Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Την χασούρα θα την πάρουν θέλουν δεν θέλουν οι ξένοι θεσμικοί.

Ο  Mark Mobius (πρόεδρος της Templeton Asset Management) πρόσφατα είπε τα εξής:
“Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει καθώς αυτό θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών της. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε την Ελλάδα, με τους πιστωτές να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, ώστε οι χώρες να βοηθήσουν αυτούς να περιορίσουν τις ζημιές και όχι την Ελλάδα”
Οι πιστωτές μας δηλαδή θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί ένα μέρος της βίαιης προσαρμογής που θα υποστούμε, διότι φταίνε και αυτοί που μας δάνειζαν με χαμηλά επιτόκια τόσο χρόνια.
Διότι αν τα spreads είχαν ανέβει τώρα και μια δεκαετία (διότι το χρέος μας κατά μέσο όρο είναι περίπου στο 100% του ΑΕΠ τώρα και μια δεκαετία), τα καμπανάκια θα είχαν χτυπήσει από...
τότε και ίσως βάζαμε μυαλό από τότε.
Ευθύνη όμως έχει και η ΕΕ καθώς και η ΕκΤ. Όχι διότι δεν μας ελέγξανε, αλλά διότι δεν εκτίμησαν σωστά το moral hazard της υπόθεση, επιτρέποντας στις Ελληνικές και ξένες τράπεζες να παρκάρουν τα Ελληνικά ομόλογα με ανταλλαγή για μετρητά στην ΕκΤ.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η αγορά δεν είχε επίγνωση του κινδύνου και ήταν καθησυχαστική όσο αναφορά το ρίσκο που αναλάμβανε δανείζοντας την Ελλάδα ... πόσες φορές είπε η ΕκΤ ότι δεν θα πτωχεύσουμε;
Ως εκ τούτου, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αναλάβουν τις επενδυτικές τους ευθύνες και μελλοντικά να υποστούν απώλεια επί της ονομαστικής αξίας των δανείων που μας έχουν κάνει (κούρεμα).
Διότι μέχρι να πιάσει τόπο η αναδιοργάνωση της οικονομίας, το πιο πιθανό είναι το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 15% και το χρέος να έχει ξεπεράσει και το 150% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, on a mark to market basis, οι τράπεζες έτσι και αλλιώς θα κάνουν τις διαγραφές τους εντός των επόμενων 24 μηνών. Άρα έτσι και αλλιώς θα τα έχουν ξεγράψει τα περισσότερα λογιστικά. Το μόνο που θα χρειαστεί από εκεί και πέρα είναι να γίνει και επίσημο και να γίνει μια ανταλλαγή ομολογιών.
Δεν υπάρχει άλλη λύση κατά την άποψη μου. Το πότε θα εξελιχθεί αυτό το σενάριο; Εκτιμώ στα επόμενα 2 χρόνια.
Γιώργος Καισάριος

1 σχόλιο:

  1. Αν τα ομόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά μειωθούν τα επόμενα 2 χρόνια κατά 30% (αφού θα μεταφερθούν 80 δισ. χρέους σε ΕΕ και ΔΝΤ), τότε η αξία τους θα αυξηθεί αναγκαστικά λόγω σπανιότητας. Και φυσικά η έκθεση χρέους της Ελλάδας προς τις αγορές θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ, ακόμα και με μείωση του ΑΕΠ.
    Οπότε αυτοί που φωνάζουν είτε δεν το κατανοούν, είτε το φοβούνται γιατί έχουν ποντάρει στο αντίθετο!!!
    Αυτό βέβαια αποτελεί όντως παράγοντα παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, αφού φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναλογία τοποθετήσεων παραγώγων προς θεσμικά έχει αγγίξει το 8:1 - δηλαδή καμία σχέση ως προς αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε η χρηματιστηριακή αγορά. Το παράθυρο έγινε η κύρια είσοδος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή