Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΑΡΘΡΟ – ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ TELEGRAPH ΚΑΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: «Ομπάμα και Κάμερον υποστηρίξτε το ΔΝΤ να επιβληθεί στη Μέρκελ για την Ελλάδα»!


Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για το Grexit, παρά για το Brexit 

αναφέρει σε άρθρο της η Telegraph, τονίζοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία θα έπρεπε να συμμαχήσουν με το ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδας.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα δούμε. 
Στο μεταξύ, η χώρα προωθεί έναν ακόμη γύρο τρελών φορολογικών αυξήσεων και...
περικοπών δαπανών, κατ” εντολή της τρόικας», γράφει ο Μάθιου Λιν στη βρετανική εφημερίδα.

Το ΔΝΤ, σημειώνει ο αρθρογράφος, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι ενάντια στην περαιτέρω λιτότητα και ότι πρέπει να προσφερθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Για αυτό, τονίζει, πρέπει οι ΗΠΑ και η Βρετανία να κάνουν σαφή τη στήριξή τους στο Ταμείο, ενάντια στη Γερμανία. Αν το κάνουν αυτό και απορριπτόταν η αποτυχημένη πολιτική της επιπλέον τιμωρητικής λιτότητας, θα υπήρχε τουλάχιστον μία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα από μία ακόμη βαθύτερη ύφεση, υποστηρίζει ο Λιν.
Ο αρθρογράφος της Telegraph είναι κάθε άλλο παρά πεπεισμένος ότι τα προβλήματα της Ελλάδας τελείωσαν. «Αν ο ήλιος λάμπει, τότε άλλη μία ελληνική κρίση είναι στον ορίζοντα. Το Eurogroup χθες συζήτησε το πολλοστό πακέτο διάσωσης για αυτή που μετατρέπεται γρήγορα στην πιο καταστροφική οικονομία του κόσμου. Ομως, αυτή τη φορά υπάρχει μία σημαντική διαφορά», αναφέρει.
Το ΔΝΤ, που μέχρι τώρα υποστήριζε το γερμανικό πλάνο για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας με μία βαθιά ύφεση άρχισε να απομακρύνεται από αυτό. Μία επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ που διέρρευσε- και δεν χρειάζεται καν να είσαι ο Ηρακλής Πουαρώ για να καταλάβεις από πού μπορεί να ήρθε αυτή η διαρροή- προειδοποίησε ότι το Ταμείο δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε πλάνο δεν περιλαμβάνει σημαντική ελάφρυνση χρέους, γράφει ο Λιν.
«Οι Γερμανοί όμως είναι αμετάπειστοι. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στο σχέδιο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες περικοπές δαπανών, περισσότερες αυξήσεις φόρων και πρέπει να πληρώσει όλο το χρέος της. Η ΕΕ και η ΕΚΤ, μειλίχια αποδέχονται αυτή τη γραμμή».
Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το Ταμείο δεν μπορεί να δώσει αυτή τη μάχη μόνο του και μέσω διαρροών και ενημερώσεων. Τα βασικά μέλη του, κυρίως οι ΗΠΑ και οι Βρετανία, πρέπει να το στηρίξουν δημόσια και να πουν στην Ανγκελα Μέρκελ ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας. Ο τελευταίος γύρος λιτότητας είναι μία τρέλα. Η Ελλάδα σταθερά βυθίζεται σε μία οικονομική μαύρη τρύπα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάθιου Λιν, προσθέτοντας ότι σχεδόν ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μία οικονομία σε αυτή την κατάσταση είναι περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
«Ομως, η Ελλάδα χρειάζεται να πληρώσει 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και άλλα τόσα τον Ιούλιο. Δεν έχει τα χρήματα, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει νέα διάσωση και να δεχθεί τους όρους που της επιβάλλονται. Ακόμη κι έτσι, ο τελευταίος γύρος μέτρων που πέρασε το ελληνικό κοινοβούλιο είναι απερίσκεπτος και βλακώδης», γράφει ο αρθρογράφος.
Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, δεν έχει νόημα για την Ελλάδα να συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί τι χρειάζεται η χώρα. Πρώτα, μία μαζική αναδιάρθρωση του χρέους, για να μειωθεί το ποσό των χρημάτων που ρέει από τη χώρα κάθε χρόνο. Και επιπλέον νέα κεφάλαια. Θα πρέπει να περικόψει τους φόρους και όχι να τους αυξάνει,ώστε ο κόσμος να έχει περισσότερα χρήματα να ξοδέψει. Και θα έπρεπε να περιορίζει τους φόρους στις επιχειρήσεις και όχι να τους αυξάνει, ώστε να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν ξανά και να προσελκύσει επενδύσεις, γράφει ο Λιν.
«Το εμπόδιο είναι η γερμανική αδιαλλαξία. Η μόνη χώρα που μπορεί πραγματικά να αντισταθεί σε αυτό είναι οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Βρετανίας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν πάνω από το 20% των ψήφων στο ΔΝΤ. Θα έπρεπε να φτιάξουν ένα εναλλακτικό πλάνο. Η Ελλάδα παίρνει τον τελευταίο γύρο χρημάτων διάσωσης, αλλά και ελάφρυνση χρέους. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να βγει από το ευρώ, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα πολύ μακρινό βήμα φέτος. Ομως, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι απότομες αυξήσεις φόρων και οι χώρες που μετέχουν στη διάσωση θα πρέπει να το πουν αυτό, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου