Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «και όλα τα αναγκαία μέτρα λαμβάνονται», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πριγκόζιν ανήγγειλε ότι θα ηγηθεί μίας «πορείας για τη δικαιοσύνη», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καλεί σε πραξικόπημα κατά δήλωσή του, για να σημάνει συναγερμός στη Μόσχα και η FSB να ανακοινώσει άμεσα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε βάρος του. Τεθωρακισμένα έβγαιναν λίγο αργότερα στους δρόμους της Μόσχας κα του Ροστόφ.
To υπουργείο Άμυνας διέψευσε οποιαδήποτε επίθεση κατά βάσης της Wagner και απαίτησε να σταματήσει ο Πριγκόζιν τις «παράνομες ενέργειες», ενώ την ίδια στιγμή ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε κυβερνητικά κτήρια, εγκαστάσεις μεταφορών και κομβικά σημεία στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον Πριγκόζιν εμφανίζουν μισθοφόρους της Wagner να κινούνται ήδη προς το Ροστόφ. Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, του οποίου την ηγεσία είχε επαινέσει ο Πριγκόζιν κατά το παρελθόν, τον κάλεσε να «σταματήσει τα κονβόι» και να επιστρέψουν οι μισθοφόροι στις βάσεις τους. «Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές», ανέφερε.
«Αυτό είναι μία πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα και τον πρόεδρο», ανέφερε την ίδια στιγμή ο αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Αλεξέγιεφ, καλώντας τους μαχητές του Πριγκόζιν να σταματήσουν οποιαδήποτε εξέγερση. «Αυτό είναι πραξικόπημα», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι «το κακό που κουβαλά η ρωσική στρατιωτική ηγεσία πρέπει να σταματήσει», συνεχίζοντας: «Όσοι σκότωσαν τους άνδρες μας και πήραν δεκάδες χιλιάδες ζωές Ρώσων στρατιωτών θα τιμωρηθούν».
Σε «κήρυξη πολέμου» εναντίον των αντιπάλων του στον ρωσικό στρατό, ο Πριγκόζιν διαμήνυσε ότι ελέγχει 25.000 άνδρες για να προσθέσει ότι «οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα»... «Μαζί θα καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό το χάος στη χώρα. Όποιος θέλει ας συμμετάσχει. Πρέπει να τελειώσουμε αυτό το χάος», διακήρυξε.
«Σας ζητώ να μην αντισταθείτε. Όποιος το κάνει θα θεωρηθεί απειλή και θα εξουδετερωθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα σημεία ελέγχου και την αεροπορία στο δρόμο μας. [...] «Η προεδρική εξουσία, η κυβέρνηση, η αστυνομία και η ρωσική φρουρά θα λειτουργήσουν ως συνήθως. Δεν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά για πορεία δικαιοσύνης. Οι ενέργειές μας δεν παρεμβαίνουν στα στρατεύματα με κανέναν τρόπο», είπε.
«Παρακολουθούμε [σ.σ. την κατάσταση]» ήταν το μονολεκτικό tweet που ήλθε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας λίγο πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Κατέρριψε ολόκληρο το αφήγημα για τον πόλεμο
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν αφότου βγήκε από τη σκιά για να βρεθεί με τον διαβόητο μισθοφορικό στρατό της Wagner στην πρώτη γραμμή του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. O ρόλος του ήταν εξ αρχής αινιγματικός, όπως και οι πραγματικές προθέσεις του. Έχει πολιτικές φιλοδοξίες ο κατάδικος επί σοβιετικής εποχής; Προκαλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή είναι πιόνι του, αναρωτιούνταν όλοι.
Γιατί ήταν (έως τώρα τουλάχιστον) ο μόνος που απολάμβανε... ασυλίας για διαρκή ξεσπάσματα κατά του υπουργείου Άμυνας, του τακτικού στρατού και της ελίτ που στη Ρωσία του Πούτιν θα είχαν οδηγήσει οποιονδήποτε άλλον στη φυλακή;
Δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων έχουν αφιερωθεί τους τελευταίους μήνες στον ανοιχτό «πόλεμο» του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τους εκβιασμούς ότι θα αποσύρει τη Wagner από το Μπαχμούτ εάν δεν λάβει πυρομαχικά, τις «φωνές» για γενική επιστράτευση και τις δημόσιες προειδοποιήσεις ότι οι φράξιες του Κρεμλίνου καταστρέφουν τη χώρα και έρχεται επανάσταση όπως το 1917 στη Ρωσία εάν η ελίτ «δεν σοβαρευτεί».
Ωστόσο, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ο αιμοβόρος Πριγκόζιν ήλθε μέσω 30λεπτου βίντεο την Παρασκευή (λίγες ώρες πριν καλέσει σε εξέγερση) να καταρρίψει ολόκληρο το ρωσικό αφήγημα της εισβολής στην Ουκρανία, κατηγορώντας ευθέως τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ως υπαίτιο για την εισβολή στην Ουκρανία και για εξαπάτηση του ρωσικού λαού και του ίδιου του Πούτιν.
Ο Πριγκόζιν είπε πως το το Κίεβο δεν απειλούσε τη Ρωσία με επίθεση, ενώ δήλωσε επίσης πως η ουκρανική αντεπίθεση δεν αποτυγχάνει, όπως επιχειρεί να προβάλλει το υπουργείο Άμυνας, αλλά αντίθετα οι Ρώσοι στρατιώτες οπισθοχωρούν. Ανέφερε, μάλιστα, πως η Μόσχα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά το απέρριψε.
Μιλώντας για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία κατόπιν της προσάρτησης της Κριμαίας, ο Πριγκόζιν ανέφερε πως επί οκτώ χρόνια σημειώνονταν μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης μάχες. «Στις 24 Φεβρουαρίου [2022] δεν συνέβη τίποτα ιδιαίτερο εκεί. Τώρα το υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και τον πρόεδρο, και να πει μια ιστορία ότι υπήρχε κάποια τρελή επιθετικότητα από την Ουκρανία και ότι μαζί με όλο το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να μας επιτεθεί» είπε για να συνεχίσει υποστηρίζοντας ότι ο «ο πόλεμος ήταν αναγκαίος» για να προαχθεί σε στρατάρχη ο Σοϊγκού και όχι για την «αποστρατιωτικοποίηση ή αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
Για τον πόλεμο κατηγόρησε και τους ολιγάρχες, κατακεραυνώνοντας τη «φράξια που ουσιαστικά κυβερνά σήμερα τη Ρωσία». Ήταν τα σκληρότερα λόγια που είχε εκστομίσει μέχρι στιγμής ο Πριγκόζιν. Και μέχρι να καλέσει λίγο αργότερα σε εξέγερση, το ερώτημα ήταν ποια είναι η πραγματική φύση της σχέσης του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όσο η αναγνωρισιμότητα, και μαζί και η δημοτικότητα του Πριγκόζιν, άρχισαν να αυξάνονται, τόσο χτύπαγε το τελευταίο διάστημα «κόκκινο» και η σεναριολογία για ενδεχόμενες πολιτικές φιλοδοξίες του, μαζί με τις αμφιβολίες αν παραμένει πιστός στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δημοσιεύματα έχουν εμφανίσει τον Πούτιν σε «σύγκρουση» με τον Πριγκόζιν, μέχρι και να τον «φοβάται», και την ίδια την Wagner έως και να επιδιώκει να ανατρέψει τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ άλλες αναφορές ήθελαν τον Πριγκόζιν να εκτελεί... οδηγίες Πούτιν.
Ουδείς στη Ρωσία ενσαρκώνει σήμερα καλύτερα τη λαϊκιστική πολιτική που στρέφεται κατά της ελίτ από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, αναφέρεται να αναλύσεις που έχουν φιλοξενήσει μέχρι και έγκριτες δεξαμενές σκέψεις όπως το Carnegie Endowment for International Peace.
Όμως στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, ο Πριγκόζιν μπορεί να κατακεραυνώνει το υπουργείο Άμυνας και την ελίτ (παρόλο που και ο ίδιος είναι «προϊόν» του καθεστώς) μόνο εφόσον παραμένει «υποταγμένος» στον ίδιο τον Πούτιν· όσο συνεχίζει να τον εξυπηρετεί έχει καλώς, ειδάλλως θα χρειαζόταν ένα… νεύμα του Ρώσου προέδρου για να εξαφανιστεί ο αρχηγός της Wagner, έλεγαν ορισμένες εκτιμήσεις. Αλλά μάλλον τον υποτίμησαν.
Τις ώρες που μεσολάβησαν μέχρι να καλέσει στην... «πορεία δικαιοσύνης» και τον Πούτιν να έρχεται ενώπιον της μεγαλύτερης εσωτερικής πρόκλησης από την έναρξη του πολέμου, μία εκδοχή έλεγε ότι η απόδοση της ευθύνης για τον πόλεμο στον Σοϊγκού και οι «κορόνες» κατά των ολιγαρχών θα μπορούσαν να είναι σχεδιασμένες ακριβώς για να προστατεύσουν τον Πούτιν από τη δημόσια κριτική, προσφέροντας στο Κρεμλίνο και μία πιθανή διέξοδο από τη σύγκρουση χωρίς να «ζημιωθεί» ο πρόεδρος. Ο Πριγκόζιν κατέδειξε τους υπαίτιους, και ανάμεσά τους δεν βρισκόταν το όνομα του Πούτιν.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ο ίδιος που έλαβε την απόφαση για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ το επιχείρημα ότι εξαπατήθηκε από έναν υπουργό δεν τον… τιμά ιδιαίτερα. Επίσης μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος επαναλάμβανε τα περί «αποναζιστικοποίησης» και «αποστατιωτοποίησης» της Ουκρανίας, με τον Πριγκόζιν να αντικρούει και αυτό το «επιχείρημα». Εάν ο Πριγκόζιν ως όλα δείχνουν «αυτονομήθηκε» πλήρως έχει πια τη δύναμη να υπονομεύσει το αφήγημα του Κρεμλίνου, και ίσως όχι μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου