Πολιτικό σεισμό έφεραν οι αποκαλύψεις των Financial Times για τα όσα συνέβησαν στη δραματική Σύνοδο των Καννών, τον Νοέμβρη του 2011 και οδήγησαν στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Τη σκυτάλη από τους Times παίρνουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης με το «Βήμα της Κυριακής» να αποκαλύπτει όλο το δραματικό παρασκήνιο από το καλοκαίρι του 2011 και τον ανασχηματισμό έως την πρόταση για δημοψήφισμα και τη συνάντηση των Καννών.
Oπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο Γιώργος Παπανδρέου αντιλήφθηκε...
το καλοκαίρι του 2011 ότι θα απαιτηθεί ευρεία πλειοψηφία για να κυβερνηθεί η χώρα και έκανε την πρώτη κρούση στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
το καλοκαίρι του 2011 ότι θα απαιτηθεί ευρεία πλειοψηφία για να κυβερνηθεί η χώρα και έκανε την πρώτη κρούση στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
Εκείνος δέχθηκε να στηρίξει μια κυβέρνηση με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό, ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν την προσπάθεια σε κατάρρευση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο κρατούσαν οι διαπραγματεύσεις φέρεται να είπε στους συνεργάτες του δακρυσμένος «Το κάνω για την πατρίδα».
Ακολούθησε η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε άμεσα ανασχηματισμό, κάτι που έφερε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να δέχθηκε ασφυκτική πίεση από τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς, πάντως να αποκαλύπτει και πολλά για τις συζητήσεις τους. «Μου ζήτησε το χέρι μου» απαντούσε σε όσους τον ρωτούσαν τι είχαν συζητήσει σε συνάντησή τους.
Η συνάντηση του Σεπτέμβρη με Σόιμπλε στο Eurogroup
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησαν να συναντηθούν στα πλαίσια του άτυπου Eurogroup, ενώ, το ραντεβού «κλείστηκε» στο υπόγειο μπαρ ξενοδοχείου.
Μέσα σε βαρύ κλίμα και με τις προειδοποιήσεις Σαρκοζί ότι η ατμόσφαιρα είναι «δηλητηριασμένη» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπαίνει κατευθείαν στο θέμα.
Το δίλημμα είναι εάν η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα με ένα δεύτερο πρόγραμμα ή είναι προτιμότερο να οργανωθεί μια έξοδος της χώρας από το ευρώ. Αποκαλύπτεται, μάλιστα ότι οι Γερμανοί είχαν επεξεργαστεί ήδη ένα πρόγραμμα έκτακτων συνθηκών που προέβλεπε την ανάληψη 100 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε κάθετα την οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ, εξηγεί πως το δεύτερο πρόγραμμα μπορεί να πετύχει και καλεί τον Παπανδρέου, ο οποίος ήταν καθ΄οδόν για τις ΗΠΑ, να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε κάθετα την οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ, εξηγεί πως το δεύτερο πρόγραμμα μπορεί να πετύχει και καλεί τον Παπανδρέου, ο οποίος ήταν καθ΄οδόν για τις ΗΠΑ, να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα.
Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου όπου αποφασίστηκε το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ.
Στις 30 Οκτωβρίου συναντώνται Παπανδρέου – Βενιζέλος και στις 31 έρχεται η πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρωθυπουργό.
Η Σύνοδος των Καννών στη σκιά του δημοψηφίσματος
Στις 2 Νοεμβρίου έρχεται η πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο των Καννών έπειτα από πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί και της Ανγκελα Μέρκελ.
Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει τον Βενιζέλο ότι τα πράγματα θα είναι πολύ ζόρικα και το περιβάλλον ιδιαίτερα εχθρικό.
Η συνάντηση, όπως, αποκαλύπτει το «Βήμα», είχε οριστεί για τις 7 το απόγευμα με την ελληνική αποστολή να φθάνει στις Κάννες στις 4 και μισή. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να πήγε στον γυμναστήριο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο δωμάτιό του για να ξεκουραστεί.
Στη διάρκεια της συνάντησης βρέθηκαν στις απέναντι πλευρές ο Νικολά Σαρκοζί, η Ανγκελα Μέρκελ και η ελληνική αντιπροσωπεία.
Εκεί ήταν που σε έντονο ύφος ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα τονίζοντάς του ότι αισθάνεται «ευτελισμένος και προσβεβλημένος«, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ συμφωνούσε χρησιμοποιώντας πιο ήπιες εκφράσεις.
Χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί είπε στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας «Με ξεφτίλισες, με ρεζίλεψες, είσαι ένας αναξιόπιστος, ένας κρετίνος».
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε στον Γιώργο Παπανδρέου ότι έχει δύο επιλογές ή να ακυρώσει το δημοψήφισμα ή να έχει μια και μόνο ερώτηση: Ναι ή όχι στο ευρώ.
Ο Παπανδρέου, μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα εξέπληξε τους συνεργάτες του, όταν μετά τη συνάντηση τους λέει «νομίζω ότι πήγαμε καλά». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος του προτείνει να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για να συγκληθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η πρόταση δεν απορρίπτεται αλλά ούτε εφαρμόζεται.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει στον Γιώργο Παπανδρέου πως ως υπουργός Οικονομικών πρέπει να προβεί σε δήλωση για την προστασία των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός δείχνει να δυσφορεί αλλά δε λέει τίποτα.
Μετά και το e-mail της κόρης του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφασίζει να κάνει τη δήλωση και προκαλεί την έκρηξη του Γιώργου Παπανδρέου. «Με άδειασες» είπε τον υπουργό του όταν τον πήρε τηλέφωνο. «Μια μέρα θα με ευγνωμονείς» ήταν η απάντηση.
Η επεισοδιακή ψήφος εμπιστοσύνης και η παραίτηση Παπανδρέου
Στις 3 Νοεμβρίου έπειτα από την ανοιχτή άρνηση πολλών στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου.
Επειτα από αρκετή καθυστέρηση ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται ενώπιον των υπουργών του και ανοικοινώνει ότι υπάρχει συμφωνία με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη για την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα με μια ακόμη οργισμένη συνεδρίαση στη Βουλή διεξάγεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπου αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν να καταψηφίσουν.
Τελικά, η κυβέρνηση παίρνει 153 ψήφους εμπιστοσύνης, ενώ το βράδυ της Παρασκευής ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή επιμένει στο δημοψήφισμα.
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ο Παπανδρέου περνάει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια και να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης μεταβατικού πρωθυπουργού.
Επειτα από συνεχόμενες διαπραγματεύσεις επέρχεται συμφωνία για το πρόσωπο και η εποχή Λουκά Παπαδήμου μόλις έχει αρχίσει.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου