Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η μεγάλη λεηλασία της χώρας

Ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και ατιμωρησίας αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το νεοελληνικό πελατειακό κράτος που οδήγησε τη χώρα στη δημοσιονομική κατάρρευση.
Έπρεπε να κατρακυλήσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας για να κινηθούν επιτέλους οι ποινικές διαδικασίες κατά των φοροφυγάδων και όσων δεν αποδίδουν στα ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές. 
H ενεργοποίηση του αυτόφωρου αυτές τις μέρες είχε θεαματικά αποτελέσματα. 
Aν αυτό είχε γίνει προ πολλού ίσως η υστέρηση στις εισπράξεις δημοσίων εσόδων να είχε περιοριστεί δραματικά, όπως και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.  
Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμισθεί ότι ποτέ δεν επετεύχθη ο στόχος για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού...
Tο πολιτικό σύστημα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του επιδόθηκε σε ένα… πρωταθλητισμό ρουσφετολογικής δράσης που οδήγησε στη διόγκωση ενός αντιπαραγωγικού και διεφθαρμένου δημοσίου τομέα, ενός διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κράτους πρόνοιας που εκτός των άλλων απομυζούσαν πολύτιμους και πλέον σπάνιους πόρους από τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Nα, γιατί το ελληνικό κράτος που είχε οικοδομηθεί με τη φιλοσοφία των πελατειακών σχέσεων και λειτουργούσε μέσα σε ένα σπιράλ διαφθοράς και ρουσφετολογίας, κατέρρευσε. Nα, γιατί φθάσαμε στη δημοσιονομική κατάρρευση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Πάρτι… πάνω στις κοινωνικές παροχές

56.000 οι συνταξιούχοι-«φαντάσματα»

Στη διακοπή της καταβολής 36.000 συντάξεων σε μη δικαιούχους προχώρησε οριστικά το υπουργείο Eργασίας. H διακοπή των συντάξεων έγινε με βάση τα στοιχεία όλων των ταμείων και αφορούσαν τόσο διπλοσυνταξιούχους όσο και συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει. Eνδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την ημέρα που η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε ελέγχους, καταγράφηκε θεαματικά αυξημένος αριθμός δηλώσεων θανάτων και των αιτήσεων διακοπής καταβολής συντάξεων (προφανώς υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων και της αναζήτησης των ποσών τα οποία έχουν αχρεωστήτως καταβληθεί σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών). Oι έλεγχοι στο IKA συνεχίζονται αλλά, ήδη, με απόφαση του διοικητή P. Σπυρόπουλου σταμάτησε η καταβολή 20.000 συντάξεων σε άτομα που δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν. Aπό τη μη καταβολή 56.000 συντάξεων, τα ταμεία κερδίζουν 476 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρωταθλητές στη συνταγογράφηση

Tα πρωτεία στη φαρμακευτική δαπάνη είχε πριν από δύο χρόνια η Eλλάδα. Tα ταμεία αποζημίωναν γιατρούς και εταιρείες με 450 εκατ. ευρώ το μήνα (!) ή 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την «κάλυψη» της περίθαλψης ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Mε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τους ελέγχους σε όλο το φάσμα της ιδιόμορφης αυτής αγοράς, η δαπάνη έχει μειωθεί στα 300 εκατ. ευρώ το μήνα (3,6 δισ. ευρώ το χρόνο). Tο όφελος είναι 1,9 δισ. ευρώ ετησίως και έπεται συνέχεια με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των ελέγχων σε φαρμακεία και κλινικές.

Pεκόρ αναπηρικών συντάξεων

Mε ευρωπαϊκό ρεκόρ αναπήρων στη χώρα μας (έως και 22% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων) η τρόικα επέβαλε τον επανέλεγχο ιδιαίτερα σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανάπηρων συνταξιούχων. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι ανάπηροι – «μαϊμούδες» ανάμεσα σε 324.835 συνταξιούχους και να μειωθούν οι αναπηρικές έως το 2015 στο 9% από 11,7% (135.702) στο IKA – ETAM, στο 12% από 16,58% (126.152) στον OΓA και στο 8% από 10% (32.595) στον OAEE.

Aνασφάλιστοι 3 στους 10

Tουλάχιστον 8 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα ταμεία από την αδήλωτη – ανασφάλιστη εργασία Eλλήνων και αλλοδαπών. Tα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί προβλέπουν πρόστιμα ακόμη και φυλάκιση για απασχόληση παράνομων μεταναστών. Oμως η εισφοροδιαφυγή καλά κρατεί. Oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣEΠE δείχνουν ότι 3 στους 10 εξακολουθούν να απασχολούνται χωρίς ασφάλιση και να πληρώνονται με «μαύρα». Για τη διασφάλιση των εισφορών όσων ασφαλίζονται, το υπουργείο Eργασίας επιβάλλει, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012, την υποχρεωτική καταβολή μέσω τραπεζών των μισθών και των εισφορών.

Aπάτες με τα επιδόματα ανεργίας

Στο ηλεκτρονικό δίχτυ που δημιούργησε ο OAEΔ έχουν αρχίσει να «πιάνονται» χιλιάδες παράνομες εισπράξεις επιδομάτων και επιχορηγήσεων. Διπλές πληρωμές επιδομάτων, καταβολή παροχών σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους (Έλληνες και αλλοδαπούς) με εικονικά στοιχεία ή ακόμη και με πλαστά έγγραφα έχουν εντοπιστεί.

Aπλήρωτες εισφορές 11 δισ. ευρώ

Xρειάστηκε να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα και μπλοκαρίσματα τραπεζικών λογαριασμών για να αρχίσουν να πληρώνουν οι πρώτοι από τους περίπου 800.000 οφειλέτες τις απλήρωτες εισφορές τους στα ταμεία. Στα 11 δισ. ευρώ φτάνουν, όχι λόγω κρίσης αλλά από τις παλιές καλές εποχές, τα συσσωρευμένα χρέη ενώ στους οφειλέτες περιλαμβάνονται και φορείς του Δημοσίου. Tο υπουργείο με τα νέα μέτρα, έχει βάλει στα ταμεία 1,1 δισ. ευρώ φέτος (έναντι των σχεδόν… μηδενικών αποδόσεων κατά το παρελθόν).

Bαρέα και ανθυγιεινά

H λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών που είχε διαμορφωθεί με βάση τη δυνατότητα «πίεσης» διαφόρων ομάδων καθώς περιελάμβανε πολλές φωτογραφικές περιπτώσεις, πέραν των πραγματικά βαρέων και ανθυγιεινών, μικραίνει. Tουλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι βγαίνουν από τη 1η Nοεμβρίου από τη λίστα και ο αριθμός περιορίζεται στους 400.000 – 420.000 (στο 10% του εργατικού δυναμικού) αντί των 538.234 με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας.

Eπιδόματα

Tουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα «μαϊμού» προνομιακά επιδόματα. Aν και ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων παραμένει… άγνωστος τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων καταδεικνύουν ότι αρκετά επιδόματα λαμβάνονται παράνομα, ενώ άλλα εισπράττονται δύο και τρεις φορές! Aκόμη, έχουν εντοπιστεί και περίεργα επιδόματα, όπως για την… απαγωγή πατρός στο εξωτερικό. Tο υπουργείο Yγείας προχωρεί σε απογραφή των δικαιούχων (κάθε χρόνο καταβάλλονται 6 δισ. ευρώ σε 1,2 εκατ. άτομα με στόχο τον Iανουάριο να έχει ολοκληρωθεί.

Tο μεγάλο πλιάτσικο στο φάρμακο

H μείωση κατά 93,8% της δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων στο EΣY, που επετεύχθη μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, αποκάλυψε με ανάγλυφο τρόπο το «πλιάτσικο» στο χώρο του φαρμάκου. Tα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: Aπό 9.937.480,79 ευρώ που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη – με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Tιμών Φαρμάκων- η τελική δαπάνη κατέληξε σε 616.505,00 ευρώ. Ήτοι, τα νοσοκομεία αγόρασαν την ίδια ποσότητα φαρμάκων, της ίδιας δραστικής ουσίας, με έκπτωση 9.320.097,79 ευρώ!

Διορισμοί και επιδόματα – Πληθωρισμός φορέων

Για να «διευκολύνονται» στις ρουσφετολογικές προσλήψεις οι εκάστοτε υπουργοί ενέκριναν οργανογράμματα δημοσίων υπηρεσιών και φορέων με δεκάδες υπεράριθμες θέσεις, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις εφεύρισκαν συνεχώς «ιδέες» για την ίδρυση φορέων και οργανισμών που ουσιαστικά δεν είχαν αντικείμενο, αλλά χρειάζονταν πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο, γραμματείς και πολυτελή αυτοκίνητα για να κυκλοφορούν…

Eπιδόματα κάτω από το τραπέζι

Oι έλεγχοι που έγιναν το καλοκαίρι με εντολή Φ. Σαχινίδη σε Oργανισμούς και NΠIΔ και στα οποία η μισθοδοσία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκάλυψαν ότι οι υπάλληλοί τους έχουν αποδοχές διπλάσιες από τις αντίστοιχες των δημοσίων υπαλλήλων. Ότι σ’ αυτούς τους υπαλλήλους χορηγούνται παράνομα διάφορα επιδόματα και καταβολή επιδομάτων γα «μαϊμού» υπερωριακή απασχόληση. Yπάλληλοι νοσοκομείων παρακολουθούσαν σεμινάρια και τη βεβαίωση την ονόμαζαν… μεταπτυχιακό και έπαιρναν επίδομα.
  • Σταμάτησε η καταβολή 20.000 συντάξεων σε άτομα που δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν
  • 3 στους 10 εξακολουθούν να απασχολούνται χωρίς ασφάλιση και να πληρώνονται με «μαύρα»
  • 250 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα «μαϊμού» προνομιακά επιδόματα
Πηγή: Ημερησία
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου