Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ποιους, πώς και γιατί... ενοχλεί ο Μητσοτάκης

Η ομιλία Σαμαρά και το δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Μητσοτάκη, έχει περάσει στην ιστορία και ο αρχικός σκοπός της, μάλλον γύρισε μπούμερανγκ.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε επιθετικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Κατ΄ αρχάς, η κόντρα Μητσοτάκηδων με τον Σαμαρά κρατάει χρόνια, έστω και αν ο Μεσσήνιος, ως πρωθυπουργός, είχε αξιοποιήσει τον Κυριάκο στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012-2015.
Μην ξεχνάμε επίσης τη σκληρή κόντρα για την αρχηγία της ΝΔ το 2009, όταν ο Σαμαράς κέρδισε την Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηριζόμενος... απ΄ όλο το αντι-μητσοτακικό μπλοκ και ειδικότερα του "Καραμανλικούς".
Πολλές από τις επισημάνσεις Σαμαρά, όντως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο προβληματισμού, μέσα από μια συζήτηση με τον Μητσοτάκη.

Οι... κακές γλώσσες λένε ότι ο Σαμαράς νιώθει αποκλεισμένος από το σύστημα διακυβέρνησης του Μαξίμου και τώρα βρήκε την ευκαιρία να... ξεσπαθώσει.
Θυμίζουμε ότι το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κατά τα μνημονιακά χρόνια ήταν το 29% που πέτυχε ο Σαμαράς στις εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχε πιάσει το ποσοστό του... Τσίπρα το 2023, δηλαδή 18%! Το χειρότερο ποσοστό της ΝΔ με Μητσοτάκη ήταν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αλλά ήταν σχεδόν το ίδιο με το υψηλό του Σαμαρά και με το δεύτερο κόμμα να βρίσκεται 13 μονάδες πίσω. Οπότε, προς τι αυτή η επιθετική στάση;
Είπαμε, ο Σαμαράς νιώθει αποκλεισμένος, θεωρεί ότι είναι τελειωμένος ως προς το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα, ψιθυρίζεται ότι στις εκλογές του 2027, είναι πολύ πιθανό να μην κατεβάσει ο Μητσοτάκης, τον γιο του Μεσσήνιου.

Τα παραπάνω αποτελούν τη μία όψη της προσωπικής πικρίας Σαμαρά. Η άλλη όψη όμως, έχει... βαθύτερα χαρακτηριστικά και αγγίζει ολόκληρο το σύστημα των ιστορικών ηγεσιών της παράταξης. Για να ακριβολογούμε, η παρουσία του Μητσοτάκη απειλεί την ηχώ που έχει το όνομα Καραμανλής στη Νέα Δημοκρατία. Θα ανατρέξουμε λίγο στα ιστορικά γεγονότα και θα κάνουμε χρήση της απλής... αριθμητικής!

Ο Μητσοτάκης θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός, ως αρχηγός της ΝΔ τα τελευταία 44 χρόνια, "κλέβοντας" τη... δόξα από τον Κώστα Καραμανλή. Θα έχει συμπληρώσει 5 χρόνια και 8 μήνες, όταν ο Κώστας Καραμανλής κυβέρνησε από το 2004 έως το 2009, για 5 χρόνια και 7 μήνες. Επιπλέον, τον Μάιο του 2025, ο Μητσοτάκης θα συμπληρώσει 5 χρόνια και 11 μήνες ως πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος κυβέρνησε από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1980.

Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του χρόνου τον Μάιο, θα είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός, που ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα έχει κυβερνήσει τα περισσότερα χρόνια στη Μεταπολίτευση. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πρόεδρος της ΕΡΕ είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 1955 έως το 1963, έχοντας δηλαδή συμπληρώσει συνολικά 14 χρόνια διακυβέρνησης μεταπολεμικά.

Το "κλειδί" των εξελίξεων βρίσκεται στο έτος 2027. Αν τις κερδίσει ο Μητσοτάκης (το πιθανότερο ενδεχόμενο), τότε θα πάει για άλλη μία τετραετία και θα φτάσει να συμπληρώσει το 2031, δώδεκα χρόνια πρωθυπουργίας. Συνεπώς, θα έχει ξεπεράσει τόσο τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2004, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούνιο του 1989 και στη συνέχεια από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιανουάριο του 1996. Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε τροχιά για να σπάσει ένα ρεκόρ, το οποίο ξεπερνά τη Νέα Δημοκρατία. Το 2031 θα είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, έχοντας ξεπεράσει (νωρίτερα μάλιστα) τον μέχρι στιγμής μακροβιότερο, που ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Από την παραπάνω παράθεση προκύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποτελέσει επί της ουσίας το νέο εμβληματικό πρόσωπο στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, "σβήνοντας" επί της ουσίας τον νεότερο Καραμανλισμό και τους εκφραστές του. Είτε πρόκειται για τον Κώστα Καραμανλή, είτε για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπήρξε κυρίως Αβερωφικός. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά, αν θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός το 2027 ο Μητσοτάκης ή αν θα θελήσει να διεκδικήσει και νέα θητεία την περίοδο 2031-2035, η οποία θα είναι η κρισιμότερη της μεταμνημονιακής εποχής, καθώς θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα δανεικά προς τους πιστωτές μας.

Αν ο Μητσοτάκης φτάσει να είναι πρωθυπουργός έως το 2035, τότε θα έχει αναδειχθεί στον κορυφαίο ιστορικό ηγέτη της δεξιάς παράταξης, με συμπληρωμένα 16 χρόνια στην πρωθυπουργία. Αν όλα αυτά είναι... υπερβολές, απλά να θυμίσουμε ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία και χωρίς να έχει ποτέ αυτοδυναμία, κατάφερε να είναι Καγκελάριος από το 2005 έως το 2021. Περίπου το ίδιο συνέβη και στην Ολλανδία με τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, ο οποίος κυβερνούσε από το 2010 έως και πριν από μερικές ημέρες, καθώς ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η επιβεβαίωση του σεναρίου διακυβέρνησης της χώρας από τον Μητσοτάκη θα τον αναδείξει ως τον πλέον ιστορικό και προβεβλημένο ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας από το 1974, οπότε ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν ο Μητσοτάκης φτάσει να είναι πρωθυπουργός της χώρας έως το 2035, τότε αυτό ισοδυναμεί με την πλέον εμβληματική παρουσία πολιτικού ανδρός στα χρονικά της χώρας!

Σημειωτέον, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν 14 χρόνια πρωθυπουργός και 10 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που δεν ξέρουμε εάν μπορεί να επαναληφθεί στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή να πρωθυπουργεύσει για πάνω από 14 χρόνια και στη συνέχεια, αν δεν πάει σε κάποιο υψηλό αξίωμα στην Ευρώπη, να χρηματίσει και δύο πενταετίες Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ας κρατάμε μικρό καλάθι και ας μην προτρέχουμε από τώρα στη βάση τέτοιων σεναρίων, τα οποία ωστόσο, συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να συμβούν...

Λαμβάνοντας υπόψιν το αντι-μητσοτακικό "στρατόπεδο", ο... φόβος τέτοιων μελλοντικών επιδόσεων για τον Μητσοτάκη, θα ισοδυναμούσε με πλήρη απαξίωση όλων όσων τον αμφισβητούν ή ενδεχομένως τον υπονομεύουν. Γι' αυτό και το ύφος της παρέμβασης Σαμαρά, προκάλεσε μεν κάποιον θόρυβο, ο οποίος ήταν πρόσκαιρος και επί της ουσίας, δεν μπορεί να έχει συνέχεια.

Ο Μητσοτάκης αποτελεί τον ισχυρό ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, με τα χάλια που έχουν οι αντίπαλοι του, πρέπει να "αυτοκτονεί" πολιτικά κάθε μέρα, ακυρώνοντας τα προαναφερόμενα ενδεχόμενα! Πάντως, το ενδεχόμενο να γραφτεί ο Μητσοτάκης με "χρυσά' γράμματα στην πολιτική ιστορία του τόπου, ξεπερνώντας τα στενά όρια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί κάτι που... ενοχλεί ήδη πάρα πολλούς!

Εμείς απλά παραθέσαμε τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψιν τους σημερινούς συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο καιρός θα δείξει...

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου