Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τι σημαίνει βουλή 8 κομμάτων; - video




Οκτακομματική Βουλή 
δείχνει δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής με τη ΝΔ να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα και το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα μετά τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 24% και ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά 15,2% ΠΑΣΟΚ 13,9% ΚΚΕ 11,9% ΣΥΡΙΖΑ 10,7% ΛΑΟΣ 6,9% Οικολόγοι/Πράσινοι 3,3% Δημοκρατικη Συμμαχία 3,2%
Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα η ΝΔ θα είχε 117 έδρες στη Βουλή, η Δημοκρατική Αριστερά 43, το ΠΑΣΟΚ 39, το ΚΚΕ 34, ο ΣΥΡΙΖΑ 30, ο ΛΑΟΣ 19 και από 9 έδρες οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία. 
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω αποτελέσματα που δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από έρευνα σε έρευνα ίσως και να έχουμε αυτή την βουλή των 8 κομμάτων. 
Τι θα σήμαινε μια τέτοια βουλή όμως;  
Επί της ουσίας ένα σκηνικό ανάλογο με το σημερινό. 
Σκεφτείτε ότι αν μπορούσαμε να συναθροίσουμε την αριστερά θα βγάζαμε 116 έδρες (υπολογίζουμε και τους οικολόγους βέβαια). 
Αντίθετα μια κεντρώας λογικής ομάδα με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΔΗΜΣΥΜ άντε και οικολόγους (ως πιο διαλλακτική ομάδα συζήτησης) θα είχε 100 έδρες
Πάντως το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι και όλη μαζί η πολυκατοικία να πάει πλειοψηφία δεν βγάζει. ΝΔ και ΛΑΟΣ και ΔΗΜΣΥΜ θα συγκέντρωναν 145 έδρες.
Άρα και πάλι ο πιο λογικός κυβερνητικός συνασπιμός θα ήταν ο σημερινός που οριακά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έφταναν τους 156 βουλευτές. Πλειοψηφία εύθραυστη και πολύ αδύνατη να κυβερνήσει σε τέτοια κρίση. Θα χρειαζόντουσαν είτε την ΔημΣυμ ή το ΛΑΟΣ και πάλι.. ή αν γινόταν το θαύμα και συναινούσε ο Κουβέλης.
Και όμως θα υπήρχε άλλη λύση; Ναι υπάρχει.
Σκεφτείτε ένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ- Οικολόγους (91 έδρες) και ανοχή από ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ με βάση μια προγραμματική σύγκλιση.
Εφικτό; Ούτε στα τρελά όνειρά σας με ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου- Βενιζέλου.
Άρα είναι δεδομένο ότι ή θα καταλήξουμε στην ενιαία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με στήριξη ενός εκ των ΔημΣυμ, ΛΑΟΣ ή πάμε και πάλι σε μια ακυβερνησία ή πολύ αδύνατες κυβερνήσεις 
Εδώ βέβαια εντάσσεται και το πρόβλημα της στρατηγικής των διεγραμμένων από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. 
Θα ρίξουν το βάρος εκλογικά σε κάποιο εκ των αντιπάλων; Θα λειτουργήσουν σωρευτικά για τα 2 μεγάλα κόμματα.
Εν πολλοίς στην ΝΔ ισχύει αυτό. 
Στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι εις βάρος της στρατηγική συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. 
Θα δούμε.. οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, αλλά όπως δείχνει το πράγμα με άμεσες εκλογές θα έχουμε πολυχρωμία.. κυβέρνηση δεν ξέρουμε αν θα έχουμε !
http://www.smartpost.gr/2012/7105/#.T0H_kRFll7I.twitter 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου