Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η πιο BULL είδηση για την Ελλάδα των τελευταίων 100 ετών.




Δεν είναι μόνο ο Mobius που έχει πει ότι ίσως θα ήταν καλή ιδέα οι επενδυτές να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους της Ελλάδος, το έχουν πει και ορισμένοι άλλοι (εκτός από μένα).
Χτες όμως το ανέφερε ένα πρόσωπα με αρκετή βαρύτητα, διότι εκτός του ότι είναι Γερμανός, είναι ο chief economist της Deutsche Bank και είμαι απολύτως σίγουρος ότι πριν προβεί σε αυτές τις δηλώσεις, είχε συνεννοηθεί με τον Josef Ackermann.
Επίσης είμαι σίγουρος ότι το θέμα έχει συζητηθεί και με την Angela Merkel .
http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/9049788
Banks and other investors in Greece could shoulder part of the cost of rescuing the country by writing off some of the money they lent to the struggling euro zone state, Deutsche Bank’s chief economist says.
Warning that Greece may fail to cut its debt fast enough to qualify for a euro zone ...
rescue, Thomas Mayer said: “The main idea is that the private sector creditors contribute a certain amount to the restructuring of the country’s debt which they could digest.”
“If you cut the Greeks’ 300 billion euros ($400 billion) of debt by half, Greece could probably go back to the market and borrow,” he told journalists late on Monday in remarks withheld for release on Tuesday. “Fifty billion could be taken by the private sector, by banks and insurers, for example.”
Η είδηση αυτή χτες ήταν σε αρκετά sites. Όποιος θέλει να διαβάσει στα Ελληνικά, το link από το Κέρδος είναι εδώ:
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1240047&nt=103
Άσχετα αν Γερμανός υπουργός διέψευσε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημασία έχει ότι αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από τραπεζίτη που θα υποστεί ο ίδιος ζημιά.
Και ναι μεν μπορεί ελάχιστοι να το σκέφτονται αυτό μέχρι στιγμής, άλλα όπως είπα και χτες, ακόμα και το ΔΝΤ επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο.
Για ποιο λόγο όμως να δεχτούν οι τραπεζίτες να πάρουν ζημιά από την Ελλάδα;
Saying Greece had entered “a death spiral of government insolvency”, the former Goldman Sachs banker urged euro zone countries to tackle Greece’s entire debt pile. Many analysts call the planned 30 billion euro aid package, with the IMF providing up to another 15 billion, insufficient. “The Greeks themselves expect to need at least 80 billion euros over the next three years,” Mayer said. “We may spend up to 120 billion euros without knowing whether we get something for it. It is more sensible to spend the money up front.”
Είναι καλύτερα λέει να ξοδέψουμε λεφτά εξαρχής και να ξέρουμε ότι το πρόβλημα λύθηκε, παρά να ξοδέψουμε 120 δις για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, χωρίς την εγγύηση ότι τα προβλήματα της χώρας αυτής θα λυθούν.
Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι Γερμανοί θα ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν ένα μέρος των χρεών μας που έχουν σχέση με το ευρώ. Αν πέσει η Ελλάδα και αναγκαστεί να τυπώσει δραχμές, τότε θα είναι η αρχή του τέλους του ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει η γερμάνια με τίποτα. Το γιατί θα σας το αναλύσω τις επόμενες μέρες.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχει πλέον μπει στο τραπέζι η αναδιαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους, με μερική διαγραφή (εκτιμώ 50%) αλλά και επιμήκυνση της αποπληρωμής.
Ένα αγκάθι είναι το τι θα γίνει με το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η λογική λέει ότι άσχετα αν οι μέτοχοι τα χάσουν όλα, θα βρεθεί τρόπος να σωθεί, διότι αν πτωχεύσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, τότε θα έχουν και πρόβλημα ολόκληρα τα Βαλκάνια ... δεν νομίζω κανείς να το θέλει αυτό.
Επίσης, άσχετα αν σήμερα καταποντιστεί η αγορά, τα πράγματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν.
Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα βγάζω το καπέλο της αρκούδας και ξεσκονίζω αυτό του ταύρου, διότι πλησιάζει ο καιρός για ριζικές και μόνιμες αλλαγές που εκτιμώ ότι θα δώσουν άλλο αέρα στην αγορά.
Τέλος, άσχετα αν δεν έχουν καν αρχίσει οι διαρθρωτικές αλλαγές, για μένα αυτή η είδηση και το γεγονός ότι έχει μπει στο τραπέζι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, είναι η πιο BULL είδηση για την Ελλάδα των τελευταίων 100 ετών.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου