Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μια νέα αρχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη;


Από σήμερα εισέρχονται στην τελική ευθεία οι διεργασίες σε επίπεδο ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. 
Από τη συζήτηση στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης αλλά και τις διαβουλεύσεις, που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες μεταξύ των πιστωτών μας, θα διαφανεί τι θα πρέπει να περιμένουμε από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου).
Είναι η πρώτη φορά από την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης, τον Οκτώβριο του 2009, που παραμονές συνεδρίασης του Εurogroup το κλίμα είναι θετικό για τη χώρα μας
Σε αυτό έχει συντελέσει το γεγονός ότι οι...
διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και κυρίως η ανακοίνωση του Βερολίνου για την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη στην Αθήνα.

Νέα δυναμική

Η αναγγελία της επίσκεψης Μέρκελ έγινε δεκτή με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις για την Ελλάδα. Η καθολική εκτίμηση των κοινοτικών αξιωματούχων είναι πως θα δώσει μια νέα δυναμική στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στα επιμέρους ελληνικά ζητήματα, καθώς το πολιτικό μήνυμα της επίσκεψης της καγκελαρίου είναι πως η Γερμανία θέλει τη χώρα μας στην ευρωζώνη.

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που όλοι οι εταίροι και πρωτίστως οι άλλες μνημονιακές χώρες, καθώς και η Ισπανία με την Ιταλία, θέλουν «εδώ και τώρα» λύση για την Ελλάδα, διότι θεωρούν ότι μια δραστική απόφαση που θα διευθετήσει όχι μόνο τη συνέχιση της δανειοδότησης αλλά και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το σύνολο της ευρωζώνης.

Με τη διάσωση της Ελλάδας, το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές είναι πως η ευρωζώνη θα παραμείνει αδιαίρετη, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των ισπανικών και ιταλικών επιτοκίων. Ακόμη και η Ιρλανδία με την Πορτογαλία, που προς το παρόν δεν βγαίνουν στην αγορά δεκαετών ομολόγων, θεωρούν ότι η επίλυση του ελληνικού ζητήματος θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση και των δικών τους επιτοκίων.

Αυτή την περίοδο όλοι οι κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως οι πρόεδροι του Εurogroup και της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, έχουν εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση συνολικής λύσης.

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις τώρα


Σχετικά με την αποψινή συνεδρίαση, το βέβαιο είναι πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις, δεδομένου ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας και φυσικά δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας. Θα γίνει, όμως, μια διεξοδική ενημέρωση από την πλευρά της Τρόικας, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση σχετικά με τα επιμέρους θέματα και το χρονοδιάγραμμα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις, έπειτα από τη συνεδρίαση, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ολι Ρεν, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι θετικές και θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της κυβέρνησης να κλείσει το «πακέτο» με την Τρόικα, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν περιμένει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από τη Σύνοδο, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου. Η δήλωση αυτή έδινε το στίγμα της ημέρας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς τις εξελίξεις.

Συνεπώς, μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να μη βγαίνει χρονικά η απόφαση για τη Σύνοδο, αλλά οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες μπορεί να είναι ραγδαίες και να επιτρέψουν μία πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης.

Υπογραφές για το Μηχανισμό Σταθερότητας

Σήμερα στο Λουξεμβούργο αναμένεται μια άλλη θετική εξέλιξη που έχει σχέση και με το ελληνικό ζήτημα. Πρόκειται για την υπογραφή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης της συμφωνίας ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο ΕΜΣ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει διαθέσιμα 200 δισ. ευρώ «φρέσκου» χρήματος, ποσό που θα αυξάνεται σταδιακά με προκαταβολές των χωρών-μελών ώστε να φτάσει τα 500 δισ. ευρώ.

Είναι θετική εξέλιξη γιατί, εκτός των διασώσεων προβληματικών χωρών, ο ΕΜΣ θα αναλάβει και τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του επόμενου έτους, που σημαίνει πως μπορεί να αποτελέσει τη λύση και στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος πιέζουν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή τα δάνεια που έχουν λάβει για τις τράπεζες η Ελλάδα, η Ιρλανδία και αυτά που θα πάρουν η Ισπανία και η Κύπρος να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος αλλά να μεταφερθούν στον ΕΜΣ. Προς το παρόν αρνούνται την αναδρομική ισχύ Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό. Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η χώρα επιβάρυνε το χρέος με 50 δισ. ευρώ.

Οι δυσκολίες της επιμήκυνσης

Τέλος, σχετικά με τη διετή επιμήκυνση που επίσης θεωρείται δεδομένη, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την εξεύρεση του πρόσθετου ποσού χρηματοδότησης που απαιτείται. Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να δώσουν τη λύση, αποδεχόμενες μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία στην πλειονότητά τους λήγουν την κρίσιμη περίοδο 2013-2016. Εάν επιμείνουν στην άρνηση, τα χρήματα θα αναζητηθούν αλλού και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πέραν της χορήγησης πρόσθετων δανείων από τους εταίρους, κάτι που θεωρείται δύσκολο πολιτικά για ορισμένες χώρες.





Νίκος Μπέλλος από Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο
http://www.antinews.gr 
politika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου