Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Όλα δείχνουν επιστράτευση


Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Ολα δείχνουν επιστράτευση

* Η Δικαιοσύνη απεφάνθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση

* Σε πλήρη ετοιμότητα για την επίταξη η κυβέρνηση

* Ανοιχτό το σ/κ το Εθνικό Τυπογραφείο για να ετοιμαστούν τα φύλλα πορείας

* Ετοιμοι να φτάσουν στα άκρα οι συνδικαλιστές

Παράνομη και καταχρηστική σε κάποια σκέλη έκρινε το δικαστήριο την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, απόφαση που φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο, καθώς, η ...
κυβέρνηση φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από την πολιτική επιστράτευση των υπαλλήλων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι θα υπάρξει ένα εύλογο διάστημα μέχρι να αποφασιστεί η επίταξη των υπαλλήλων, ωστόσο, όλα δείχουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε ετοιμότητα.
Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εθνικό Τυπογραφείο θα παραμείνει ανοικτό όλο το Σαββατοκύριακο για υπηρεσιακούς λόγους.
Η επίταξη θα πραγματοποιηθεί με πρώτο στόχο να αποκλειστεί, όσο εφικτό είναι αυτό, αφού θα χρειαστεί και η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, το ενδεχόμενο κατάληψής των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός συστήματος αρκετές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες.
Πιστό στη σκληρή γραμμή το Μαξίμου
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στην «σκληρή γραμμή» στην οποία εντάσσεται το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις των δύο ανδρών, όσο και άλλων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός από το Στρασβούργο προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει οι «λαϊκιστές να ακυρώσουν την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας» βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ταχθεί υπέρ της επιστράτευσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, η οποία δήλωσε «την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, ούτε μπορεί να συμμετέχουν στις κυβερνητικές αποφάσεις όσοι δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Την κυβερνά η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και θα προστατέψει το δημόσιο συμφέρον, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια».
Αλλωστε, όπως τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ, το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόστηκε και κατά το πρόσφατο παρελθόν από την κυβέρνηση γίνεται θετικά δεκτό από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, κάτι που προφανώς δεν αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση.
ΓΕΝΟΠ: Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, πάντως, δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί για ακόμη μια φορά και ενδεχομένως να μην συμμορφωθούν με την απόφαση του Πρωτοδικείου.
Επισήμως από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τονίζεται ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης και το σκεπτικό της θα εξεταστούν σε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία θα καθορίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους.
Οι πιθανές εναλλακτικές που εξετάζουν οι συνδικαλιστές είναι αρκετές με πιο ακραία εκείνη που τους θέλει να συνεχίζουν την απεργία παρά την αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σύλληψη, καθώς, εφόσον δεν συμμορφωθούν θα κινηθεί αυτόματα η διαδικασία του αυτοφώρου.
Μια άλλη εναλλακτική είναι να μην κηρύξει νέα απεργία η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά τα σωματεία τα οποία ανήκουν σε αυτήν και σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει μια ατελείωτη δικαστική κούρσα, καθώς, η διοίκηση της εταιρείας ενδεχομένως κάθε φορά να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να βγάλει παράνομη την απεργία.
Τέλος, μια τρίτη προοπτική θα είναι να κηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την «σκέπη» της ΓΣΕΕ, οι οποίες δεν μπορούν να διωχθούν, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα ήταν η ενδεχόμενη στάση της Γενικής Συνομοσπονδίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα
Στο Μαξίμου, πάντως, αναμένουν και την πιθανή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων στο ενδεχόμενο μιας επιστράτευσης, καθώς, είναι φανερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους αναφορικά με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Ηδη η Κουμουνδούρου εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ημερήσια διάταξη για το δημοψήφισμα, ακόμη και εάν το ΚΚΕ καταθέσει δική του πρόταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εφόσον κατέβουν δύο προτάσεις για δημοψήφισμα τότε μπορούν να προσμετρηθούν οι υπογραφές και να ανοίξει η συζήτηση.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου