«Δεν είμαι παιδονόμος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας την ημέρα που στο φως της δημοσιότητας ερχόταν μια ακόμη αποκάλυψη για τη δράση του Νίκου Παππά όταν ως υπουργός Επικρατείας χειριζόταν τη λειτουργία του «μαγαζιού» που έφερε την επωνυμία «White House».
Ο Χρήστος Καλογρίτσας ο επονομαζόμενος και «κόκκινος εργολάβος» έδειξε τον πρώην υπουργό και «νούμερο 2» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως τον άνθρωπο που μεσολαβούσε για να βρεθούν τα χρήματα και ο ίδιος να αποκτήσει κανάλι...
Η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» είναι ενδεικτική. Προέρχεται μάλιστα από κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα σε μια δίκη με την εταιρεία CCC, έναν κατασκευαστικό κολοσσό με έδρα την Ελλάδα της γνωστής, εκ Παλαιστίνης Οικογένειας, Χούρυ. Αφορά ένα ποσό της τάξης των 3.000.000 ευρώ, το οποίο δόθηκε προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της εταιρείας του υιού Καλογρίτσα στον περίφημο διαγωνισμό Παππά για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι δικηγόροι του Χρ. Καλογρίτσα υποστήριξαν πως τα λεφτά δόθηκαν για την εγγυητική επιστολή μέσω της οποίας έλαβε μέρος στο διαγωνισμό και όχι για την υπεργολαβία που αφορούσε στην κατασκευή ενός Mall στα βάθη της Ανατολής. Ουσιαστικά αποκάλυψαν πως επρόκειτο για μια εικονική συναλλαγή.
Μια συμφωνία που έγινε με την παρέμβαση του Νίκου Παππά, του «μαγαζιού» του «White House», το οποίο ήταν όπως φαίνεται το προσωνύμιο που είχε αποκτήσει το Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο κατά την οποία ένοικος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και κοντινότερος συνεργάτης του, ο πρώην υπουργός, του οποίου το όνομα απασχολεί τη δημοσιότητα μέσα από σειρά καταγγελιών.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Και οι άνεμοι αρχίζουν να σαρώνουν το πολιτικό σκηνικό προκαλώντας πανικό στην Κουμουνδούρου κυρίως για όσα ίσως ακολουθήσουν και τα οποία κινούνται γύρω από τον Νίκο Παππά ακουμπώντας πλέον και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία αρκέστηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και η οποία ειπώθηκε πριν την αποκάλυψη του "Πρώτου Θέματος" είναι ενδεικτική. «Δεν είμαι παιδονόμος», είπε, θυμίζοντας αυτό που είχε πει και στο παρελθόν, τέτοιες ημέρες λίγο πριν το δημοψήφισμα, ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν ο ίδιος επιχειρεί να βγάλει εαυτόν εκτός κάδρου και να μην αναλάβει ευθύνες. Η συλλογική όμως ευθύνη που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του παρέμβαση και η «αναγνώριση λαθών που δεν πρέπει να επαναληφθούν» δεν άρει τις εντυπώσεις. Αλλά και την ουσία.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι ο δεύτερος επιχειρηματίας που επωνύμως μιλά για τον Νίκο Παππά. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της συνομιλίας με τον πρώην υπουργό από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στην οποία ακούγεται ο Νίκος Παππάς να δηλώνει πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά», στο πλαίσιο μιας συζήτησης που αφορούσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας όμως δεν είναι ένας επιχειρηματίας που έμπλεξε στα άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε κυβέρνησης. Γνωστός για τις αριστερές του πεποιθήσεις, ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν στενός φίλος με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια που μετοίκησαν στο κόμμα κατά την περίοδο που αυτό κατευθυνόταν στην εξουσία, με τον γιό του να έχει κουμπαριές με τον Πάνο Καμμένο αλλά και με τον Χρήστο Σπίρτζη. Δηλαδή τον υπεύθυνο για τα δημόσια έργα υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έναν εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Παππά.
Με μια τάση να ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης λίγο πριν την αναμενόμενη άφιξη του, η εταιρεία του άρχισε να αυξάνει τον δανεισμό της από την τράπεζα Αττικής όπου και την πλειοψηφία κατείχε το ταμείο των πολιτικών μηχανικών το οποίο εκπροσωπείται από το ΤΕΕ. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά στο πλάι του, εγκατεστημένο στο Μαξίμου ("White House") o δανεισμός του Χρήστου Καλογρίτσα υπερδιπλασιάστηκε, όπως και τα έργα τα οποία ανέλαβε.
Και μπορεί αυτό να οφείλεται στις υπέρμετρες εκπτώσεις που άγγιζαν και το 55% επί του προϋπολογισμού των έργων (καθιστώντας την ομαλή τους εκτέλεση επισφαλή) εντούτοις η παρουσία του στα δρώμενα έγινε αισθητή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Χρ. Καλογρίτσας πιέσθηκε για να εμπλακεί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ουδείς γνωρίζει αν αυτό συνέβη. Το βέβαιο είναι πως εκτέθηκε και πως στο τέλος του δρόμου εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του Μεγάρου Μαξίμου, ως ένα βαρίδι.
Τι και αν ο Πάνος Καμμένος επέμενε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν διαθέτει τα χρήματα για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Ήταν στα μέσα του 2016 και η εύρεση πόρων δεν ήταν εύκολη αν δεν υπήρχε ανάλογο "κομπόδεμα" ή ισχυρός υποστηρικτής.
Παρ' όλα αυτά ο Καλογρίτσας μπήκε στο χορό των αδειών. Και βρήκε και τα χρήματα για να καταθέσει την εγγυητική επιστολή των 3.000.000, όσων διεκδικεί τώρα από τον ίδιο ο κατασκευαστικός κολοσσός CCC.
Πρέπει να σημειωθεί πως σε εκείνον τον διαγωνισμό που το ΣτΕ τελικά ακύρωσε εκθέτοντας όλους όσους ενεπλάκησαν στην υλοποίηση της μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ο Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε την εγγυητική εκπρόθεσμα. Αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα. Λύση βρέθηκε και έγινε αίφνης αποδεκτή. Ήταν τέλη Αυγούστου του 2016 και ο «Λευκός Οίκος» της Αθήνας ήταν παντοδύναμος, όπως και οι ένοικοί του.
Ο «κόκκινος εργολάβος» όμως έπρεπε να βρει και τη δόση των 20,5 εκατ. ευρώ για να μπει στη διαδικασία απόκτησης της άδειας λειτουργίας. Ήταν η περίοδος που το ένα ραντεβού ακολουθούσε το άλλο. Από τον Δημήτρη Κοντομηνά (που δεν είχε πάρει άδεια) μέχρι τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος έχει αποκαλύψει πως του ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να πληρώσει εκείνος την άδεια για το κανάλι του υιού Καλογρίτσα.
Ήταν ένας «κολασμένος» μήνας. Με το Μαξίμου να αγωνιά για τις εξελίξεις, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για τα… βοσκοτόπια των 5.000 στρεμμάτων τα οποία είχαν γίνει αποδεκτά ως εγγύηση για το τίμημα εξαγοράς της τηλεοπτικής άδειας. Βοσκοτόπια που δεν ανήκαν στον κατασκευάστή αλλά ούτε, ουσιαστικά και σε αυτόν που ενεφανίσθη να τα παραχωρεί. Η, δε, αξία τους δεν είχε καμία σχέση με αυτή που αρχικά εμφανίσθηκε. Σαν αποτέλεσμα ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία για τα μέλη της επιτροπής τα οποία είχαν κάνει αποδεκτό το πόθεν έσχες του κατασκευαστή. Μεταξύ αυτών και το δεξί χέρι του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος. Μια υπόθεση που μπήκε στο αρχείο το 2016 αλλά πέρυσι ανασύρθηκε και ερευνάται…
Σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Καλογρίτσας εκτέθηκε. Και εγκαταλείφθηκε. Μετά «βαΐων και κλάδων» βεβαίως και με μια προσπάθεια να πάρει δημόσια έργα ως αντιστάθμισμα της ζημιάς που είχε υποστεί, η οποία όμως δεν καρποφόρησε με τις εταιρείες του να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης και τα έργα που έχει αναλάβει να παραχωρούνται σε άλλους κατασκευαστές προκειμένου να τα εκτελέσουν.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αδυναμία του στα τέλη Σεπτεμβρίου να βρει τα χρήματα για την πρώτη δόση, αφού οι πιέσεις Παππά που έχουν καταγγελθεί δεν είχαν αποτέλεσμα και τελικά η τηλεοπτική άδεια να περάσει τον Ιβάν Σαββίδη. Μόνο που μαζί με τον Χρήστο Καλογρίτσα χάθηκαν και τα 3.000.000 ευρώ. Θεωρείται ότι τα χρήματα δεν επεστράφησαν και συμψηφίστηκαν με χρέη προς το Δημόσιο. Όμως η CCC τα διεκδίκησε και τα διεκδικεί. Έχοντας στα χέρια το ιδιωτικό συμφωνητικό που αφορούσε στην υπεργολαβία της κατασκευής ενός Mall.
Πριν τις εκλογές του 2019, η CCC προσέφυγε στη διαιτησία στην Ελβετία διεκδικώντας με βάση το συμφωνητικό την επιστροφή των 3.000.000, δηλαδή του ποσού που είχε μεταφερθεί το καλοκαίρι του 2016 από το Αμπού Ντάμπι, στους λογαριασμούς της εταιρείας Τοξότης, συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα, και το οποίο μετετράπη σε εγγυητική συμμετοχής στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
Το Ελβετικό Δικαστήριο δικαίωσε την CCC και πλέον το θέμα αφορά στην εκτέλεση της απόφασής του και στην επιστροφή των 3.000.000.
Πρέπει να τονιστεί ότι, το ποσό της εγγυητικής επιστολής φέρεται να παρακρατήθηκε, όπως τουλάχιστον προέβλεπε και ο διαγωνισμός, για τον συμψηφισμό με άλλα χρέη. Δηλαδή τα 3.000.000 πρέπει να κατέληξαν στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή αξίζει να διερευνηθεί και το που βρέθηκε το πόσο των 2.500.000 το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον υιό Καλογρίτσα για άλλες εκδοτικές δραστηριότητες που επίσης είχαν άδοξο τέλος. Τουλάχιστον για την οικογένεια του κατασκευαστή.
Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό δεν παρακρατήθηκε για να υπάρξει συμψηφισμός χρεών, επίσης απαιτείται να διερευνηθεί πως έγινε και με ποια εντολή.
Το θέμα του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης είχε γίνει εμμονή για τους ενοίκους του Μαξίμου και συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να φτιάξουμε τον «ΣΥΡΙΖΑ ΤV» δήλωνε ο έτερος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρας Παύλος Πολάκης, συνοψίζοντας τη συνολική αντίληψη του κόμματος για τον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης.
Από το κλείσιμο του Mega, μέχρι τη δημιουργία μέσων, (είναι γνωστή η προσπάθεια ενός εφοπλιστή να συγκεντρώσει μέσα ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα με διευθυντές δημοσιογράφους που ανοιχτά τάσσονταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ), κυρίως όμως με την μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας με τις τέσσερις μόνο τηλεοπτικές άδειες, η αγωνία των ηγετικών στελεχών της τότε κυβέρνησης ήταν μεγάλη.
Το ΣτΕ έβαλε στον πάγο την προσπάθεια. Δεν σταμάτησε όμως ολοκληρωτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με συμπαραστάτη του ΑΝΕΛ επεδίωξε να ποδηγετήσει τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιώντας την κρατική χρηματοδότηση και πιέζοντας ιδιώτες επιχειρηματίας αλλά και τράπεζες να αποφεύγουν όσους ασκούν κριτική στο έργο της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης.
Η στοχοποίηση μεμονωμένων δημοσιογράφων ήταν διαρκής. Και τότε και τώρα που εμφανίσθηκε να στοχοποιεί το σύνολο των εργαζόμενων στον Τύπο με αφορμή το θέμα της πανδημίας του κορονοιού.
Οι αποκαλύψεις από ένα πρόσωπο που ενεπλάκη στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, με στενές σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τον τρόπο που λειτουργούσε η τότε κυβέρνηση. Ακόμη και η προσπάθεια που έγινε μέσω ανακοινώσεων να τεθεί θέμα αξιοπιστίας του δεν αλλάζει τα δεδομένα. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Απαντήσεις στα όσα έχουν αποκαλυφθεί δεν έχουν δοθεί. Όταν όμως επιχειρηματίες που είχαν σχέση και επαφές με το ίδιο το Μαξίμου συγκλίνουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το «μαγαζί» τότε το φως που θα πέσει στα άδυτα του… ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει περαιτέρω στοιχεία.
Άλλωστε οι πληροφορίες λένε πως και σε αυτή την περίπτωση, της αναζήτησης δηλαδή χρηματοδότησής για τον ΣΥΡΙΖΑ TV, ακουμπούν και άλλες υποθέσεις. Συνδεδεμένες με δικηγόρους που χειρίζονται off shore εταιρείες, παλιοί γνώριμοι, που ήρθαν να δώσουν λύσεις μετά την αποτυχία των τηλεοπτικών αδειών.
Η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» είναι ενδεικτική. Προέρχεται μάλιστα από κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα σε μια δίκη με την εταιρεία CCC, έναν κατασκευαστικό κολοσσό με έδρα την Ελλάδα της γνωστής, εκ Παλαιστίνης Οικογένειας, Χούρυ. Αφορά ένα ποσό της τάξης των 3.000.000 ευρώ, το οποίο δόθηκε προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της εταιρείας του υιού Καλογρίτσα στον περίφημο διαγωνισμό Παππά για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι δικηγόροι του Χρ. Καλογρίτσα υποστήριξαν πως τα λεφτά δόθηκαν για την εγγυητική επιστολή μέσω της οποίας έλαβε μέρος στο διαγωνισμό και όχι για την υπεργολαβία που αφορούσε στην κατασκευή ενός Mall στα βάθη της Ανατολής. Ουσιαστικά αποκάλυψαν πως επρόκειτο για μια εικονική συναλλαγή.
Μια συμφωνία που έγινε με την παρέμβαση του Νίκου Παππά, του «μαγαζιού» του «White House», το οποίο ήταν όπως φαίνεται το προσωνύμιο που είχε αποκτήσει το Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο κατά την οποία ένοικος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και κοντινότερος συνεργάτης του, ο πρώην υπουργός, του οποίου το όνομα απασχολεί τη δημοσιότητα μέσα από σειρά καταγγελιών.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Και οι άνεμοι αρχίζουν να σαρώνουν το πολιτικό σκηνικό προκαλώντας πανικό στην Κουμουνδούρου κυρίως για όσα ίσως ακολουθήσουν και τα οποία κινούνται γύρω από τον Νίκο Παππά ακουμπώντας πλέον και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία αρκέστηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και η οποία ειπώθηκε πριν την αποκάλυψη του "Πρώτου Θέματος" είναι ενδεικτική. «Δεν είμαι παιδονόμος», είπε, θυμίζοντας αυτό που είχε πει και στο παρελθόν, τέτοιες ημέρες λίγο πριν το δημοψήφισμα, ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν ο ίδιος επιχειρεί να βγάλει εαυτόν εκτός κάδρου και να μην αναλάβει ευθύνες. Η συλλογική όμως ευθύνη που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του παρέμβαση και η «αναγνώριση λαθών που δεν πρέπει να επαναληφθούν» δεν άρει τις εντυπώσεις. Αλλά και την ουσία.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι ο δεύτερος επιχειρηματίας που επωνύμως μιλά για τον Νίκο Παππά. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της συνομιλίας με τον πρώην υπουργό από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στην οποία ακούγεται ο Νίκος Παππάς να δηλώνει πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά», στο πλαίσιο μιας συζήτησης που αφορούσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας
Ο Χρήστος Καλογρίτσας όμως δεν είναι ένας επιχειρηματίας που έμπλεξε στα άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε κυβέρνησης. Γνωστός για τις αριστερές του πεποιθήσεις, ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν στενός φίλος με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια που μετοίκησαν στο κόμμα κατά την περίοδο που αυτό κατευθυνόταν στην εξουσία, με τον γιό του να έχει κουμπαριές με τον Πάνο Καμμένο αλλά και με τον Χρήστο Σπίρτζη. Δηλαδή τον υπεύθυνο για τα δημόσια έργα υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έναν εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Παππά.
Με μια τάση να ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης λίγο πριν την αναμενόμενη άφιξη του, η εταιρεία του άρχισε να αυξάνει τον δανεισμό της από την τράπεζα Αττικής όπου και την πλειοψηφία κατείχε το ταμείο των πολιτικών μηχανικών το οποίο εκπροσωπείται από το ΤΕΕ. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά στο πλάι του, εγκατεστημένο στο Μαξίμου ("White House") o δανεισμός του Χρήστου Καλογρίτσα υπερδιπλασιάστηκε, όπως και τα έργα τα οποία ανέλαβε.
Και μπορεί αυτό να οφείλεται στις υπέρμετρες εκπτώσεις που άγγιζαν και το 55% επί του προϋπολογισμού των έργων (καθιστώντας την ομαλή τους εκτέλεση επισφαλή) εντούτοις η παρουσία του στα δρώμενα έγινε αισθητή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Χρ. Καλογρίτσας πιέσθηκε για να εμπλακεί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ουδείς γνωρίζει αν αυτό συνέβη. Το βέβαιο είναι πως εκτέθηκε και πως στο τέλος του δρόμου εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του Μεγάρου Μαξίμου, ως ένα βαρίδι.
Τι και αν ο Πάνος Καμμένος επέμενε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν διαθέτει τα χρήματα για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Ήταν στα μέσα του 2016 και η εύρεση πόρων δεν ήταν εύκολη αν δεν υπήρχε ανάλογο "κομπόδεμα" ή ισχυρός υποστηρικτής.
Παρ' όλα αυτά ο Καλογρίτσας μπήκε στο χορό των αδειών. Και βρήκε και τα χρήματα για να καταθέσει την εγγυητική επιστολή των 3.000.000, όσων διεκδικεί τώρα από τον ίδιο ο κατασκευαστικός κολοσσός CCC.
Πρέπει να σημειωθεί πως σε εκείνον τον διαγωνισμό που το ΣτΕ τελικά ακύρωσε εκθέτοντας όλους όσους ενεπλάκησαν στην υλοποίηση της μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ο Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε την εγγυητική εκπρόθεσμα. Αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα. Λύση βρέθηκε και έγινε αίφνης αποδεκτή. Ήταν τέλη Αυγούστου του 2016 και ο «Λευκός Οίκος» της Αθήνας ήταν παντοδύναμος, όπως και οι ένοικοί του.
Ο «κόκκινος εργολάβος» όμως έπρεπε να βρει και τη δόση των 20,5 εκατ. ευρώ για να μπει στη διαδικασία απόκτησης της άδειας λειτουργίας. Ήταν η περίοδος που το ένα ραντεβού ακολουθούσε το άλλο. Από τον Δημήτρη Κοντομηνά (που δεν είχε πάρει άδεια) μέχρι τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος έχει αποκαλύψει πως του ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να πληρώσει εκείνος την άδεια για το κανάλι του υιού Καλογρίτσα.
Ήταν ένας «κολασμένος» μήνας. Με το Μαξίμου να αγωνιά για τις εξελίξεις, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για τα… βοσκοτόπια των 5.000 στρεμμάτων τα οποία είχαν γίνει αποδεκτά ως εγγύηση για το τίμημα εξαγοράς της τηλεοπτικής άδειας. Βοσκοτόπια που δεν ανήκαν στον κατασκευάστή αλλά ούτε, ουσιαστικά και σε αυτόν που ενεφανίσθη να τα παραχωρεί. Η, δε, αξία τους δεν είχε καμία σχέση με αυτή που αρχικά εμφανίσθηκε. Σαν αποτέλεσμα ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία για τα μέλη της επιτροπής τα οποία είχαν κάνει αποδεκτό το πόθεν έσχες του κατασκευαστή. Μεταξύ αυτών και το δεξί χέρι του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος. Μια υπόθεση που μπήκε στο αρχείο το 2016 αλλά πέρυσι ανασύρθηκε και ερευνάται…
Σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Καλογρίτσας εκτέθηκε. Και εγκαταλείφθηκε. Μετά «βαΐων και κλάδων» βεβαίως και με μια προσπάθεια να πάρει δημόσια έργα ως αντιστάθμισμα της ζημιάς που είχε υποστεί, η οποία όμως δεν καρποφόρησε με τις εταιρείες του να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης και τα έργα που έχει αναλάβει να παραχωρούνται σε άλλους κατασκευαστές προκειμένου να τα εκτελέσουν.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αδυναμία του στα τέλη Σεπτεμβρίου να βρει τα χρήματα για την πρώτη δόση, αφού οι πιέσεις Παππά που έχουν καταγγελθεί δεν είχαν αποτέλεσμα και τελικά η τηλεοπτική άδεια να περάσει τον Ιβάν Σαββίδη. Μόνο που μαζί με τον Χρήστο Καλογρίτσα χάθηκαν και τα 3.000.000 ευρώ. Θεωρείται ότι τα χρήματα δεν επεστράφησαν και συμψηφίστηκαν με χρέη προς το Δημόσιο. Όμως η CCC τα διεκδίκησε και τα διεκδικεί. Έχοντας στα χέρια το ιδιωτικό συμφωνητικό που αφορούσε στην υπεργολαβία της κατασκευής ενός Mall.
H διαιτησία στην Ελβετία
Πριν τις εκλογές του 2019, η CCC προσέφυγε στη διαιτησία στην Ελβετία διεκδικώντας με βάση το συμφωνητικό την επιστροφή των 3.000.000, δηλαδή του ποσού που είχε μεταφερθεί το καλοκαίρι του 2016 από το Αμπού Ντάμπι, στους λογαριασμούς της εταιρείας Τοξότης, συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα, και το οποίο μετετράπη σε εγγυητική συμμετοχής στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
Το Ελβετικό Δικαστήριο δικαίωσε την CCC και πλέον το θέμα αφορά στην εκτέλεση της απόφασής του και στην επιστροφή των 3.000.000.
Πρέπει να τονιστεί ότι, το ποσό της εγγυητικής επιστολής φέρεται να παρακρατήθηκε, όπως τουλάχιστον προέβλεπε και ο διαγωνισμός, για τον συμψηφισμό με άλλα χρέη. Δηλαδή τα 3.000.000 πρέπει να κατέληξαν στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή αξίζει να διερευνηθεί και το που βρέθηκε το πόσο των 2.500.000 το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον υιό Καλογρίτσα για άλλες εκδοτικές δραστηριότητες που επίσης είχαν άδοξο τέλος. Τουλάχιστον για την οικογένεια του κατασκευαστή.
Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό δεν παρακρατήθηκε για να υπάρξει συμψηφισμός χρεών, επίσης απαιτείται να διερευνηθεί πως έγινε και με ποια εντολή.
Ο Έλεγχος των ΜΜΕ
Το θέμα του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης είχε γίνει εμμονή για τους ενοίκους του Μαξίμου και συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να φτιάξουμε τον «ΣΥΡΙΖΑ ΤV» δήλωνε ο έτερος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρας Παύλος Πολάκης, συνοψίζοντας τη συνολική αντίληψη του κόμματος για τον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης.
Από το κλείσιμο του Mega, μέχρι τη δημιουργία μέσων, (είναι γνωστή η προσπάθεια ενός εφοπλιστή να συγκεντρώσει μέσα ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα με διευθυντές δημοσιογράφους που ανοιχτά τάσσονταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ), κυρίως όμως με την μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας με τις τέσσερις μόνο τηλεοπτικές άδειες, η αγωνία των ηγετικών στελεχών της τότε κυβέρνησης ήταν μεγάλη.
Το ΣτΕ έβαλε στον πάγο την προσπάθεια. Δεν σταμάτησε όμως ολοκληρωτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με συμπαραστάτη του ΑΝΕΛ επεδίωξε να ποδηγετήσει τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιώντας την κρατική χρηματοδότηση και πιέζοντας ιδιώτες επιχειρηματίας αλλά και τράπεζες να αποφεύγουν όσους ασκούν κριτική στο έργο της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης.
Οι αποκαλύψεις από ένα πρόσωπο που ενεπλάκη στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, με στενές σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τον τρόπο που λειτουργούσε η τότε κυβέρνηση. Ακόμη και η προσπάθεια που έγινε μέσω ανακοινώσεων να τεθεί θέμα αξιοπιστίας του δεν αλλάζει τα δεδομένα. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Απαντήσεις στα όσα έχουν αποκαλυφθεί δεν έχουν δοθεί. Όταν όμως επιχειρηματίες που είχαν σχέση και επαφές με το ίδιο το Μαξίμου συγκλίνουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το «μαγαζί» τότε το φως που θα πέσει στα άδυτα του… ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει περαιτέρω στοιχεία.
Άλλωστε οι πληροφορίες λένε πως και σε αυτή την περίπτωση, της αναζήτησης δηλαδή χρηματοδότησής για τον ΣΥΡΙΖΑ TV, ακουμπούν και άλλες υποθέσεις. Συνδεδεμένες με δικηγόρους που χειρίζονται off shore εταιρείες, παλιοί γνώριμοι, που ήρθαν να δώσουν λύσεις μετά την αποτυχία των τηλεοπτικών αδειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου