* Μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα η πρόταση της κυβέρνησης
* Ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για τα νοικοκυριά
* Πώς θα γίνεται ο διακανονισμός όλων των χρεών σε ένα πακέτο
* Ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για τα νοικοκυριά
* Πώς θα γίνεται ο διακανονισμός όλων των χρεών σε ένα πακέτο
Έως τις 15 Αυγούστου αναμένεται η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην Τρόικα το σχέδιό της για τα «κόκκινα» δάνεια και τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους των ιδιωτών με στόχο οι αποφάσεις να τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.
Η λύση που προκρίθηκε κατά...
τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης του συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, είναι η ρύθμιση να εφαρμοστεί πρώτα για τις επιχειρήσεις και μετά τα νοικοκυριά.
«Ολα σε ένα» είναι το κεντρικό σύνθημα
Η λύση που προκρίνεται είναι να υπάρξουν εξατομικευμένες λύσεις για όλα τα χρέη που μπορεί να υπάρχουν, δηλαδή, να γίνεται συνολική αντιμετώπιση των χρεών (σε τράπεζες, Δημόσιο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) και αυτά να ρυθμίζονται με εξωδικαστικό διακανονισμό που θα καθορίζει τι θα πρέπει να πληρώνει όπου χρωστάει.
Στόχος του Μαξίμου είναι να μην μεγεθυνθεί το κοινωνικό πρόβλημα και να μην επιβραβευτούν «μπαταχτσήδες» μέσω αυτών των ρυθμίσεων, ενώ, όπως σχολιάζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το κούρεμα είναι απαγορευμένη λέξη.
Πως θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και μέσω αυτού, θα συγκεντρώνονται τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές.
Ολοι οι πιστωτές θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον οφειλέτη και θα αναζητούν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση και τους τρόπους αποπληρωμής, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν:
- περισσότερες δόσεις
- χαμηλότερα επιτόκια
- διαγραφή προστίμων
- συμμετοχή των πιστωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης
Παράλληλα οι πιστωτές θα μπορούν να σχεδιάζουν μαζί με τον οφειλέτη ένα πλάνο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει την μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση προσωπικού ή αλλαγή του μάνατζμεντ.
Η λύση... πακέτο αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε τον άνθρωπο ο οποίος πραγματικά μέσα στην κρίση μπόρεσε και πλήρωσε τις υποχρεώσεις του από πάνω να αισθανθεί και κορόιδο, αυτό θα είναι ανεπίτρεπτο, από την άλλη όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό το σύστημα των ''κόκκινων'' δανείων δεν μπορεί να μείνει έτσι, δεν είναι μόνο ότι είναι αδύνατο να συντηρηθεί, είναι ότι εγκλωβίζονται μέσα σε αυτή την κατάσταση πάρα πολλές υγιείς δυνάμεις οι οποίες πρέπει να απελευθερωθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.
Ασφυκτιά η αγορά
Αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς, η αγορά συνεχίζει να ασφυκτιά, καθώς δεν τροφοδοτείται με ρευστότητα, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών αγγίζουν τα 160 δισ. στο σύνολο της οικονομίας.
Αναλυτικά:
- Τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια ανέρχονται σε 77 δισ. ευρώ
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία φθάνουν τα 67 δισ. ευρώ
- Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 16 δισ. ευρώ
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνη.
Οπως αναφέρει το capital.gr, μεγάλο μέρος της συζήτησης με την Τρόικα αναλώθηκε στα θέματα δικαιοσύνης ενόψει και της αναθεώρησης του κώδικα πολιτικής δικονομίας ο οποίος αποτελεί σημαντικό σκέλος για την επιτάχυνση των διαδικασιών και σχετίζεται άμεσα και με τις μεγάλες καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων για το χρέος των φυσικών προσώπων, τις προσφυγές στο άρθρο 99 κ.ά.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει και την αναθεώρηση της προπτωχευτικής διαδικασίας και του πτωχευτικού δικαίου.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου