Οικονομολόγου, πρ. Βουλευτή
Το είχαμε γράψει από τις 18 Δεκεμβρίου 2009, με την ευκαιρία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2010, ότι ο πρωθυπουργός ζητά τώρα πίστωση χρόνου ...αφού προηγουμένως αυτοπυροβολήθηκε!
Πόσο εύστοχο και προφητικό ήταν αυτό το άρθρο μας, πριν τρεις μήνες και μόλις χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς το κατήγγειλε στην Βουλή στην, εκτός ημερησίας διατάξεως, συζήτηση για την Οικονομία!
Ο κ. Παπανδρέου, όταν τα spread ανέβαιναν και οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας έρχονταν, γράψαμε τότε οτι παρακαλούσε με συνεντεύξεις του στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, τους επενδυτές και τους αξιολογικούς οίκους να περιμένουν και να κάνουν υπομονή!
Τα ερωτήματα που θέταμε τότε ήταν:
Τί λέτε θα τον ακούσουν, θα κάνουν υπομονή και θα περιμένουν;
Ή θα πέσουν πάνω μας να μας κατασπαράξουν!
Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά τα έκανε από άγνοια και όχι βάσει ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου...το οποίο ακολουθεί!
Βέβαια τα αποτελέσματα του σχεδίου αυτού θα φανούν αργότερα, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα! Σας παραθέτουμε, από τα Πρακτικά της Βουλής, αποσπάσματα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά:
Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο!
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ...περιορίσει την υστέρηση εσόδων γύρω στο 3,2% το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Είχε ετοιμάσει ολόκληρο το μηχανισμό για να μειωθεί η υστέρηση εσόδων ακόμα χαμηλότερα, παρά την ύφεση.
Και το ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο, την εκτίναξε σε 13,3% και 6,2% για ολόκληρο το χρόνο! Στη συνέχεια, μετέθεσε πληρωμές της επόμενης χρονιάς στην τρέχουσα.
Και εισπράξεις της τρέχουσας χρονιάς στην επόμενη.
Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών των νοσοκομείων.
Έτσι το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε άλλες τρείς μονάδες, με λογιστικό τρόπο.
Και το εκτόξευσαν από 9,5% στο 12,7%! Πάλι καλά γιατί θα μπορούσαν να το πάνε και στο 13% και στο 14% και όσο ήθελαν.
Τι επιδίωξαν με αυτή τη διπλή διόγκωση του ελλείμματος; Επιδίωξαν να το εμφανίσουν υψηλότερο για το 2009, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να το επαναφέρουν στο 9% το 2010! Και να παρουσιάσουν τη στασιμότητα ως… «βελτίωση».
Κι έτσι να προλάβουν να ικανοποιήσουν κι ένα μέρος των προεκλογικών τους παροχών.
Είναι ίσως η μόνη φορά που μια χώρα έκανε δημιουργική λογιστική, όχι για να κρύψει τρέχον έλλειμμα, αλλά για να το μεγαλώσει! Ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά.
Όμως δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών.
Τα spreads ήταν γύρω στις 130-135 μονάδες όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβριο. Κι όταν ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν διψήφιο, τα spreads έφτασαν στις 170 μονάδες.
Οι αγορές ακόμα δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Είδαν ότι ξέφυγε το έλλειμμα, ότι έφτασε τα επίπεδα της Ιρλανδίας, και περίμεναν να πάρει η Ελλάδα μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της Ιρλανδίας.
Αλλά η Ελλάδα δεν έπαιρνε μέτρα. Τι μέτρα να πάρει; Ούτε Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία δεν διόριζε…!
Και τότε ήταν που άρχισαν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και σκαρφάλωναν τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες, για να πλησιάσουν κάποια στιγμή το Γενάρη τις 400 και να παραμείνουν ως σήμερα γύρω στις 300 μονάδες.
Αλλά στο μεταξύ η Κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί. Με αυξημένο επιτόκιο βεβαίως. Κι αυτό το αυξημένο κόστος δανεισμού δημιούργησε επί πλέον δαπάνη γύρω στα 300 εκατομμύρια ετησίως.
Αυτά τα σχεδόν 300 εκατομμύρια αυξημένης δαπάνης σε τόκους, απορρόφησαν ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. Ήδη η «θυσία» αυτή πήγε στο βρόντο. Όχι στην κάλυψη του ελλείμματος αλλά σε αυξημένους τόκους λόγω δανεισμού σε υψηλότερα επιτόκια.
Όπως γράφηκε τον Τύπο, από κάποιον αναλυτή που δεν είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ:
Ποιο ήταν το σφάλμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης; Ήταν ότι, ενώ είχε διαβάσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση…
Η κυβέρνησή σας έκανε το ακριβώς αντίθετο. Για την ακρίβεια, πρώτα άφησε τα δημοσιονομικά της χώρας να χειροτερέψουν. Ύστερα τα εμφάνισε ακόμα χειρότερα με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής». Ύστερα δημοσιοποίησε την άσχημη εικόνα τονίζοντας την με δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού». Κι ύστερα βγήκε να δανειστεί…
Ε πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου; Κι ύστερα αναρωτιέστε γιατί φτάσαμε ως εδώ…
Συμπερασματικά λοιπόν:
— Η υπερχρέωση της Ελλάδας την οποία πληρώνουμε δεν είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας, είναι διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αυτή την υπερχρέωση πληρώνουμε τώρα. Φταίει και η Νέα Δημοκρατία που πολλές φορές διαχειρίστηκε αυτό το σύστημα, αντί να το αλλάξει. Αλλά ήταν το ΠΑΣΟΚ που το δημιούργησε…
— Το διογκωμένο δημόσιο τομέα – που είναι πενταπλάσιος απ’ ό,τι θα όφειλε να είναι σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα – επίσης δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη διόγκωση που κατέστησε το δημόσιο τομέα ανεξέλεγκτο, πανάκριβο και αναποτελεσματικό πληρώνουμε τώρα. Ούτε αυτό το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Είναι επίσης διαχρονικό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Φταίει, βέβαια, και η Νέα Δημοκρατία που όταν είχε την ευκαιρία δεν το περιόρισε. Ή μάλλον το περιόρισε πολύ λιγότερο απ’ ότι θα ’πρεπε, γιατί δίστασε, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε λυσσαλέα. Γιατί δικό του δημιούργημα ήταν κι αυτό…
— Τα αυξημένα spreads επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας…
— Το αδιέξοδο του πανάκριβου δανεισμού επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε επίσης, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας…
— Η αρνητική ψυχολογία και το σύνδρομο του «Τιτανικού» επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν, και με ευθύνη του. Όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
— Και τέλος βρεθήκατε στην εξουσία, επειδή εσείς εκβιάσατε εκλογές.
Ποιος «λιποτάκτησε», λοιπόν, κύριε Παπανδρέου; Εσείς εκβιάσατε προσφυγή στις εκλογές. Το ξεχάσατε; Και μάλιστα με πρόσχημα τη συνταγματικότητα του οποίου αμφισβήτησε δημόσια δικό σας στέλεχος, ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος…
Και τα μέτρα που παίρνετε σήμερα, είναι πολύ χειρότερα από εκείνα που καταγγέλλατε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί θελήσατε να περάσετε μια ακόμα χρονιά παροχών από δανεικά. Αλλά ήλθε η επίθεση των αγορών και χάλασε τα σχέδιά σας…
Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία…
Τέλος, ανοίξατε το δρόμο για έξω-ευρωπαϊκές λύσεις που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε. Φέρατε την Ελλάδα σε πολύ δεινή θέση. Και τώρα φλερτάρετε με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Δεν παίζετε μόνο με τον ελληνικό δανεισμό. Παίζετε με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Και το χειρότερο, εξακολουθείτε, με αντιφατικές δηλώσεις, να επιτείνετε τη σύγχυση των διεθνών αγορών:
Μόλις την περασμένη Παρασκευή δηλώσατε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην αδυναμία δανεισμού. Πράγμα που ισοδυναμεί με αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους, δηλαδή με χρεοκοπία. Την επομένη, το Σάββατο, δηλώσατε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα spreads εκτινάχθηκαν ξανά πάνω από εκεί που βρίσκονταν πριν πάρετε τα τελευταία οδυνηρά μέτρα. Πάνω από τις 300 μονάδες…
Προσπαθήσατε να πιέσετε την Ευρώπη, αφήνοντας να διαφανεί ότι έχετε και την επιλογή να καταφύγετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ώστε να τους αναγκάσετε να σας στηρίξουν για να μην πάτε στο ΔΝΤ.
Δεν σας τα λέμε μόνο εμείς. Σήμερα γνωστός κεντρικός αρθρογράφος σε εφημερίδα που στήριξε την παράταξή σας γράφει τα εξής:
Η ιστορία θα αναζητήσει κάποτε… τον λαμπρό εγκέφαλο που έμπλεξε στην υπόθεση το ΔΝΤ, είτε επειδή το θεωρούσε σωστό είτε επειδή πίστευε ότι θα το χρησιμοποιούσε ως μπλόφα για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά το ΔΝΤ απεδείχθη περίπου αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Λέγε-λέγε το βάλαμε στο παιγνίδι…
Τα ίδια λέει και ο διεθνής Τύπος. Τα ίδια λένε και δικοί σας υπουργοί.
Άλλωστε στις 11 Φεβρουαρίου στο Κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι αν λαμβάνατε επί πλέον μέτρα περιστολής του ελλείμματος, θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Τα μέτρα τα λάβατε. Εκείνοι το αναγνώρισαν επανειλημμένα και δημόσια. Που είναι η στήριξή τους; Γιατί δεν τους ζητάτε να τιμήσουν την υπόσχεσή τους και την υπογραφή τους;
Αυτό λέει και Σαρκοζύ. Εσείς μπερδέψατε λίγο Ευρώπη με λίγο ΔΝΤ, αντί να εστιάσετε την πίεσή σας στη δική τους υποχρέωση, στη δική τους υπογραφή.
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να πάει μια χώρα της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που ίσως θα το ήθελαν. Χώρια που όσοι το θέλουν, μπορεί να είναι ισχυροί κύκλοι μέσα σε μια μεγάλη χώρα, όπως η Γερμανία…
Και τώρα κινδυνεύουμε να συνεργαστούν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας δανείσουν. Αντί να χρησιμοποιήσετε τον ένα διεθνή θεσμό ως μέσο για να πιέσετε τον άλλο, προκαλέσατε την πιθανή συνεργασία τους! Που επίσης απεύχομαι…
Γιατί αυτή η εμπλοκή δεν είναι καλή μακροχρόνια ούτε για την Ευρώπη, ούτε για το ευρώ, ούτε για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Χώρια που τώρα σας θέτουν πρόσθετο όρο για ένα τέτοιο δανεισμό, να ζητήσετε τα χρήματα, δηλαδή να ομολογήσετε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με αποδεκτά επιτόκια.
Κι αν το κάνετε, θα σας δανείσουν, βέβαια, αλλά θα σας ζητήσουν νέα σκληρότερα μέτρα, άμεσα ή στο εγγύς μέλλον. Που δεν τα αντέχει ούτε η Κοινωνία, ούτε η Οικονομία…
Κι όλα αυτά, πριν ακόμα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που ήδη πήρατε και που επίσης δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία ούτε η Κοινωνία…
Κύριε Παπανδρέου, έχετε γίνει πια εύκολος στόχος αντιπολίτευσης. Γιατί κάθε μέρα αποδεικνύετε ότι εκβιάσατε εκλογές χωρίς να έχετε κανένα σχέδιο.
Πραγματικά ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας.
Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής…
Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας.
Πιστεύω ότι πέσατε θύματα του παραδοσιακού λαϊκισμού σας.
Τώρα το καταλάβατε, ελπίζω. Αλλά τώρα είναι κάπως αργά.
Αργά για την αξιοπιστία σας.
Όχι αργά για την Ελλάδα…
Σε ένα πράγμα συμφωνούμε.
Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.
Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει…
Υ.Γ. Εμείς το είχαμε γράψει από τις 18 Δεκεμβρίου 2009 στην ανάρτηση μας:
Ο Πρωθυπουργός ζητά τώρα πίστωση χρόνου...
http://emprosdrama.blogspot.com/2009/12/blog-post_1935.html
Τέτοιο χάλι δεν είχαμε ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί 5 μήνες ο Πρωθυπουργός κάνει την χώρας μας και έγινε ο ίδιος Ρεζίλι.
Έγινε ο διεθνής επαίτης- ΖΗΤΙΑΝΟΣ.
Στους πέντε μήνες το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης θα είναι να μας δώσουν δάνεια και αυτό θα μας το παρουσιάσουν για επιτυχία.
Ο Καραμανλής ΘΑ ΕΠΕΡΝΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.
Η διεθνής κρίση ξέσπασε προτού ενάμισι χρόνο Κύριοι.
Αποδεικνύεται καθημερινά το μεγάλο Λάθος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ που τιμώρησαν τον Καραμανλή και την Νέα Δημοκρατία.
Αυτοί έκαναν Πρωθυπουργό τον Γιωργάκη.
Πρέπει να αισθάνονται ένοχοι.
Φέρτε ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
Ο Γιωργάκης δεν κάνει για πρωθυπουργός είναι λίγος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν δεκαετίες ένας μέτριος υπουργός, ελέω ονόματι, και τίποτα παραπάνω.
Είναι η απόδειξη του Κανόνα Peter-Prinzip του Laurence J. Peter που λέει:
Όταν κάποιος φτάσει στα όρια της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ του, ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ
Το “ωραίο” είναι ότι ακριβώς λόγω της κραυγαλέας ανικανότητας και επικινδυνότητας κάθε “νυν”,
ΑπάντησηΔιαγραφήο κάθε “τέως” αναγορεύεται “γίγας”.
Ο Ανδρέας έκανε το “Γέρο” να φαίνεται Εθνάρχης.
Επί Σημίτη, απελπισμένοι, “ονειρευόμασταν” τον Ανδρέα.
Επί ΓΑΠ, έντρομοι, θα “αναζητήσουμε” το Σημίτη.
Κοινός τόπος :
η εξαχρείωση.
Γιατί;
Μα επειδή οι ...ανίκανοι της κοινωνίας ήρθαν στην εξουσία.