Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν: Στην Ελλάδα και τον Τζιτζικώστα το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού

«Ώρα μηδέν»
για την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των νέων Επιτρόπων από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε τα ονόματα που θα πλαισιώσουν τη νέα της ομάδα, στη δεύτερη θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν.
Η Ελλάδα, με επίτροπο τον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Βιώσιμου Τουρισμού και των Μεταφορών.
«O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ανθρώπων», ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτοί είναι βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητά μας αλλά και για τις μεταβάσεις μας, για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής...

AP Photo/Jean-Francois Badias

Η Γαλλία, της οποίας ο Επίτροπος παραιτήθηκε τη Δευτέρα, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για την Ευημερία και τη στρατηγική για τη βιομηχανία, με εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, στη θέση του παραιτηθέντος Τιερί Μπρετόν.

Στην Κύπρο δίνεται το χαρτοφυλάκιο για τους Ωκεανούς και την Αλιεία, με επίτροπο τον Κώστα Καδή.

Το χαρτοφυλάκιο για τη διεύρυνση αναλαμβάνει η Σλοβακία, με τη Μάρτα Κος να προτείνεται για επίτροπος. Οικονομία και παραγωγικότητα ανατίθενται στη Λετονία και τον Βάλντις Ντομπρόσκις, ενώ συνοχή και μεταρρυθμίσεις αναλαμβάνει ο Ραφαέλε Φίτο από την Ιταλία.

«Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα για την απομάκρυνση του άνθρακα και την ψηφιοποίηση [...] Με το νέο Κολέγιο, οι στόχοι και πολιτικές μας να συνδέονται μεταξύ τους», τόνισε, στην αρχική της τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  

Όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα Επιτροπή θα έχει έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους: τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

Εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης: Τερέζα Ριμπέρα - Ισπανία.

Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την τεχνολογία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία: Χένα Βίρκουνεν - Φινλανδία.

Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών και αιχμής τεχνολογιών. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την ευημερία και τη βιομηχανική στρατηγική: Στεφάν Σεζουρνέ - Γαλλία

Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας -από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας: Κάγια Κάλλας - Εσθονία

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν» για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε Γεωπολιτική Επιτροπή.

Εκτελεστική αντιπρόεδρος για τον άνθρωπο και τις δεξιότητες αρμόδια για τα κοινωνικά δικαιώματα: Ροχάνα Μινζάτου - Ρουμανία

Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.

Εκτελεστική αντιπρόεδρος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις: Ραφαέλε Φίτο - Ιταλία

Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι επίτροποι

Επίτροπος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια: Μάρος Σέφκοβιτς - Σλοβακία

Επίτροπος για την οικονομία και την παραγωγικότητα: Βάλντις Ντομπρόβσκις - Λετονία

Επίτροπος για τη Μεσόγειο: Ντουμπράβκα Σουίτσα - Κροατία

Επίτροπος υγείας και ευημερίας των ζώων: Όλιβερ Βαρχέλι - Ουγγαρία

Επίτροπος για το κλίμα, την κλιματική ουδετερότητα και την καθαρή ανάπτυξη: Βόπκε Χούκστρα - Ολλανδία

Επίτροπος για την άμυνα και το διάστημα: Άντριους Κουμπίλιους - Λιθουανία

Επίτροπος διεύρυνσης: Μάρτα Κος - Σλοβενία

Επίτροπος για τις διεθνείς συνεργασίες: Τζόζεφ Σίκελα - Τσεχία

Επίτροπος για την ετοιμότητα, τη διαχείριση κρίσεων και την ισότητα : Χάτζα Λαμπίμπ - Βέλγιο 

Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευση: Μάγκνους Μπρούνερ - Αυστρία

Επίτροπος για το περιβάλλον, το νερό και μια ανταγωνιστική κυκλική οικονομία: Τζέσικα Ρόσγουελ - Σουηδία 

Επίτροπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημόσια διοίκηση: Πιοτρ Σεραφίν - Πολωνία

Επίτροπος ενέργειας και στέγασης: Νταν Γιόργκενσεν - Δανία

Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία: Εκατερίνα Ζαχάριεβα - Βουλγαρία

Επίτροπος για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου: Μάικλ ΜακΓκράθ - Ιρλανδία

Επίτροπος βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού: Απόστολος Τζιτζικώστας - Ελλάδα

Επίτροπος γεωργίας και τροφίμων: Κριστόφ Χάνσεν - Λουξεμβούργο 

Επίτροπος αρμόδιος για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών, τη νεολαία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό: Γκλένν Μικάλεφ - Μάλτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου