Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Σαμαράς «διαγράφει» Καραμανλή...

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ψυχρότητας εισήλθαν οι σχέσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά με τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος. 
Η φράση «δεν εξαιρείται κανείς» ( Η "ανταπόδοση" Σαμαρά σε Καραμανλή! ) που είπε την περασμένη Τρίτη ο κ. Σαμαράςόταν ρωτήθηκε αν στη διαδικασία αξιολόγησης που ανακοίνωσε εντάσσεται και ο πρώην πρωθυπουργός άναψε φωτιές στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ηταν ένα... σαφές δείγμαότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει διάθεση πλέον να ...απολογείται για κανέναν, ούτε καν για τον κ. Καραμανλή, στην πολιτική
«αποδοκιμασία» του οποίου προχωρεί σταδιακά διαχωρίζοντας τη θέση του από τα πεντέμισι χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης. 

Υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων για τη ΝΔ και το βαρύ δημοσκοπικά κλίμα για τον πρώην πρωθυπουργό, έχει επιλέξει να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Παρά την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να «απεγκλωβιστεί από το χθες», όπως λένε στενοί του συνεργάτες που διευκρινίζουν ότι δεν «διαγράφεται ο Καραμανλής», ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε προχθές μια συναινετική χειρονομία. Στην προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κινεζικής Cosco κάπτεν Γουέι Ζιανφού ήταν από τις λίγες φορές μετά την εκλογή του που υπερασπίστηκε τόσο ξεκάθαρα και με ένταση μια επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, αυτή για τη συνεργασία Ελλάδας- Κίνας για τους αποθηκευτικούς χώρους του ΟΛΠ.

Η καλή προσωπική σχέση δεν αρκεί
Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά στον κ. Καραμανλή για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή, μια επικοινωνία που έγινε σε καλό κλίμα. Ανεξάρτητα όμως από την προσωπική σχέση, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένο να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από το παρελθόν των διακυβερνήσεων της ΝΔ στην προσπάθειά του να ανακάμψει σταδιακά το κόμμα.

Η φράση για την αξιολόγηση, που εντάσσει και τον πρώην πρωθυπουργό στους υπό κρίση, δημιούργησε τις πρώτες σκιές στη σχέση των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή. Παράλληλα δημιούργησε και παρασκηνιακές προς το παρόν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς πολλοί βουλευτές είναι οργισμένοι για τη διαδικασία αξιολόγησης. «Ποιοι είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν έναν βουλευτή;Με ποια κριτήρια;» ρωτούν χαρακτηριστικά και θεωρούν «γελοία» τη συζήτηση περί αξιολόγησης του κ. Καραμανλή. «Είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση,ακόμη και θεωρητική,για το αν θα αξιολογηθεί ή όχι ο Καραμανλής και αν θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος;» σημείωνε πρώην υπουργός.

Σε αυτό το κλίμα της δυσαρέσκειας στην ΚΟ ο κ. Σαμαράς προτίθεται να καλύψει πολιτικά τον κ. Καραμανλή απέναντι στις επιθέσεις του ΠαΣοΚ αλλά ουσιαστικά, όπως αναφέρουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, του στέλνει έμμεσο μήνυμα να τον διευκολύνει και να αποχωρήσει μόνος του. Ουσιαστικά τη νέα ηγεσία θα τη διευκόλυνε μια αποχώρηση του κ. Καραμανλή, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη, που επέλεξε μόνος του να μην είναι στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ολοι κρίνονται και θα αξιολογηθούν
Ο κ. Σαμαράς δεν επεσήμανε τυχαία ότι όλοι κρίνονται και θα αξιολογηθούν, ενώ, αν και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι δεν αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, απέφυγε τεχνηέντως να το πράξει. Με την κίνησή του έστειλε μήνυμα ότι δεν εξαιρεί κανέναν από την αξιολόγηση, αν και αναγνωρίζουν όλοι στη Ρηγίλλης ότι έναν πρώην πρωθυπουργό και επί 13 χρόνια πρόεδρο δεν τον διαγράφεις και δεν τον θέτεις σε αξιολόγηση.

Η στάση του κ. Σαμαρά έναντι του κ. Καραμανλή είναι σαφής: επιθυμεί να διατηρήσει τις αποστάσεις του από την πορεία που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια θέλοντας να στείλει μήνυμα ανανέωσης της ΝΔ και να χαράξει μια ορατή διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Η κίνησή του, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αρχικά την αμηχανία και μετά την ενόχληση του επιτελείου του κ. Καραμανλή, όταν μάλιστα υπήρξε και διαρροή της Ρηγίλλης ότι «όσα είπε ο πρόεδρος ισχύουν στο ακέραιο». Η στάση του κ. Σαμαρά ήταν «μονόδρομος», σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ που ανήκουν στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Και αυτό διότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ αναγνωρίζει ότι, αν θέλει ο κ. Σαμαράς να εισπράξει μέρος της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση λόγω των μέτρων, «πρέπει να αποκηρύξει το χθες», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η σιωπή που ενοχλεί
Ουσιαστικά μεταδίδεται ότι και ο κ. Καραμανλής έκανε σφάλματα και δεν είναι υπεράνω κριτικής, ενώ πληθαίνουν οι επισημάνσεις πως ο κ. Σαμαράς δυσκολεύεται να υπερασπιστεί το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ από τη στιγμή που δεν το κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και σιωπά. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Καραμανλή σε κοινωνική εκδήλωση και είχαν μια σύντομη συνομιλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει σε συνομιλητές του την απορία του για τη στάση που έχει επιλέξει ο κ. Καραμανλής και κυρίως για το γεγονός ότι σιωπά και δεν υπερασπίζεται το έργο του.

«Αλλο οι προσωπικές σχέσεις και άλλο η πολιτική στάση» αναφέρουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως δεν ξεχνάει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπό του τα τελευταία χρόνια αλλά και τη σημαντική απόφασή του να υπάρξει εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τη βάση τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο εσωτερικό της ΝΔ διίστανται οι απόψεις για τον τρόπο που πρέπει ο κ. Σαμαράς να διαχειριστεί τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος. Πολλοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι μια διαγραφή του κ. Καραμανλή ή μια οικειοθελής αποχώρηση δεν θα βοηθούσε τη ΝΔ αλλά θα της δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα και επικαλούνται τη βάση του κόμματος που, όπως λένε, δεν έχει διάθεση «αποκαθήλωσης» του καραμανλισμού. «Η συζήτηση περί αξιολόγησης του Καραμανλή από επιτροπή ή ακόμη και τα όσα λέγονται για την ανάγκη αποχώρησής του από τη ΝΔ θα είναι επιζήμια για την παράταξη» λένε κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Επιτέλους αποφάσισε να μιλήσει
Oκ. Καραμανλής αποφάσισε έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο σιωπής να μιλήσει και είναι θέμα ημερών πότε θα το πράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να παραχωρήσει μια εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη για να προετοιμάσει την άμυνά του εν όψει της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία,στην οποία είναι βέβαιον ότι θα κληθεί να καταθέσει,αλλά και εν όψει του συνεδρίου του κόμματος,στο οποίο θα ζητήσει να παρέμβει.Προτού λάβει την απόφασή του συζήτησε εκτενώς με τα πολιτικά στελέχη που εμπιστεύεται και με τα οποία συνομιλεί τους τελευταίους μήνες.Με τη συνέντευξη θα επιχειρήσει να αλλάξει την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για τον ίδιο και την πολιτική του. ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΝΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ
1 «Διαχειριστικό κυβερνητισμό».Εκτιμά ότι ο κ. Καραμανλής υπέκυψε στις πιέσεις.Δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει η κατάσταση,τηρώντας ισορροπίες μεταξύ των υπουργών του.

2 Ατολμία.Δεν επεδίωξε τη ρήξη με διάφορες συντεχνίες για να γίνουν διάφορες αναγκαίες κινήσεις,όπως π.χ.άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

3 Δεν άλλαξε το μοντέλο που παρέλαβε από το ΠαΣοΚ, που στηρίχθηκε σε δανεικά και σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων.

4 Επικρίνει την ήπια προσαρμογή την περίοδο 2004-2007. Θεωρεί ότι ήταν πολύ ήπια και δεν ήταν και προσαρμογή, ενώ εκτιμά ότι αυτό φάνηκε όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση.

5 Θεωρεί ότι έπρεπε να πάρει «σκληρά» και «επώδυνα» μέτρα νωρίτερα και να μην προσφύγει σε εκλογές και ας έπεφτε η κυβέρνηση.

6 Αδυναμία να επιβάλει «αυτοκάθαρση» με αποτέλεσμα να προσπαθεί τώρα να διαγράψει τα «βαρίδια» και όσους, όπως λέει,«πλήγωσαν την παράταξη».

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου