Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Έτοιμο το σχέδιο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Μια πρώτη συμφωνία με το ΔΝΤ συνήφθη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η συμφωνία Παπακωνσταντίνου - Μπλανσάρ, που επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν -και για την οποία έχει ενημερωθεί ο κ. Μπαρόζο- προβλέπει:
Τα μέτρα:
Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το Δημόσιο: Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.
Οι συντάξεις: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και... κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.
Το ΕΣΥ: Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.
Αγορά Εργασίας: Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.
Το δάνειο: Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.
Το επιτόκιο: Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%, όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.

3 σχόλια:

  1. ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Ακόμη και σήμερα πολλά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του κ. Παπανδρέου έναντι των σκληρών της ευρωζώνης.
    Αυτός ο μύθος πρέπει να σπάσει γιατί εξαγριώνει τις αγορές, ανεβάζοντας περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και δυσχεραίνοντας τη θέση της χώρας.
    Για να έχεις διαπραγματευτικά χαρτιά, είτε παίζεις πρέφα είτε συμμετέχεις σε Συνόδους Κορυφής, πρέπει να έχεις χρήματα και αυτή την περίοδο η Ελλάδα ψάχνει εναγωνίως για δανεικά ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.
    Διαπραγμάτευση όταν είσαι «ταπί και ψύχραιμος» δεν.. νοείται.
    Ενας ακόμη μύθος που καλλιεργείται στην κυβέρνηση είναι ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ μοιάζει με είσοδο σε τράπεζα, με σκοπό την υπερανάληψη χρημάτων.
    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ χωρίς να λάβει ως αντάλλαγμα κεφάλαια από το διεθνή οργανισμό. Και αυτός ο ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου ανάγεται στη σφαίρα των ευχών και όχι της σκληρής πραγματικότητας.
    Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό είναι το ύστατο μέσο που έχει μία χώρα προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
    Είναι ουσιαστικά το «άρθρο 44» ενός κράτους για να προστατευθεί από τη χρεοκοπία. Η προσφυγή συνοδεύεται από σκληρά μέτρα, που δεν έχουν καμία σχέση με τα ήδη επώδυνα που έλαβε η κυβέρνηση πριν από 15 ημέρες.
    Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, απαιτεί σκληρές πολιτικές στο ασφαλιστικό και το δημόσιο τομέα.
    Ενα δάνειο από το διεθνή οργανισμό, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, θα ληφθεί με ρητές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
    Το χειρότερο είναι ότι κύριο μέλημα του ΔΝΤ είναι η βελτίωση των δημοσιονομικών μίας χώρας και όχι η αναπτυξιακή της προοπτική.
    Για το λόγο αυτό, όπου υπήρξε παρέμβαση, η χώρα που ακολούθησε τις συνταγές του ΔΝΤ μπήκε σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Οπως αυτή που βλέπουμε στον ορίζοντα της Ελλάδας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. CAPITAL:
    Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν καταστεί αδύναμη να δανειστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    «Με κάθε ειλικρίνεια προς όλους τους Έλληνες, έχουμε μιλήσει ως κυβέρνηση για το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τις σκληρότερες αποφάσεις που έλαβε ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να αποφύγουμε να πληρώσουμε τοκογλυφικά επιτόκια για τις επόμενες δεκαετίες, καταδικάζοντας έτσι τη χώρα σε βαθιά ύφεση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Παπανδρέου: "Δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας"


    "Δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας" διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος, το οποίο συνεδρίασε απόψε στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Δεν χρειάζεται φόβος, έχουμε διέξοδο και εναλλακτικές λύσεις τόνισε, επίσης, ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες και τη μυθολογία, η χώρα θα τα καταφέρει. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη και αποκάλεσε άσχετους όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψουν σκληρά όλοι μαζί, πριν από όλα για να διασωθεί η οικονομία και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και την καταδίκη της σε βαθιά ύφεση και παρακμή.

    Έχουμε όραμα για τον τόπο, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, μια Ελλάδα "διαλυμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να δανειστεί ή να δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια".

    Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη διάλυση του κράτους στην οικονομική και κομματική λεηλασία των προηγούμενων ετών και τόνισε ότι η ΝΔ διαχειρίστηκε επί πέντε χρόνια τα κρατικά ταμεία και τη δημόσια διοίκηση με ανευθυνότητα, εγκληματική αμέλεια και ελαφρότητα. Και το τίμημα που πληρώνουμε σήμερα, πρόσθεσε, είναι τεράστιο. Ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εκείνα το παράδειγμα κατανοώντας όλοι ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να προστατευθεί η ίδια η υπόσταση της χώρας με τη σωτηρία της οικονομίας της.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει μια πατριωτική δύναμη και κοιτάει πριν από όλα το συμφέρον της χώρας. Και γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ο ίδιος δεν φοβάται αυτό που πολύ ονομάζουν πολιτικό κόστος.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε προς όσους αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ κινείται στα όρια της ιδεολογίας του, τονίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς το μέτωπο δίνει η κυβέρνηση το μεγάλο αγώνα σήμερα. Αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας και πρέπει να πείσουμε εταίρους και διεθνείς συνομιλητές μας, ότι εάν δεν μπουν κανόνες στις αγορές και περιορισμοί στους κερδοσκόπους που τζογάρουν κυριολεκτικά σε βάρος ολόκληρων κοινωνιών, το θύμα αύριο δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα που θα βρεθεί σε οικονομική δυσκολία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. %
    Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ζητεί από τους εταίρους της να δημιουργηθεί από τώρα ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί να παρέμβει στις αγορές και να στηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο της κυβέρνησης στους υπόλοιπους τομείς, τονίζοντας ότι μέσα σε πέντε μήνες "έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα" και μίλησε για μια "πραγματική ανατροπή με την οποία κλείνει ο κύκλος της αδικίας στη χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν την προστασία των εργαζομένων και την καθιέρωση κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μίλησε, επίσης, για "ριζική ανατροπή των πάντων στο χώρο της υγείας" και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως και για την εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού συστήματος της χώρας με το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να εργαστούν σκληρά και συντεταγμένα και να βάλουν απέναντί τους τα συμφέροντα που ζουν από τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση και τα οποία προέβλεψε ότι θα πολεμήσουν κάθε αλλαγή που τα πλήττει.

    Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες οι οποίες είναι και μάχες ιδεολογικές και η Ελλάδα αυτή την ώρα μας θέλει πολύ περισσότερο παρόντες από ποτέ. Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε στιγμή πρόσθεσε, και κατέληξε λέγοντας "είμαστε σε διαρκή μάχη".

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο

    Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρόσκληση των δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ένταση στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

    Ένταση και προπηλακισμοί κατά το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική, προκλήθηκαν όταν μέλη του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) προσπάθησαν να σταματήσουν την είσοδο στο συνέδριο, του προέδρου των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Ένταση δημιουργήθηκε και όταν ανέβηκε στο βήμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Το πρωί, από το βήμα του συνεδρίου, υπέβαλε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, παραδέχθηκε ότι το μοντέλο που τώρα χρεοκόπησε δεν προέκυψε μόνο του. Κάποιοι το δημιούργησαν, κάποιοι το ανέχθηκαν, κάποιοι το διαχειρίστηκαν και κάποιοι το στήριξαν. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο, που εδώ και δεκαετίες επιβλήθηκε και σήμερα χρεοκόπησε.

    «Η ΝΔ ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού "κυβερνητισμού". Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη...» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή