Συναίνεση επιθυμεί να επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκεκριμένη ατζέντα μεγάλων θεμάτων, όπως τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη ψήφο των ομογενών, τον εκλογικό νόμο και το μεταναστευτικό, ξεκινώντας στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, κύκλο επαφών με τους πολιτικούς Αρχηγούς.
Ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα «παίζει» πολύ το χαρτί της συναίνεσης, προβάλλοντας... τον πολιτικό πολιτισμό, την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων σε εθνικά ζητήματα, επενδύοντας στην κούραση της κοινωνίας από την ακραία πόλωση που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη νέα πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι και στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες για τη θετική κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα «κουκιά» στη Βουλή δεν βγαίνουν, αλλά επενδύουν στον επικοινωνιακό θόρυβο που θα δημιουργηθεί, επιρρίπτοντας τις ευθύνες του «ναυαγίου» στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή της είναι η ψήφος των αποδήμων να πάρει το «πράσινο φως» και από τους 300 βουλευτές, αλλά η «εξίσωση» αυτή την περίοδο τουλάχιστον δεν βγαίνει.
«Θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για το θέμα. Μακάρι να υπάρξουν συναινέσεις», ανέφερε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Το κυβερνητικό σχέδιο, όμως είναι πολύ πιθανό να «τιναχτεί στον αέρα», με δεδομένο ότι το Σύνταγμα απαιτεί για να ισχύσει το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, στις προσεχείς εκλογές, αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους, που δεν υπάρχουν.
Η Φώφη Γεννηματά αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά ταυτόχρονα πως υφίσταται και το καθολικό αίτημα της ομογένειας να ψηφίζει στο τόπο διαμονής της, προσέρχεται στο διάλογο, με συναινετικό και υπερκομματικό προφίλ.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της ψήφου των αποδήμων μόνο εφόσον το σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών είναι «καρμπόν» η δική του πρόταση, που μεταφράζεται στο να ψηφίζουν οι ομογενείς αλλά να μην προσμετράτε η ψήφος τους!
Μια πρόταση, που φυσικά κανείς δεν συζητά, γιατί είναι άνευ ουσίας και αναιρεί ολοκληρωτικά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Η άποψη των επιτελών της ΝΔ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να αναπτύξει το νέο αντιπολιτευτικό του αφήγημα, θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση σε όλα. Θα ασκεί μια «τυφλή» αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να πηγαίνει κόντρα στην κυβέρνηση αδιαφορώντας για το τι θέλει η κοινωνία.
Περίπου ίδιο είναι το κλίμα και για το μείζον ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης όπου και σε αυτό το ζήτημα το ΚΙΝΑΛ προσέρχεται με τη λογική να φανεί χρήσιμο στη χώρα γιατί το Σύνταγμα δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και το ίδιο προϋποθέτει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
Τα πράγματα όμως γίνονται περισσότερο περίπλοκα στο θέμα του εκλογικού νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει πάση θυσία την κατάργηση της απλής αναλογικής που είναι βασικός παράγοντας πολιτικής αστάθειας.
Και εδώ το «κουβάρι» μπερδεύεται περισσότερο, γιατί ούτε το ΚΙΝΑΛ που δεν απορρίπτει το σχετικό διάλογο, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούν την κυβερνητική πρόταση.
Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει θέσει το όριο για το εκλογικό μπόνους, μιλώντας για ένα ποσοστό 40% το οποίο εφόσον συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το τοπίο, το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στο θέμα του εκλογικού νόμου και το 2023- όπως διατείνεται το Μαξίμου- να έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις με τη δεύτερη εκλογή να γίνεται με τον εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει προηγουμένως η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ.
Το τέταρτο θέμα που αναμένεται να θέσει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ο Πρωθυπουργός τάσσεται υπερ της χάραξης ενός εθνικού σχεδίου για το καυτό ζήτημα και θα ζητήσει να χαμηλώσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου