Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Κατά μέτωπο επίθεση Μητσοτάκη στους «νταβατζήδες» του συνδικαλισμού: «Είναι καιρός να πάμε μπροστά»

Πολιτική σύγκρουση προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού να τα βάλει ευθέως με τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κατεστημένου υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις τους εκπροσωπούν τους λίγους και οι κινητοποιήσεις γίνονται εις βάρος των πολλών.
Με αφορμή την χθεσινή πανελλαδική απεργία που έγινε για τις προωθούμενες διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου ο κΚυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών» και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των... δημοκρατικών εργαλείων ώστε οι απεργιακές κινητοποιήσεις να αποφασίζονται από την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό και να στηρίξουν την χθεσινή απεργία και τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα ακόμα βήμα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εναντιώνεται στο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.
«Ο μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την αντίδραση της Κουμουνδούρου και εξηγούν πως «Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας».
Τονίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ταυτίζεται με τους λίγους για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Γιατί ευλογεί τα προνόμιά τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων για να παίζουν κι εκείνοι τα παιχνίδια του. Τι, άλλωστε να πρωτοθυμηθούμε; Τους εργατοπατέρες της Δ.Ε.Η. ή τους «επαναστάτες» της Ε.Ρ.Τ.;».

Kυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο «Ότι δηλαδή, χθες απήργησαν οι λίγοι και ταλαιπωρήθηκαν οι πολλοί κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια.
Επαγγελματίες συνδικαλιστές -που όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.
Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν με τις πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών, είναι καιρός να πάμε μπροστά και θα πάμε».
Αναφορικά δε με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι πρώτη φορά Πρωθυπουργός σχολίασε απεργία σε βάρος των εργαζομένων, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν: «Φαίνεται ότι το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαστρέβλωση και η παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων Αποδεικνύεται ταυτόχρονα πως δεν έμαθε τίποτα από την αποδοκιμασία της πρακτικής του αυτής στις 7 Ιουλίου.
Διότι εκείνο που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή ανάρτησή του είναι η έγνοια για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι η κατανόηση της απόγνωσης που ένιωσαν εκατομμύρια συμπολίτες μας που προσπαθούσαν να μετακινηθούν στις δουλειές τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας, όπως τους λέει ο λαός. Προφανώς δεν άρεσε σε εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσει φωνή η πλειοψηφία των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίζουν μόνοι τους αγνοώντας τη γνώμη των πολλών.
Η αντίδρασή τους σε ένα νομοσχέδιο, που στόχο έχει να σώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, που έγιναν βραχνάς για χιλιάδες -ιδίως νέους- εργαζόμενους είναι τουλάχιστον περίεργη.
Οι ίδιες πηγές υπερασπίζονται τις προωθούμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι αυτές ενοχλούν του «εργοπατέρες» καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων θα αποκτήσουν φωνή.
«Όπως το συνηθίζουν οι εργατοπατέρες έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν ανεύθυνα τους εργαζόμενους για να διασφαλίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να συντηρούν τα προνόμιά τους. Θέλουν να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας. Και βλέπουν ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αντιδημοκρατική αυτή νοοτροπία. Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και διασφαλίζει τη δυνατότητα οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται από τους πολλούς και όχι τους λίγους.
Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων που είναι μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη των αποφάσεων για απεργία. Έτσι θα αποφασίζει ουσιαστικά η πλειοψηφία το 50% συν ένας και όχι οι μειοψηφίες. Και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε εκείνους που είχαν συνηθίσει να αποφασίζουν μόνοι» σημειώνουν.
Εξηγούν δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην αντιμετώπιση της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. «Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πως έχουμε κηρύξει πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία.
Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο δραστικά, όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα αντικινήτρων στη μερική απασχόληση και κινήτρων για πλήρη απασχόληση.
Ανάμεσα στα άλλα αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης.
Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Αναβαθμίζουμε και διευρύνουμε το ρόλο του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης» τονίζουν.

Μικρή η συμμετοχή στην απεργία


Η χθεσινή απεργία, αν και δεν υπάρχουν επίσημα και ελεγμένα στοιχεία, είχε πολύ μικρή συμμετοχή, ήταν κυρίως μια απεργία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στις δημόσιες συγκοινωνίες, και προκάλεσε όχι μόνο χάος στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία για όσους χρησιμοποιούν τα δημόσια Μέσα Μεταφοράς.
Οι διαδηλωτές στην πορεία της ΓΣΕΕ ήταν ελάχιστοι, και αν δεν ήταν η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου το ΚΚΕ κατέβασε τις δυνάμεις του, η χθεσινή διαμαρτυρία θα ήταν μια μεγάλη αποτυχία.
Γεγονός που δεν εμπόδισε να υποστούν τις συνέπειες οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να πάνε στις δουλειές τους και να μετακινηθούν. Γιατί φυσικά κανένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα δεν απέργησε, όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και πριν από την κρίση.
Το ότι ο πρωθυπουργός με την δήλωσή του έθιξε αυτό το θέμα ταμπού της μεταπολίτευσης, που ανοίγει τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι «νόμιμες» οι κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από μειοψηφίες και ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο, ήταν μια δεύτερη αιτία για το οργισμένο ύφος των αντιδράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου