Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η Κύπρος κινδυνεύει να μπει στο μηχανισμό στήριξης

Τόνισε ο Βάσως Λυσσαριδης


Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσως Λυσσαριδης ο γιατρός όπως τον αποκαλούν πολλοί σε Ελλάδα και κύπρο, μιλά στο "newpost" και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνιων :αν δεν υπάρξει βοήθεια προς τη κύπρο κινδυνεύει να μπει στο μηχανισμό στήριξης.
Ο στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο έχουν δώσει στο παρελθόν πολλούς κοινούς αγώνες, μιλά για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα δηλώνοντας ότι αν δεν υπάρχει οικονομική και πολιτική κυριαρχία δεν υπάρχει και εθνική.
Κύριε Λυσσαρίδη πως... πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος και ποια είναι η υποστήριξη της Ελλάδας προς αυτό το στόχο. Επαρκούν  ή χρειάζονται επιπλέον πρωτοβουλίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης;
Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προοπτική. Στην ουσία εδραιώνεται η εκτροπή ότι το Κυπριακό είναι μια διακοινοτική διαμάχη και έτσι προσφέρεται άλλοθι στην Τουρκία. Αποχώρηση από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε καταλογισμό ευθυνών σε βάρος μας. Όμως υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις. Να καθορίσουμε το πλαίσιο διαλόγου λύσης. Η Τουρκία προβάλλει λύση δυο κρατών, δυο λαών, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του εποικισμού και δυαρχία με στόχο την αξιοποίηση της Κύπρου στους σχεδιασμούς της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Αποδοχή εκ μέρους μας αυτών των θέσεων οδηγεί σε Αλεξανδρεττοποίηση ή Ιμβροποίηση. Ως βάση λύσης –σε αντίλογο με τις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας να καταθέσουμε το ομόφωνο ανακοινωθέν του Σεπτ. 2009 πού προνοεί για ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών και απαλλαγή από έποικους, εγγυητές και ξένη στρατιωτική παρουσία.
Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ενότητα δράσης και απαλλαγή από προτάσεις που απορρίπτονται από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ. (εκ περιτροπής προεδρία, νομιμοποίηση του εποικισμού και δυαρχία).
Θα πρέπει να προβάλουμε το Κυπριακό στην πραγματική του (αντικατοχική) υφή και να καταγγείλουμε την Τουρκία σ΄όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα. Έτσι τίθενται στο περιθώριο αδόκιμες παραχωρήσεις προς τους Τ/Κ με την φρούδα ελπίδα ότι αυτό θα οδηγούσε σε λύση. Και αυτά όταν ο Νταβούτογλου δηλώνει ότι κι αν ακόμα δεν υπήρχε ένας Τ/Κ η Τουρκία θα πρέπει να ελέγχει τις Κυπριακές εξελίξεις.
Δεδομένου ότι διακηρυχθείς στόχος της Τουρκίας είναι η συγκυριαρχία του Αιγαίου και της εκμετάλλευσης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Κύπρου, η Κυπροποίηση της Θράκης, (ο Νταβούτογλου δηλώνει ότι η Τουρκία πρέπει να αποβεί ο κηδεμόνας των Μουσουλμανικών κοινοτήτων στον πρώην Οθωμανικό χώρο) και η Αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου, επιβάλλεται μια κοινή πανεθνική (Ελλάδας και Κύπρου) στρατηγική για αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού.
Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και τα Ελληνικά κόμματα προβάλλουν αυτή την αντικατοχική υφή διεθνώς.
Όμως με την επίσημη γραμμή της Κύπρου, προσφέρουμε άλλοθι στην Τουρκία.
Πρόσφατα υπήρξε μεταξύ εσάς και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου μια διένεξη -ας το πούμε έτσι- σχετικά,  με ένα περιστατικό που ανέφερε ο κ. Πάγκαλος στο συνέδριο του ΑΚΕΛ όταν είπε  ότι το 1986 βρήκε μεγάλη δυσπιστία στη Λευκωσία, όταν βρισκόταν στην Κύπρο με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη για να συζητήσουν την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά πλαίσια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση μιας λύσης στο κυπριακό και εσείς αντιδράσατε. Τελικώς τι έχει γίνει;
Στα πρώτα βήματα της ΕΟΚ υπήρχε δυσπιστία και εδώ και στην Ελλάδα.
Προσωπικά τόνιζα ότι η εμπλοκή της Ευρώπης (χωρίς να αποσυρθεί το θέμα από τον Ο.Η.Ε.) θα ήτο εποικοδομητική. Ποτέ δεν στήριξα το αντίθετο.
Η οικονομική κρίση δυσχεραίνει κατά τη γνώμη σας τις διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας θέματα, ιδίως στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η στήριξη που πάντοτε προσφέρει στο Κυπριακό.
Χρειάζονται άμεσα μέτρα στην Κύπρο, άλλως η Κύπρος κινδυνεύει να μπει στο μηχανισμό στήριξης.
Είστε από τους τελευταίους ηγέτες στον κόσμο κ. Λυσσαρίδη που έχετε αντιμετωπίσει παγκόσμια γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο. Τελικά , τι είναι αυτό που μένει;
Μια νέα ριζοσπαστική σοσιαλιστική θεώρηση, διορθωτική πορεία της παγκοσμιοποίησης και αντίστροφη μέτρηση ώστε το πολιτικό να υπερισχύει του οικονομικού και να διευρυνθεί ο ρόλος του πολίτη.
Όλοι γνωρίζουν πόσο στενός φίλος ήσασταν με τον Α. Παπανδρέου. Δύο ηγέτες που βλέπατε με ταυτόσημες θέσεις τις εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα και από κοινού  τις  αντιμετωπίζατε. Σήμερα αυτή η φιλία, η σχέση εμπιστοσύνης υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου;
Έχω φιλικότατες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και με τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων.
NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου