Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Το παιχνίδι διαρροών και το «όχι» Μητσοτάκη στο Ζάεφ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν πάνω στην συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όμως για όποιον βρέθηκε στην Νέα Υόρκη τις μέρες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ υπήρξε ένα θέμα που αξίζει να παρουσιαστεί και δεν είναι άλλο από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ.
Η εικόνα στην διάρκεια του τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας μιλούσε από μόνη της. 
Ο κ. Ζάεφ είχε μπει στην συνάντηση για να εξαπολύσει μία “επίθεση” φιλίας προς τον κ.Μητσοτάκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό... να είναι εμφανώς πιο συγκρατημένος. 
Ο λόγος για αυτή την κίνηση Ζάεφ;
Στα μέσα Οκτωβρίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο και θα συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Μία από τις χώρες λοιπόν που “καίγονται” χρονικά είναι και η δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το πόσο πολύ επιθυμεί ο κ. Ζάεφ να προχωρήσει η χώρα του στα μονοπάτια της ΕΕ έγινε φανερό και εντός της συνάντησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει στο liberal.gr ότι ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνος προς την ενταξιακή διαπραγμάτευση χωρίς τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται και εκείνες.

Αξιοσημείωτη παράλληλα ήταν και η διαχείριση που έκανε η γειτονική χώρα μετά το τετ α τετ της Τρίτης. Με συντονισμένες διαρροές και δημόσιες παρεμβάσεις ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας θετικά λόγια για τον κ.Μητσοτάκη περνούσε με κομψό αλλά σαφή τρόπο το μήνυμα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την Ευρώπη, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που έχει βάλει η ΕΕ και μάλιστα η Ελλάδα (χωρίς να το πει ευθέως αλλά με υπαινιγμούς) έχει συναινέσει σε αυτή την πορεία.

Όπως λοιπόν μαθαίνει το liberal.gr η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που παρουσιάστηκε.

Πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Νέα Υόρκη ήταν σαφείς ως προς την ενταξιακή πορεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα δεν έχει ανάψει το “πράσινο” φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Προφανώς και η χώρα μας, όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας όμως μέχρι σήμερα καμία συγκατάθεση δεν έχει δοθεί.
Κομβικό σημείο η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς η ίδια τακτική ακολουθείται και προς την Αλβανία.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταφέρει πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη, έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών που δεν τηρούνται με ευθύνη της γειτονικής χώρας. 
Παράλληλα είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ μιας συνολικής λύσης “πακέτο” για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που ενδιαφέρονται να μπουν στην Ένωση, όπως συμβαίνει και με την πλειοψηφία των κρατών μελών.
Κάποιοι λοιπόν βιάστηκαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας...
Του Γιάννη Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου