Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Στη Βοιωτία το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στην Ευρώπη


Το τάιμινγκ της επένδυσης της νέας μονάδας της Mytilineos, ύψους άνω των 300 εκατ ευρώ, στη Βοιωτία δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την επικείμενη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας και την μετάβαση σε μια νέα εποχή.
Καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρη μετά την δέσμευση Μητσοτάκη για οριστική απόσυρση του λιγνίτη το 2028, την οποία επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά την θεμελίωση του έργου.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε 9 χρόνια από σήμερα, νέες μονάδες φυσικού αερίου σαν της Mytilineos θα πρέπει να έχουν καλύψει το κενό του λιγνίτη στο ενεργειακό μας σύστημα...
Σημαίνει επίσης ότι η ισχύς 826 MW του καινούργιου εργοστασίου, που ισούται σήμερα με το 20% και των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μαζί, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το 2021, θα αντιστοιχεί σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού της δυναμικού. Διότι στο μεταξύ θα έχουν ήδη κλείσει κάποια από τα πεπαλαιωμένα λιγνιτικά εργοστάσια της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. 
Επομένως ο ρόλος της μονάδας, όπως και εκείνων που δρομολογούν άλλοι ενεργειακοί όμιλοι με καύσιμο πάντα το φυσικό αέριο, θα είναι καθοριστικός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, που τα επόμενα χρόνια θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το συγκεκριμένο καύσιμο, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση.
Το καύσιμο-γέφυρα, όπως ονομάζεται το φυσικό αέριο, αναμένεται να κυριαρχήσει για τουλάχιστον μέχρι το 2040, μέχρι δηλαδή την πλήρη απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος πανευρωπαϊκά και την πλήρη μετάβαση στις ΑΠΕ. Εξάλλου οι τεχνολογίες μεγάλης κλίμακας στην αποθήκευση ενέργειας, βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Το χθεσινό μήνυμα του Ευ. Μυτιληναίου ότι συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια του Πρωθυπουργού, δηλαδή το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας της χώρας, από 20% σήμερα, να φτάσει στο 35% το 2030, ότι δεσμεύεται ως τότε να έχει γίνει πράσινη όλη η βιομηχανική δραστηριότητα της Mytilineos, καθώς και ότι “η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει ποτέ”, προϋποθέτει ακριβώς αυτό το μεταβατικό στάδιο, του φυσικού αερίου.

Η τάση είναι παγκόσμια. Σε πλειάδα χωρών της ΕΕ, από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία έως το Βέλγιο, την Γερμανία και την Πολωνία, ξεκινά η βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατασκευή μονάδων αερίου. “Το ίδιο και σε πιο έντονο βαθμό συμβαίνει στις ΗΠΑ”, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή, κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι η νέα μονάδα ενσωματώνει την τεχνολογία του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου διεθνώς αεριοστροβίλου της αμερικανικής General Electric, στρατηγικού συνεργάτη της εταιρείας από παλιά.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σαν αποτέλεσμα η νέα μονάδα θα επιτυγχάνει θερμική απόδοση μεγαλύτερη του 63%, γεγονός που την κατατάσσει στις κορυφαίες της Ευρώπης. Στην ίδια κλίμακα εντάσσονται και οι περιβαλλοντικές της επιδόσεις, όπως προκύπτει από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι συνέργειες με το υπάρχον ενεργειακό κέντρο, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον Κορινθιακό, αλλά αντίθετα μειώνουν το αδειοδοτημένο θερμικό φορτίο από τις ηδη λειτουργούσες μονάδες, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ.

Το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο

Ετερο σημείο που αναδεικνύει τη σημασία της επένδυσης, είναι ότι σε δύο χρόνια από σήμερα, το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας θα είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος. Αθροίζοντας τη νέα μονάδα μαζί με τα δύο υφιστάμενα εργοστάσια ηλεκτρισμού της Mytilineos, αυτό της Protergia, και εκείνο της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, προκύπτει ένα ενεργειακό κέντρο σωρευτικής ισχύος πάνω από 1.600 MW, όταν η μεγαλύτερη σήμερα συγκέντρωση μονάδων βρίσκεται στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης της ΔΕΗ, και ανέρχεται σε 1.456 MW. Αν προστεθεί στα παραπάνω και η μονάδα της Mytilineos στην Κόρινθο, το συνολικό της χαρτοφυλάκιο το 2021 θα ανέρχεται σε πάνω από 2.000 MW.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ1

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δέσμευση Μητσοτάκη για ταχεία απολιγνιτοποίηση ως το 2028 ξαναγράφει από την αρχή τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Τον οδηγεί σε μια νέα εποχή, από τις παλιές, χαμηλής απόδοσης ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες με ισχύ γύρω στα 4.500 MW, σε μεγάλες, καινούργιες μονάδες φυσικού αερίου με υψηλή θερμική απόδοση, και χαμηλότερες εκπομπές ανά παραγόμενη μεγαβατώρα.

Το δείχνει το γεγονός ότι όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι, είτε έχουν καταθέσει αιτήσεις, είτε έχουν εξασφαλίσει άδειες για νέες μονάδες φυσικού αερίου:  Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί μονάδα στην Κομοτηνή (660 MW), ο όμιλος Κοπελούζου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης (662 MW), η Elpedison στη Θεσσαλονίκη (826 MW), ενώ άδεια έχει εξασφαλίσει και η ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη για τη Λάρισα (660 ΜW).

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου