Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Έρχεται τυφώνας;

Χθες μάθαμε ότι υπήρξε μεγάλης διάρκειας επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και της επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρίας Christine Lagarde. 

Δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες της συνομιλίας. 
Συζητήθηκε η φοροδιαφυγή και η περιβόητη λίστα που φέρει το όνομα της κυρίας Προέδρου καθώς και τα βήματα πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. 
Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, ότι δεν γνωρίζει αν ζητήθηκε αναβολή πληρωμής της επόμενης δόσης (Σημ. 9 Απριλίου, €460 εκατ.) και πως...
«η Ελλάδα έχει τονίσει δημόσια την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της»
Με άλλα λόγια, το Ταμείο αναμένει να εξυπηρετηθεί η δόση, κανονικά. Από την απάντηση αυτή και το γεγονός πως τέτοιου είδους επικοινωνίες δεν είναι συχνά και τυχαία φαινόμενα, συμπεραίνουμε ότι το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν εξαιρετικά σημαντικό. 

Όταν δε, το παραπάνω συμπέρασμα συνδυαστείμε την είδηση πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει διοικήσεις Δ.Ε.Κ.Ο. να επενδύσουν ρευστά διαθέσιμα σε repos και τίτλους δημοσίου, δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. Ειδικά εφόσον αληθεύει το κομμάτι της πληροφόρησης που αφορά τις εισηγμένες Δ.Ε.Η. και Ε.ΥΔ.Α.Π. Διότι, πέρα από τα όποια νομικά θέματα ανακύπτουν, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις διοικήσεις των εταιρειών, προκύπτει ζήτημα συνέχειας. Ακόμη και αν δεχθούμε πως ορθά χρησιμοποιούνται, τι θα γίνει με την επόμενη υποχρέωση; Θα βάλουμε δόσεις στις δόσεις; Δ.Ε.Κ.Ο. υπάρχουν πολλές, σίγουρα. Αλλά όχι τόσεςπολλές. 

«Μα μέχρι τότε θα έχει εγκριθεί και εφαρμοσθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και θα έχουμε πάρει την δόση» είναι η λογική απάντηση. Επιτρέψτε μου να έχω σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτό μπορεί να γίνει σύντομα. Δείτε χαρακτηριστικά, τις χθεσινές κυβερνητικές διαρροές πως «Τρέχουμε για να παραδώσουμε την λίστα μέχρι την Δευτέρα, ώστε να γίνει Eurogroup την Τρίτη». Μόνο που η διαδικασία δεν είναι αυτή. Μόλις παραδοθεί ο πλήρης κατάλογος, θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς από τα τεχνικά κλιμάκια για 1-2 μέρες, ώστε να συγκρίνουν τις Ελληνικές προτάσεις με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από την Αθήνα. Ύστερα από συνεννοήσεις και πιθανές αλλαγές και διορθώσεις, θα προωθηθεί στο Euro Working Group. Εκεί θα γίνει περαιτέρω συζήτηση επί των βασικών μεγεθών, έγκριση του «πακέτου» και συμφωνία για σύγκλιση του Eurogroup. Πράγμα που γίνεται συνήθως την επόμενη μέρα. Εκεί θα γίνει και η τελική, πολιτική διαβούλευση. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χρειάζονται 3-4 μέρες για το τελικό Ο.Κ. Αν κάτι σας φαίνεται ότι δεν πάει καλά, αγαπητοί αναγνώστες, έχετε απόλυτο δίκιο

Διότι, ακόμη και με οριστική έγκριση, είναι εξαιρετικά δύσκολη μια εκταμίευση. Για να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα εισροής ρευστού, θα πρέπει τα συμφωνηθέντα να ψηφιστούν από την Βουλή. Όλοι όμως, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένα «δύσκολο» πακέτο μέτρων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και το συγκεκριμένο πακέτο θα είναι «δύσκολο». Ίσως το δυσκολότερο ποτέ. Αν δεν είναι, δεν θα εγκριθεί. Μην έχετε αμφιβολίες περί αυτού. 

Προσθέστε τώρα, σε όλα αυτά, το φημολογούμενο «κενό» €2 δισ. για την καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων Απριλίου και η εικόνα γίνεται ακόμη χειρότερη. Πολύ χειρότερη. 

Έγραψα χθες πως έρχονται εξελίξεις. Και ευχόμουν να είναι θετικές. Πλέον όμως φοβάμαι πως η συνέχεια θα είναι διαφορετική. Τα σύννεφα πυκνώνουν και αυτό που μοιάζει να έρχεται, δεν είναι μια μπόρα, μια απλή ανοιξιάτικη καταιγίδα. Μιλάμε για τυφώνα κατηγορίας 5. Για καταστροφικό φαινόμενο. Χρειάζεται αλλαγή στάσης και αντίληψης από την ελληνική πλευρά, για να αποτραπεί. Αλλαγή ακόμη πιο έντονη και εμφανής. Μακάρι να πραγματοποιηθεί


Πέτρος Λάζος 
petros.lazos@capital.gr 

Υ.Γ. Οι τυφώνες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ των ανέμων που πνέουν στην διάρκειά τους. Δείτε εδώ το σχετικό link της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον, κινούμενο γράφημα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου