Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα Real News. Τόσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξαν ότι...πρέπει να υπάρξει μείωση του στόχου για πρωτογενές πλέονασμα στο 2%, από 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.
Ο κ. Στουρνάρας με δήλωσή του τάχθηκε υπέρ ενός «εθνικού μετώπου» για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%, ενώ η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι πρέπει «να επαναπροσδιοριστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος».
Η ανακοίνωση της ΝΔ
Με αφορμή αυτές τις τοποθετήσεις, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για αποδοχή της αντίστοιχης πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Γιάννη Στουρνάρα και τη Φώφη Γεννηματά, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έως τώρα δεν έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους δανειστές.
«Μετά τη θετική αποδοχή από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά», ανέφερε η ΝΔ.
Και επισήμανε ότι η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει.
«Είναι, όμως, απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ακόμα γελάει με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και αναρωτήθηκε για ποια εθνική γραμμή κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ζητάει εκλογές: «Στο ΠΑΣΟΚ ακόμα γελάμε με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και τώρα ονειρεύεται εκλογές. Για ποια εθνική γραμμή λοιπόν μας μιλάει;».
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης, που με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε τώρα το αυτονόητο, ενώ επιχειρεί να ταυτίσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναρωτιέται ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα
δώσει ως αντάλλαγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται:
δώσει ως αντάλλαγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται:
«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας...
Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια.
Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα.
Γεννούνται όμως δυο ερωτήματα:
1) Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα την ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα;. Μήπως γιατί τώρα, το ΔΝΤ, προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;
2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;
Ο ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα».
Η Ολγα Γεροβασίλη
Ταυτόχρονα, με συνέντευξή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε καλωσορίσει «και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο» στην κεντρική διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης για μείωση του στόχου επίτευξης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήθελαν να δεσμεύσουν την οικονομία της χώρας με πολύ μεγάλα πλεονάσματα της τάξης του 4,5%, εμείς ήμασταν εκείνοι που μιλήσαμε πρώτοι για τον παραλογισμό της εξοντωτικής και διαρκούς λιτότητας που αυτά θα σήμαιναν. Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τους στόχους, ξεκινώντας από το 0,5% (το 2016) και φτάνοντας το 3,5% στο τέλος της τριετίας», είπε η κ. Γεροβασίλη στη Real Νews.
Αναφορικά με το εάν η Αθήνα ευνοεί τη μη είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι «τη χώρα την ευνοεί κάθε εξέλιξη αντίθετη προς τη λιτότητα, ανεξαρτήτως από τον θεσμικό εκφραστή της».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου