Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Η κίνηση σφραγίδα Μητσοτάκη στην οικονομία

Με προσεχτικές κινήσεις και κυρίως μακριά από την όποια δημοσιότητα προχωράει ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον μεγάλο στόχο, ο οποίος και θα χαρακτηρίσει σε οικονομικό επίπεδο, την πρώτη χρονιά της κυβέρνησης της ΝΔ. 
 Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι το “σήμα κατατεθέν” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον ασφαλώς γίνει πράξη.
Με την αλλαγή της χρονιάς η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου... γίνεται σιγά σιγά φανερή. Το ραντεβού στα μέσα Δεκεμβρίου στην Φρανκφούρτη του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποτέλεσε κεντρική παράμετρο στην όλη εξίσωση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η ευρωπαία αξιωματούχος έδωσε την συγκατάθεσή της για την μείωση του στόχου, στοιχείο ιδιαιτέρως σημαντικό αν θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους θεσμούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυρία Λαγκάρντ είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση. 
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί την “προίκα” με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της.

Ποια όμως είναι τα επόμενα βήματα;
- Την Πέμπτη στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Λεμέρ. Η Ελλάδα επιθυμεί την Γαλλία και σε αυτό το θέμα στο πλευρό της.
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου.


Όσο λοιπόν και αν ακούγεται πρόωρο, η πραγματικότητα είναι ότι το σημαντικό θέμα της μείωσης των μεγάλων πλεονασμάτων και άρα της βελτίωσης του χώρου των δημοσιονομικών παροχών έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ο μήνας που χαρακτηρίζεται ως “βαρόμετρο” είναι ο Απρίλιος του 2020.
Ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι η περίοδος που το θέμα της μείωσης θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ζητώντας το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2021 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2020.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα έχει περιθώριο περίπου μισού χρόνου για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την ορθότητα του αιτήματός της.

Ο Απρίλιος δεν αποτελεί τυχαία επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η περίοδος κατά την οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τις ΕΛΣΤΑΤ και της eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι θετικά. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει το 3,5% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, τότε θα εκκινήσει επισήμως η σχετική διαδικασία.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου