Και σε υπουργό μπορεί να κατέληξαν τα 7,9 εκατ. ευρώ μίζες προς την Ελλάδα, κατέθεσε πρώην μάνατζερ της KMW
Πρώην μάνατζερ της αμυντικής βιομηχανίας Krauss-Maffei παραδέχεται ότι υπήρξε δωροδοκία προς έλληνες αξιωματούχους για την προμήθεια γερμανικών οβιδοβόλων το 2001.
Ο 72χρονος που λογοδοτεί σε δικαστήριο του Μονάχου, κατέθεσε πως μίζες ύψους 7,9 εκατ. ευρώ ίσως κατέληξαν και στον τότε υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, ήτοι τον Άκη Τσοχατζόπουλο ή το Γιάννο Παπαντωνίου (η αλλαγή φρουράς έγινε το 2001)...
Ο πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) λογοδοτεί από το Σάββατο σε δικαστήριο του Μονάχου κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα απάτης. Η εισαγγελία εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ το 2001 είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και στον τότε υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα.
Τα χρήματα αυτά φερόταν να έχει καταβάλει έλληνας σύμβουλος ή διαμεσολαβητής της KMW, χρεώνοντάς τα ως «έξοδα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών». Αλλά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από το συνολικό ποσό κατέληξε τελικά στον πρώην μάνατζερ της KMW. Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αυτό συνέβη επειδή ο έλληνας διαμεσολαβητής του έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε «καθαρά φιλική βάση» στην προμήθεια.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η ίδια η KMW ποτέ δεν κατέβαλε απευθείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευθυντή εξοπλισμών. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν «στα δεδομένα της αγοράς». Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο κατηγορούμενος ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια χωρίς να γίνουν αυτές οι πληρωμές», για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δεν ήθελε καν να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις προς τους τοπικούς συνεργάτες στην Ελλάδα. «Η στάση η δική μου, η δική μας, ήταν: αφήστε με στην ησυχία μου, δεν είναι δική μας υπόθεση» ανέφερε στο δικαστήριο ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της KMW.
Παραγράφεται η δωροδοκία
Ο δικαστής παρατήρησε εν τούτοις ότι η αμυντική βιομηχανία KMW φάνηκε να ανεβάζει σημαντικά το ποσό της προμήθειας προς τον έλληνα αντιπρόσωπο τη στιγμή ακριβώς που επρόκειτο να καταβληθούν οι πληρωμές προς τον κατηγορούμενο γερμανό μάνατζερ και, καθώς «τέτοια δώρα σπανίζουν», ρώτησε τον κατηγορούμενο μήπως υπάρχει άμεση σχέση με τα χρήματα που έλαβε. Εκείνος το αρνείται μετ΄επιτάσεως. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο εισαγγελέας, δεν αποδεικνύεται ότι ο τότε επικεφαλής της KMW Μάνφρεντ Μπόντε ή οι μάνατζερ που είχαν επιφορτιστεί με τους ισολογισμούς της εταιρείας στο επίμαχο χρονικό διάστημα γνώριζαν τις «ωφέλιμες πληρωμές». Όπως κι αν έχουν τα πράγματα όμως, η κατηγορία της δωροδοκίας έχει πλέον παραγραφεί. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Αναφερόμενος σε πιθανά κίνητρά του, ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί από τον Ιανουάριο, κατέθεσε τη δυσαρέσκειά του γιατί ο μισθός του δεν ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ καθαρά- μία αμοιβή «κάτω του μέσου όρου», όπως είπε. Η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου συνεχίζεται. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στους υπόπτους περιλαμβάνονται και πρώην βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου πάντως ανεστάλη η εισαγγελική έρευνα για φοροδιαφυγή για τον σημερινό επικεφαλής της KMW Φρανκ Χάουν. Όπως ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελέας Τόμας Στάινκραους-Κοχ, ο Χάουν δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, καθώς είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρίας το 2006, ενώ οι κατηγορίες αφορούν φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών.
Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου