Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Man to man Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη - H σπόντα για Σαμαρά και το «άδειασμα» Παππά

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν ως η πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, μετά την επανεκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και το μπαράζ δημοσκοπήσεων μετά τις ευρωεκλογές, που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ καθιερώνεται πλέον στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, γεγονός, που δε μπορούμε να αγνοήσουμε, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Κυρίως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στην πέμπτη θέση, με μονοψήφια ποσοστά, εύρημα, που ουσιαστικά καθιστά τη Χαριλάου Τρικούπη τον βασικό πολιτικό αντίπαλο για τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, μία κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε να ανατρέψει το «highlight» της συνεδρίασης. Η επιδεικτική αποχώρηση του πρωθυπουργού από τα κυβερνητικά έδρανα, μετά την πρωτολογία του, όταν στο βήμα ανέβηκε ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, έβαλε σε πρώτο πλάνο το διπλό μήνυμα...του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφενός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου στο εσωτερικό του.
«Δεν αναγνωρίζω, ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν καταδικασμένο 13-0, ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» 
είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι λέξεις, που επέλεξε, «έδειξαν» τους αποδέκτες του μηνύματος, παραπέμποντας ευθέως, όχι μόνο στην καταδικαστική για τον Νίκο Παππά απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και την πρόσφατη χειραψία, με χαμόγελα, του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Παππά, στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κίνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτήν την τακτική, να αποχωρεί από την αίθουσα, θα ακολουθεί, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει αρχηγό, διερωτώμενος, μάλιστα, «εξ’ ονόματος ποιανού μιλάει ο κ. Παππάς», αναφέροντας τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας ότι με τη στάση του προστατεύει το πολίτευμα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη να βάλει στο κάδρο αυτής της αντιπαράθεσης και τον πρώην πρωθυπουργό, μια επιλογή, που ενδεχομένως να δείχνει ότι η απόφαση είναι πλέον να μη μένει τίποτα αναπάντητο.
Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής και σε όσα είχε δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.
Στην κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, επαναφέροντας τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια. «Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά, όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις, όπως αυτή με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι, όχι μόνον η Κάσος, αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα».
Και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά καταλήγουν «ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».

Στο κοινοβουλευτικό μέτωπο, πάντως, και μετά την πρώτη τους κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ήταν σαφές ότι η πολιτική «μάχη» αφορά πλέον στα πρόσωπα των κυρίων Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη
Η κριτική του πρωθυπουργού για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, αντίστοιχα του Νίκου Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην τροπολογία για τη χρηματοδότηση του κόμματος Σπαρτιάτες, ήταν δύο χαρακτηριστικά σημεία, όπου φάνηκε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να θέσει το ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από μία αλλαγή στην αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».

Οι αιχμές, που θα συνοδεύουν την κυβερνητική κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν ήδη να εκτοξεύονται. 
«Καθώς μιλούσατε, σκεφτόμουν ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου, διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν, το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα, τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε. Έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο, όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου