Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Χιλιάδες νέοι στρέφονται στον γεωργικό τομέα

Από όλη την Ελλάδα καταφθάνουν οι αιτήσεις των νέων έως 35 ετών που επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και την τεχνογνωσία της Αγροτικής Γη, χρήμα και συμβουλές από την Τράπεζα Πειραιώς

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται από πλευράς υποψηφίων η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο φιλόδοξο πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για νέους που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς. 
Η σχετική προθεσμία ήταν το Σάββατο 15 Ιουνίου και ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ενδιαφερόμενους σε όλη τη χώρα.
Από όλη την Ελλάδα καταφθάνουν οι αιτήσεις των νέων έως 35 ετών που επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες με τη... στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και την τεχνογνωσία της Αγροτικής
Σκοπός του προγράμματος είναι η διάθεση 5.000 στρεμμάτων γης σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους κάτω των 35 ετών, που επιθυμούν να μπουν δυναμικά στον αγροτικό χώρο, υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
Η διάθεση της γης θα γίνει στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, που επιπλέον θα καλύπτει την απαραίτητη εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης καθώς και την εξασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής.
Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών, θα ξεκινήσει η επεξεργασία τους από αρμόδια επιτροπή της τράπεζας και έως το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι της δωρεάν γης. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2013, πριν αναλάβουν τις εκτάσεις τους προς καλλιέργεια.

Προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους έως 35 χρονών, που έχουν γεννηθεί τα έτη 1978-1995. Ολοι οι αιτούντες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (απολυτήριο γυμνασίου), ενώ οι άντρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί από αυτές.
Από το πρόγραμμα εξαιρούνται:
  • οι ενδιαφερόμενοι, που κατά το 2011 (οικονομικό έτος 2012) είχαν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ
  • όσοι διαθέτουν ιδιόκτητα εκμεταλλεύσιμα αγροτεμάχια που υπερβαίνουν συνολικά τα 30 στρέμματα.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μόνο μια αίτηση συμμετοχής, με την οποία θα πρέπει να αιτηθεί την παραχώρηση αγροτεμαχίων σε δύο δήμους υποχρεωτικά.

Η διαδικασία επιλογής
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια καθώς και τα προσόντα κάθε ενδιαφερομένου όπως είναι ενδεικτικά η εντοπιότητα, το διαθέσιμο εισόδημα, η επαγγελματική εμπειρία, το αντικείμενο σπουδών του ενδιαφερόμενου και η εμπειρία σχετικά με την αγροτική παραγωγή.
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:
  • Αίτηση υποβολής στο Πρόγραμμα υπογεγραμμένη από τον αιτούντα
  • Αντίγραφο Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητος ή Διαβατηρίου
  • Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος 2012 (εισοδήματα 2011)
  • Αντίγραφο Τελευταίου Ε9
  • Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ ή κινητής τηλεφωνίας στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου
  • Αντίγραφα τίτλων σπουδών/κατάρτισης
  • Αντίγραφο κάρτας ΟΑΕΔ, εφόσον υπάρχει
  • Αντίγραφο από τις τρεις πρώτες σελίδες Δήλωσης ΟΣΔΕ (αφορά μόνο υφιστάμενους αγρότες, για τα έτη 2011, 2012)
Η αρχική αξιολόγηση των ενδιαφερομένων θα στηριχθεί σε δύο άξονες:
  • Στην αξιολόγηση των κριτηρίων για κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αίτηση και τα υποβληθέντα δικαιολογητικά.
  • Στη συνέντευξη αξιολόγησης που θα ακολουθήσει.
Σεμινάρια
Εφόσον επιλεγούν, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος από την εταιρεία Εξέλιξη ΑΕ, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαμορφώσουν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) για την προτεινόμενη αγροτική εκμετάλλευση.
Η οριστική επιλογή των συμμετεχόντων, στους οποίους θα παραχωρηθούν αγροτεμάχια στο πλαίσιο του προγράμματος, θα βασιστεί στην επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν από την εταιρεία Εξέλιξη ΑΕ. Και στο επιχειρηματικό πλάνο που θα παρουσιαστεί.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αγρότες
Κάθε υποψήφιος, στον οποίο θα παραχωρηθεί τμήμα αγροτικής έκτασης στο πλαίσιο του προγράμματος, θα λάβει χρηματοδότηση βάσει χρηματοδοτικού προϊόντος, που θα σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό από την Τράπεζα Πειραιώς.
Το αγροτεμάχιο θα χρησιμοποιείται από τον παραχωρησιούχο αποκλειστικά εντός του πλαισίου και για τους σκοπούς του προγράμματος, απαγορευόμενης της περαιτέρω παραχώρησης της χρήσης σε τρίτα πρόσωπα βάσει χρησιδανείου, μίσθωσης ή άλλης συμβατικής σχέσης.
Ο συμμετέχων στο πρόγραμμα δεσμεύεται εκ των προτέρων να διαμορφώσει το επιχειρηματικό του σχέδιο και να προβεί σε επιλογή καλλιέργειας με βάση τις δυνατότητες κάθε συγκεκριμένης περιοχής και τις ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά των προϊόντων (μορφολογία, σύσταση εδάφους, κλιματικές συνθήκες, ζήτηση προϊόντων, δυνατότητα διοχέτευσης στην εγχώρια αγορά, προοπτικές εξαγωγών κ.λ.π.).
Επίσης δεσμεύεται να τηρεί τις αρχές της υπεύθυνης γεωργίας και να διασφαλίζει τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα απασχοληθούν σε αυτόν. Ιδίως υποχρεούται σε πιστή τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που αποσκοπούν:
  • στην αειφορική διαχείριση των γεωργικών γαιών και των φυσικών πόρων,
  • στην προστασία και διαφύλαξη του αγροτικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του, και
  • στην προστασία της υγείας των αγροτών και των καταναλωτών.
Για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς δεσμεύεται στην απορρόφηση της παραγωγής για τα 3 πρώτα χρόνια παραγωγής με βάση εργαλεία συμβολαιακής γεωργίας ή άλλες πρακτικές.
Αιτήσεις συμμετοχής και πληροφορίες παρέχονται στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη Α.Ε.», μέλος του Ομίλου Πειραιώς που συστάθηκε γι αυτό τον σκοπό (e-mail info@excelixi.org και τηλ.: 210 6291440 και 210-6291406).

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Φθηνά δάνεια σε νέους επιχειρηματίες
  • Οκτώ τράπεζες δίνουν κεφάλαια κίνησης μέσω ΕΤΕΑΝ
Ξεκίνησε από χθες η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Ενίσχυσης της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, με χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης.
Τα δάνεια κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%, ενώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων τα δάνεια θα είναι άτοκα.
Υπενθυμίζεται ότι για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί, ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.
Τα δάνεια χορηγούνται από το ΕΤΕΑΝ μέσω των τραπεζών, οι οποίες αναλαμβάνουν απλώς την υποδοχή των αιτημάτων και την προώθησή τους στο Ταμείο, το οποίο θα δίνει την τελική έγκριση για την εκταμίευση του δανείου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε υποκαταστήματα οποιασδήποτε από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι οι εξής:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, NEA PROTON BANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΤΕ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ATTICA BANK, PROBANK A.E., ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Δαπάνες δικαιούχων
  • Δημιουργία - διαμόρφωση - ανακαίνιση - αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο
  • Μηχανήματα και Εξοπλισμό
  • Δικαιώματα Τεχνογνωσίας
  • Λογισμικό,
  • Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
  • Προβολή - Προώθηση
  • Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια -μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης- έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).
Μεταξύ άλλων επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων.

Ερχεται η «πράσινη» επιχειρηματικότητα
«Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς επιθυμεί να επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας μας, προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και υπευθυνότητας. Ξεκινήσαμε με τον αγροτικό τομέα και θα συνεχίσουμε με την πράσινη επιχειρηματικότητα (μέσω ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης) καθώς και με την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα την οποία έχουμε αναπτύξει ιδιαιτέρως σαν όμιλος».

Ο Γιώργος Κατσουράνης είναι γενικός διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη»

www.ethnos.gr
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου