Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ [εικόνες]
Γεύμα εργασίας αυτή την ώρα παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ
Σημαντική η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών
Δύσκολη η συμφωνία απόψε
Οργιο φημών και διαρροών για μέτρα και απαιτήσειςΑλλάζει.. ρότα ο Ολάντ με νέα παρέμβαση
Συνεχής ενημέρωση...
Νύχτα γεμάτη πιέσεις, συζητήσεις και διλήμματα αναμένεται να είναι η σημερινή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα με στόχο να προωθήσει το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις για μπει ένα τέλος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κρατούν ήδη εδώ και τέσσερις μήνες.Κείμενο προτάσεων, πάντως, έχουν και οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και αυτό αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) και στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και τα social media όλοι κάνουν λόγο για μια μεγάλη νύχτα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, ωστόσο, το πρόγραμμα έχει και... συνέχεια, καθώς, η ελληνική αντιπροσωπεία γευματίζει αυτή την ώρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους συνεργάτες του, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από την ελληνική πλευρά, παρόντες είναι οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Κοινή παραδοχή, πάντως, ακόμη και πριν ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη ήταν πως οι δύο πλευρές δύσκολα θα φθάσουν σε συμφωνία απόψε, απλά θα ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Σημειωτέον ότι ήδη στα social media δημοσιογράφοι καταγράφουν φήμες και πληροφορίες σημειώνοντας ότι η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αρκετά χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και πάγωμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας.
To tweet του πρωθυπουργού για τη συνάντηση
Ολάντ: Ολοι θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, να πάρει δεσμεύσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ- Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε νέα- δεύτερη για σήμερα- τοποθέτηση για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «Θέλουμε την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Οι κανόνες να γίνουν σεβαστοί και η Ελλάδα να πάρει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να πάμε σε συμφωνία», καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων.
Ακόμη, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στο κείμενο που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις εργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οργιο φημών, πληροφοριών και διαρροών
Την ίδια στιγμή η φημολογία, αλλά και οι διαρροές για το τι περιλαμβάνουν τα δύο κείμενα δίνουν και παίρνουν εδώ και δύο ημέρες.
Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο προτάσεις έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και ιδιαίτερα σε πολύ «καυτά» ζητήματα στα οποία τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι εμφανίζονται ανυποχώρητοι.
Από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν προκύπτει πως οι δανειστές στέλνουν πρόταση-τελεσίγραφο στην Αθήνα και πως υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, αλλά αυτά είναι ελάχιστα. Αλλωστε, το κείμενο που θα δει ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνταχθεί από κοινού από όλους τους Θεσμούς κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προκύπτουν πολλά περιθώρια ελιγμών.
Λιτότητα διαρκείας, μέτρα-σοκ και τέλος τις κόκκινες γραμμές θέλουν οι δανειστές
Την ώρα που Τσίπρας και Γιούνκερ θα μιλήσουν για πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, τα μηνύματα από το προσχέδιο των δανειστών δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Οπως μετέδωσε το Mega, στο κείμενο δέκα σελίδων που θα παρουσιάσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα υπάρχουν πίνακες με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, μέτρα ύψους 3 δισ. για το 2015, τα οποία θα με τη μετενέργεια θα αποδώσουν 6 δισ. το 2016.
Επιπλέον, οι δανειστές φαίνεται πως πιέζουν για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από όλες σχεδόν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Δεν δέχονται καμία αλλαγή στα εργασιακά, δηλαδή στις συλλογικές συμβάσεις ή σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Στο ασφαλιστικό, εφόσον δεν υπάρξει ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, ζητούν ισοδύναμα μέτρα, κάτι που μπορεί να προκύψει από φόρους ή περικοπές σε συντάξεις, ενώ, απαιτούν την άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα οι δανειστές προτείνουν τις εξής αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.
Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από το κρίσιμο ραντεβού
Παράλληλα, σε Βρυξέλλες, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη είκοσι λεπτών με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου συμφώνησαν την ανάγκη να υπάρξουν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Στον αντίποδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μένουν, ακόμη, πολλά να γίνουν.
Ωρες αγωνίας
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι στην κόψη του ξυραφιού και η σημερινή συνάντηση αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και κατ' επέκταση της Ελλάδας.
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου