Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Μεταναστευτικό: Το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στο Βερολίνο και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για το μεταναστευτικό» 
είναι η απάντηση της Αθήνας στο Βερολίνο, μετά την απόφαση να εφαρμόσει έλεγχους σε όλο το μήκος των χερσαίων της συνόρων. 
Το μέτρο αυτό, που έχει εξοργίσει πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Δευτέρας και - σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση - είναι προσωρινό και θα διαρκέσει 6 μήνες (το προβλεπόμενο όριο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης). Ωστόσο, ορισμένα κράτη πιστεύουν ότι η Γερμανία διολισθαίνει επικίνδυνα προς μια μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν...

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να μετατραπεί το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Γερμανία σε ελληνικό. Δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η χώρα μας «δεν θα είναι σάκος του μποξ ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα. Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη».

Τούτου δοθέντος, η Αθήνα δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την Γερμανία, αλλά να υπάρξει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος. Ωστόσο, η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί να σηκώσει βάρη που δεν της αναλογούν. Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών Μπερντ Κρόσερ με τον οποίο συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο. Ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τα Σύνορα που ξεκινά την Τρίτη.

Παράλληλα, η Ελλάδα σχηματίζει μέτωπο με άλλες χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεννόηση της Αθήνας με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από τις προτάσεις του Βερολίνου που υπονομεύουν τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου και ήδη χτίζονται συμμαχίες. Τη Δευτέρα, συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ (ο οποίος μετά την παραίτηση Μπρετόν θα είναι και ο νέος Επίτροπος της Γαλλίας στην Κομισιόν). Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Σεζουρνέ τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα. Να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε, ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας» με τις δύο χώρες να συντονίζονται «ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας στην κατεύθυνση εφαρμογής του Συμφώνου».

Έβρος: Επέκταση στον φράχτη με ευρωπαϊκούς πόρους εισηγείται η Αθήνα

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η «Κ», η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το σχέδιο προστασίας των χερσαίων συνόρων της χώρας μας με την Τουρκία στον Έβρο, στον απόηχο της απόφασης της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα υπάρξει αύξηση των περιπόλων, της τάξης του 20%. «Είμαστε  όλοι  εδώ,  οι  Ένοπλες  Δυνάμεις,  η  Ελληνική  Αστυνομία  και  προστατεύουμε  τα  σύνορα  της  χώρας  και  εγγυόμαστε  την  ασφάλεια  της  Ελλάδας», τόνιζε τη Δευτέρα από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για το θέμα «Σένγκεν», υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο και της Συνθήκης Σένγκεν, όπως βλέπετε  εδώ, στις Καστανιές, που υπάρχει ένα νόμιμο  σημείο  εισόδου  και  γίνονται  διαβατηριακοί  έλεγχοι,  όπως  προβλέπεται  από  αυτή  τη  Συνθήκη,  αλλά  και  από  το  Μεταναστευτικό  Σύμφωνο,  η  δική  μας  αποστολή  εκτελείται  απαρέγκλιτα  και  πιστεύω  ότι  όλοι  οι  Ευρωπαίοι  αναγνωρίζουν  αυτή  τη  μεγάλη  προσπάθεια  που  κάνουμε. Εμπιστεύονται  τους  Έλληνες, την  Ελλάδα,  την  ελληνική  κυβέρνηση  ότι  μπορεί  να  διαφυλάσσει  την  ασφάλεια  της  Ευρώπης», υπογράμμισε.  

Ο «Έβρος  είναι  θωρακισμένος», τόνισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με την Κ, η οποία επικαλείται καλά ενημερωμένη πηγή, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα επέκταση του φράχτη στα σύνορα, η οποία δεν θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, αλλά από ευρωπαϊκούς πόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου