Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Κοινό σχέδιο Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. για την Ελλάδα

  Αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές


Σε ημερίδα για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου συναντήθηκαν χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν (δεξιά), και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Ο κ. Στρος-Καν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι χρειάζεται μία αποτελεσματική «πυροσβεστική υπηρεσία» για προστασία από τις υπερβολές της αγοράς, ενώ ο κ. Τρισέ ζήτησε διαφάνεια και έλεγχο στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).
Σε ένα σχέδιο διάσωσης, στο οποίο θα συμμετάσχουν από κοινού τα ...
κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσανατολίζεται πλέον η Ε.Ε., μετά την αντίθεση της Γερμανίας σε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση.
Πρόκειται επί της ουσίας για μια παραλλαγή του μοντέλου που υιοθετήθηκε για τη στήριξη της Ουγγαρίας, της Λεττονίας και της Ρουμανίας, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Από τις βασικές προϋποθέσεις του σχεδίου είναι η Ελλάδα να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατών - πιστωτών. 
Είναι σαφές ότι ένα σχέδιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο αυστηρό τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην εφαρμογή του, απ' ό,τι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό.
Η προοπτική της προσφυγής στο ΔΝΤ προκάλεσε νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Το spread των 10ετών ανήλθε χθες έως τις 332 μονάδες βάσης. 
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά της Ε.Ε. καλώντας την να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε. 
Η άλλη πλευρά της απόφασης έλεγε ότι θα υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα για στήριξη της Ευρωζώνης», ανέφερε αυγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου