«Αυτοπεποίθηση στην οικονομία και την άμυνα «Επέλεξα να είμαι και πάλι παρών για να τιμήσω την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψουμε με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορωνοϊός» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Forum.
Αναφερόμενος και στην κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την «στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».
Βούλησή του Πρωθυπουργού είναι «να μιλήσω συγκεκριμένα για τα σταθερά βήματα που θα... κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του χειμώνα και του φθινοπώρου».
«Ανατέλλει μια νέα αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε πως «μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα».
Για την ελληνοτουρκική κρίση, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι «στον Έβρο και στο Αιγαίο η Ελλάδα κλήθηκε να αμυνθεί στα αλλεπάλληλα κύματα εισόδου παράνομων μεταναστών» κάνοντας λόγο για στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται μέρα μέρα από όλους, αλλά και έναν ξεχωριστά.
Στο ακροατήριο των μόλις 50 ατόμων στη ΔΕΘ βρίσκονται οι «πρωταγωνιστές της περιόδου», δηλαδή: νοσηλευτές και γιατροί, ασθενείς από την πανδημία, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές.
Επαναλαμβάνοντας ότι «είμαι εδώ για τα δύσκολα» ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ναρκοθέτηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα.
6 εμβληματικές αποφάσεις για την άμυνα
ελληνική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη ραφάλ 4ης γενιάς
ένταξη 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου
εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών ΜΕΚΟ και 4 αεροσκάφη Romeo
εμπλουτίζεται ταυτόχρονα το οπλοστάσιο των 3 κλάδων.
15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετιας
επαναξιολογείται το πλαίσιο στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης
ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανίας
οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία – σύγχρονα συστήματα σε κάθε επίπεδο.
Δώδεκα μέτρα για την Οικονομία- Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης
Δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή».
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.
«Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε το πακέτο των 12 μέτρων:
1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021
2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.
3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη επί 6 μήνες εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.
4. Επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του 2020.
5. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων, με πρόσθεση ξεναγών και καλλιτεχνών.
6. Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1.5 δισ., και θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις.
7. Μέτρο υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% σε πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από το 2021-3.
8. τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια ως συμμόρφωση της πολιτείας με δικαστικές αποφάσεις.
9. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο από το 2020.
10. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβολή ως τον Απρίλιο του 2021 κάθε εκκρεμότητας.
11. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, ποτά, θεάματα κτλ.
12. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.
Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα για την ένταξή τους.
Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δις ευρώ.
Απασχόληση
To Σχέδιο Εθνικής Αυτοπεποίθησης προστατεύει και τονώνει την Απασχόληση. Γιατί εκεί εκδηλώνονται εντονότερα οι συνέπειες της πανδημίας.
Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος ο ιός δεν είναι ταξικός, μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Πλήττει το ίδιο ισχυρές και πιο αδύναμες χώρες. Και δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους. Όμως τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες, θα είναι δυσμενέστερα για τους ασθενέστερους.
Προτεραιότητά μας, συνεπώς, δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της Εργασίας. Με τη συμπαράσταση του Κράτους. Αλλά και με τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού. Ο οποίος, άλλωστε, είναι και αυτός που γεννά την Απασχόληση.
*Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το επόμενο 12μηνο*
Παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο Σχέδιο Αυτοπεποίθησης, θα εκτυλίσσεται και ένα 12μηνο πρόγραμμα 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών.
Τις αλλαγές αυτές περιγράφω συνοπτικά:
-Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
-Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
-Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
-Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
-Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
-Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
-Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
-Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
-Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
-Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.
Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την Άμυνα και την Οικονομία. Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου