Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τα χαμόγελα της Angela Merkel και τα ευρώ του Mario Draghi

Τα χαμόγελα της Angela Merkel και τα ευρώ του Mario Draghi

Οι “Τετάρτες” έχουν γίνει πλέον μία εξαιρετικά κρίσημη ημέρα της εβδομάδας για την Ελλάδα.

Είναι η ημέρα που το ΔΣ της ΕΚΤ επανεξετάζει την “στάγδην” χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. 

Αυτή η Τετάρτη θα είναι ιδιαίτερα ενδεικτική για το κατά πόσο η χθεσινή “θερμή” υποδοχή Τσίπρα από την Merkel στο Βερολίνο επηρέασε ή όχι την εκτίμηση της ΕΚΤ αναφορικά με το αν υπάρχει “αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης”, όπως απαιτεί το ΔΣ της ΕΚΤ και ο Draghi για να χαλαρώσει την ασφυκτική πίεση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα...


Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο σχολιάζοντας χθές την αποτελεσματικότητα της συνάντησης όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, παρατηρούσαν ότι ακόμα και αν αύριο ο Draghi δεν αλλάξει την στάση της ΕΚΤ σε σχέση με τα όρια χρηματοδότησης, “θα μπορούσε αυτό να εκληφθεί σαν ένα θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου έχει φθάσει πολύ κοντά στο να περιορίσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στην χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών...”.

Η παρατήρηση αφορούσε την πίεση που υπάρχει από την πλευρά του εποπτικού Οργανισμού του SSM για νομική δέσμευση των τραπεζών όσον αφορά τον περιορισμό συμμετοχής τους στην αγορά βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους.

Την ίδια περίπου ώρα που ο κ. Τσίπρας βρισκόταν φιλοξενούμενος της Merkel και εκείνη του διευκρίνιζε με χαμόγελο οτι “η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει υποσχέσεις για ρευστότητα”, ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στους Ευρωβουλευτές υποστήριζε για άλλη μία φορά ότι “η ΕΚΤ θα μπορέσει να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα” αλλά μόνο αφού πρώτα έχουν εκπληρωθεί όλοι “οι σχετικοί όροι”...

Και αυτό παραπέμπει σε μία συμφωνία με τους “θεσμούς” μέσα στην εβδομάδα που θα αφορά ένα έστω κατ΄ αρχήν πακέτο (early harvest – πρώιμη σοδειά όπως το αποκαλούν στην Κομισιόν) διαρθρωτικών πολιτικών αλλά και δημοσιονομικών μέτρων που θα επιτρέπουν ενα πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2015.

Η “αλλαγή” που έχει σιωπηρά συμφωνηθεί μετά τις κόντρες των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι το “πακέτο” αυτό θα έχει ως βάση του τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν θα ξεπερνά το 1,5% (ενδεχομένως να παραμείνει και στα όρια του 1% του ΑΕΠ). Εδώ βέβαια δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί το αν στον υπολογισμό αυτό έχουν συνυπολογισθεί οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικών ομόλογα που για το 2014 ήταν 1,9 δισ. ευρω και φέτος είναι περίπου άλλα τόσα. Ακόμα και στην “χαλαρή” εκδοχή υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος πάντως, είναι σαφές – όπως παραδέχονται ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα – ότι θα χρειασθεί κάποιο έκτακτο αλλά αποτελεσματικό μέτρο για να καλυφθεί ο στόχος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χθεσινά χαμόγελα, σύμφωνα με “διαρροές” αξιωματούχων από το Βερολίνο, ακούγεται πως ενισχύθηκαν από συζητήσεις οι οποίες έγιναν διακριτικά μεν στο περιθώριο της επίσκεψης, αλλά με σαφήνεια αφορούσαν το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η Καγκελαρία είχε προετοιμασθεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μεγάλοι γερμανικοί Όμιλοι διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις. 



του Γ. Αγγέλη

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου