Είναι ξεκάθαρο ότι η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τη δολοφονία... του Αντώνη Καρυώτη κατά την οποία: «Ένας άνθρωπος πήγε να ταξιδέψει και βρέθηκε νεκρός και ένας άλλος άνθρωπος πήγε να κάνει τη δουλειά του και βρέθηκε κατηγορούμενος για φόνο», υπερέβαινε τα όρια της αστοχίας.
Θα μπορούσε δε, να είχε οδηγήσει και στην απευθείας αποβολή του από το υπουργικό συμβούλιο. H παρέλευση του όποιου χρονικού διαστήματος μεσολάβησε, στο φόντο και των τραγικών γεγονότων που πυροδότησε η ακραία θεομηνία «Daniel», ακόμη και η αναγκαία δρομολόγηση της εσωτερικής έρευνας που αφορούσαν στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, δεν θα φρέναρε την ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην έξοδο από την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και προηγήθηκε της επανορθωτικής δήλωσης του απερχόμενου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η παρέμβαση του πρωθυπουργού με την οποία στόχος ήταν να απομακρυνθεί η οποιαδήποτε θολούρα από το κυβερνητικό στίγμα για τη στυγνή ανθρωποκτονία 36χρονου στον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείτο και η δημόσια προειδοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι «όλοι αξιολογούνται διαρκώς». Σε αυτή τη συντεταγμένη ανήκε και η άσκηση πίεσης – που δεν έχει σταματήσει – προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει ευθύνες για το απάνθρωπο περιστατικό που πάγωσε τη χώρα και αμαύρωσε χιλιετίες ναυτικής παράδοσης. Ένα ενισχυμένο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική πολιτεία δεν μένει απαθής στον πρόσκαιρο αιφνιδιασμό της όποιας εγγενούς ανεπάρκειας.
Για την Ηρώδου Αττικού είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα αυτής της διαρκούς αξιολόγησης δεν σταματούν στην απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε φρόντισε μαζί με την σύντομη αποτίμηση ότι: «η απόφαση αυτή, του πρώην Υπουργού, ήταν αναπόφευκτη και ορθή», να επαναλάβει προς τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης την αυστηρή υπενθύμιση της πρωθυπουργικής οδηγίας ότι προέχει η άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους αλλά και για τον κώδικα που υποχρεούνται να τηρούν στο δημόσιο λόγο.
«Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης αναποδογυρίζοντας σύμφωνα με κάποιους την κλεψύδρα για τις αλλαγές.
Με την απομάκρυνση Βαρβιτσιώτη άλλωστε φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό, να σχεδιάζει μια επανεκκίνηση με αλλαγές σε υπουργικά πόστα. Με τα πρόσωπα να φωτογραφίζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως ερμηνεύονται τουλάχιστον από ορισμένες εκ των αναφορών που διέτρεξαν τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην επίσκεψη του στον Έβρο την Δευτέρα.
«Η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ακόμη δεν έχει μοιραστεί με τους στενούς του συνεργάτες τις προθέσεις του, να ανοίγει τον κύκλο των διορθωτικών παρεμβάσεων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα όταν μπει σε μια σταθερή τροχιά το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Στο κάδρο των αλλαγών φαίνεται πως μπαίνουν μέλη της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με τη δημόσια εκφορά τους ή εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεπαρκή στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Αμφότερες είναι κατηγορίες στελεχών που θέτουν υπό αμφισβήτηση το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, όπως αυτό δημιουργήθηκε στην προηγούμενη θητεία, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κρίσεις και καταστάσεις. Κατά την ίδια γραμμή ενημέρωσης οι κυοφορούμενες αλλαγές καταλαμβάνουν πρωτίστως δομές που βρίσκονται στην αιχμή της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνει η κλιματική κρίση όπως είναι η πολιτική προστασία. Μια οντότητα που συγκροτήθηκε και στελεχώθηκε σε σύγχρονα πρότυπα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι σαφές ότι εγείρει συζητήσεις για τις αλλαγές που απαιτεί πέραν της επικαιροποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων.
Είναι επίσης σαφές ότι δεν περνάει χαμηλά από το πρωθυπουργικό ραντάρ η ανάγκη για ενίσχυση ή διορθωτικών αλλαγών που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της έξαρσης του μεταναστευτικού. Εξ ού και η προσωπική δέσμευση που υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους κατοίκους του Έβρου, ότι έχει αναλάβει, κατά τη σύσκεψη που διεξήχθη τη στο Νομαρχείο: «Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι Πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων». Πρόσθεσε δε, ο κ. Μητσοτάκης: «θα κριθώ και εγώ τελικά, όπως έχω κριθεί πολλές φορές στο παρελθόν από μάχες που κερδίσαμε. Θυμάστε, ήμασταν όλοι μαζί το 2020. Είναι μια μάχη διαρκείας όμως αυτή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου