Ενώ η βάση και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αγωνιούν για την πορεία του κόμματος και ορισμένοι "ρομαντικοί και αιθεροβάμονες", όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αγωνίζονται να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί και τριγμοί στα θεμέλια της παράταξης, ο κ. Σαμαράς έχει τις δικές του προσωπικές ανησυχίες!
Δεν έμαθε ότι ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τοποθετούν το προσωπικό τους συμφέρον κάτω απο το κομματικό, πράγμα αδιανόητο βέβαια γι' αυτόν μέχρι σήμερα!
Η αλαζονεία του δε, είναι τόσο μεγάλη, που άφησε να διαρρεύσει μέσω κύκλων του για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το ερώτημα "υπό ποια ιδιότητα μου ζητάει να με συναντήσει"!
Με την ιδιότητα που απορρέει απο το γεγονός ότι κάποιοι τοποθετούν το γενικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό, κ. Σαμαρά!
Είναι σήμερα δυνατόν, μετά από αυτά που υπέστη η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απο τον κ. Σαμαρά, να επιδιώκει να της ηγηθεί;
Ξέχασε ότι το 1993 έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 1995 διατήρησε το ΠαΣοΚ στην εξουσία;
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και διασπαστική, αρκεί να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του!
Ας άφηνε να περάσει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετά βλέπαμε!
Τί δηλαδή η ολιγόμηνη υπουργική του θητεία, διέγραψε όλα τα προηγούμενα;
Ξεχάστηκαν όλα;
Είναι... βαθειά νυχτωμένος.
Χρωστάει στην Νέα Δημοκρατία, στους ανθρώπους της και στην Ελλάδα!
Δεν του χρωστούν αυτοί!
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009
Να επιστρατευθούν οι άνθρωποι της αγοράς
διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Piscines Ideales
Η χώρα μας για να βγει από το αδιέξοδο χρειάζεται απλές λύσεις. Η απλότητα, ωστόσο, προϋποθέτει γνώσεις, δημιουργικότητα, καθαρό μυαλό και κοινό νου. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτεί και εμπειρία, που μόνο άνθρωποι της αγοράς διαθέτουν, αφού έχουν εξασκηθεί στην πράξη.
Η νέα κυβέρνηση καλείται να νοικοκυρέψει απ’ άκρου εις άκρον το κράτος.
Να εξορθολογήσει και να απλοποιήσει τη λειτουργία του, να μειώσει κάθετα τη στείρα και καταστροφική γραφειοκρατία, να εξαλείψει την πολυνομία και την αντινομία. Να ανατρέψει δηλαδή όλους εκείνους τους παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα να κατρακυλά ραγδαία στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.
Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα έπεσε τα τελευταία χρόνια από την 35η θέση το 2003 στην 71η το 2009 (στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας), δείχνει πόσο οικτρά απέτυχε η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας. Δείχνει, όμως, και την τιτάνια προσπάθεια που χρειάζεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου παρατηρεί κανείς ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες - και πάντως όχι βουλευτές - σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Και έπραξε άριστα. Κάποια στιγμή θα έλθει και η σειρά της στελέχωσης εκατοντάδων θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ελπίζουμε να μην καταφύγει στη γνωστή ολέθρια συνταγή της χρησιμοποίησης... καθηγητών.
Νισάφι πια με (θεωρητικούς) πανεπιστημιακούς ογκόλιθους από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, που καλούνται στην Ελλάδα να ασκήσουν διοίκηση. Στην πλειονότητά τους τα κάνουν κυριολεκτικά θάλασσα, αφού δεν ξέρουν ούτε πώς λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, ούτε τη νοοτροπία συνδικαλιστών, κομματικών και γραφειοκρατών και το κυριότερο, έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά.
Για να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, δηλαδή την Ελλάδα, χρειαζόμαστε ανθρώπους της αγοράς, έντιμους, ικανούς και αποφασισμένους, που να μπορούν να χωρίσουν «δύο γαϊδάρων άχυρα». Δεν χρειαζόμαστε καθηγητές - όσο πετυχημένοι κι αν είναι - για να μας αναπτύξουν ή να μας αναλύσουν θεωρίες που κανείς δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει επιτυχώς στην πράξη. Γιατί αν συνεχίσουμε αυτήν την τακτική, είναι βέβαιο ότι θα βουλιάξουμε, μουσκεύοντας και τις πανεπιστημιακές περγαμηνές αυτών που θα πειραματιστούν για μια ακόμη φορά στην πλάτη μας.
Κλασικό παράδειγμα το φορολογικό, από το οποίο τόσο πολύ εξαρτάται η κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδος όλων μας! Δεκαετίες ολόκληρες, δεκάδες πανεπιστημιακοί και εκατοντάδες προσπάθειες (υπό τη μορφή φορολογικών νομοσχεδίων), αντί να απλοποιήσουν τα πράγματα, τα περιέπλεξαν. Αντί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών, την μειώνουν όλο και περισσότερο. Αντί να ελαφρύνουν τον πολίτη, τον φορτώνουν σαδιστικά με ατελείωτη και βλακώδη γραφειοκρατία, αλλά και άγχος. Αντί να εγκαθιδρύσουν φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη, θεριεύουν τη φοροδιαφυγή.
Αντί προόδου, τα πάντα γίνονται όλο και πιο σύνθετα όλο και πιο δύσκολα. Φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεσαι διερμηνείς, λογιστές, φοροτεχνικούς, ειδικούς συμβούλους, καθηγητές Πανεπιστημίων, συνταγματολόγους και κάθε λογής ειδήμονα για να αποτυπώσεις σε μια κόλλα χαρτί μια απλούστατη πραγματικότητα (πυρηνικοί φυσικοί και ειδικοί της NASA ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν χρειάζονται). Και κυριολεκτικά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!
Εχουν πλέξει έναν απίθανο ιστό αράχνης, όπου ο φορολογούμενος δεν ξέρει από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Στα ίδια περίπλοκα αδιέξοδα - που κάποιοι τόσο αριστοτεχνικά στήνουν - κινείται και όλος ο κρατικός μηχανισμός. Και καλά αυτοί, που επωφελούνται τα μέγιστα από την αδιαφάνεια, έχοντας φθάσει τη διαφθορά σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι υπόλοιποι κρατικοί λειτουργοί, στην πλειοψηφία τους νοικοκυραίοι και τίμιοι, τι χρωστάνε να τραβάνε όσα τραβάνε και να τους θεωρούν και από πάνω και ανέντιμους;
Παντού βασιλεύει η αναποτελεσματικότητα, η διαφθορά και το κράτος χάνει μέσα από τα χέρια του αστρονομικά ποσά, με τα οποία θα μπορούσε να μειώσει τα ελλείμματα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγάλων επενδύσεων και το σημαντικότερο, να ασκήσει πολύ αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική.
Ας αποφασίσει ο Πρωθυπουργός κι ας ακολουθήσει τη σοφία της απλότητας, που σημαίνει και αποτελεσματικότητα. Κι ας αρχίσει με την απολύτως αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση: Ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat tax rate) και κατάργηση με μια μονοκονδυλιά χιλιάδων τόμων με νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικές εγκυκλίους, κ.λπ., κ.λπ. Και ταυτόχρονα, κάθετη μείωση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, του ανορθολογισμού, των προκλητικών προνομίων και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό: Κατακόρυφη αύξηση των εσόδων του κράτους, κάθετη αύξηση του κύρους της νέας κυβέρνησης.
No risk, no gain ή σε απλά ελληνικά, ο τολμών νικά! Εάν η νέα κυβέρνηση τολμήσει, είναι βέβαιο ότι και η ίδια θα πετύχει και τεράστιες υπηρεσίες θα προσφέρει στη χώρα. Μένει να δούμε την επιλογή:
Καθηγητές Πανεπιστημίων για να δικαιωθεί ο Otto Von Bismark («καθηγηταί τρεις, εχάθη η πατρίς»); Ή άνθρωποι της αγοράς για να δικαιωθεί ο Leonardo Da Vinci, που εκθειάζοντας την απλότητα, είπε «simplicity is supreme sophistication».
Κέρδος 9/10/2009
H Κύπρος δεν είναι τόσο ανεκτική όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία
Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα κριθεί το Δεκέμβριο και, αν δεν αλλάξει στάση, θα ληφθούν μέτρα, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με το Βούλγαρο ομόλογό του, μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος δεν είναι τόσο ανεκτική όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία, προσθέτοντας ότι κάποιοι πολύ βιάζονται να αποφασίσουμε από τώρα για κυρώσεις και όχι το Δεκέμβριο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση της Κομισιόν θα λέει, όπως είπε, την αλήθεια. «Από εκεί και πέρα είτε προτείνει η Κομισιόν είτε δεν προτείνει κυρώσεις, αυτό είναι απόφαση του Συμβουλίου και θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο, εάν χρειάζονται κυρώσεις ή όχι», σημείωσε, και είπε πως η Κύπρος θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, ούτως ώστε να γίνει πιο λογική και να βοηθήσει για λύση στο Κυπριακό και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ενωση και την Κύπρο..
«Στόχος μας δεν είναι να τιμωρηθεί η Τουρκία αλλά να υποχρεωθεί να διορθώσει τη γραμμή της για να βοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, τότε όλοι πρέπει να προβληματιστούμε και να μην αφήσουμε την Τουρκία να περάσει αλώβητη», υπογράμμισε.
«Πολλοί πρέπει να πω ότι βιάζονται να αποφασίσουμε για κυρώσεις από τώρα πριν από τον Δεκέμβριο», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν «να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση προσπαθώντας να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και εφόσον δεν αλλάξει τότε να συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, και με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση για το τι δέον γενέσθαι».
Αυτή, συνέχισε, «είναι κατά τη γνώμη μου μια δημιουργική στάση η οποία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, αν θέλει να βοηθηθεί, και όχι μια στάση σκληρή ευθύς εξαρχής, η οποία θα ήθελε απλώς να τιμωρηθεί η Τουρκία».
Στη ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ είπε πως η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να επεκταθούν τα σύνορα της Ενωσης πέραν από την περιοχή. «Φυσικά το να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, συνεπάγεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις και τους όρους ένταξης που θέτει η Κοινότητα ώστε να γίνει κράτος μέλος της», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος δεν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία το πράττει για να γίνει μέλος της Ενωσης, και για το ότι Κύπρος και Βουλγαρία τήρησαν κατά γράμμα τις προϋποθέσεις της ΕΕ ώστε να ενταχθούν πλήρως ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποφύγει τη συμμόρφωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τον Δεκέμβρη δεν θα υπογραφεί η Συνθήκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και εμείς καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα και ακολουθούμε τόσο ανεκτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Αν ήταν έτσι λέω από τώρα ότι δεν θα επιτρέπαμε την υπογραφή της ένταξης».
Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε παράλληλα πως αυτούς τους μήνες μέχρι το Δεκέμβριο, ή θα πειστεί η Τουρκία και θα αλλάξει στάση, ή εάν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν αλλάξει στάση, δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, θα ληφθούν μέτρα. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου. Δεν είμαστε τόσο ανεκτικοί», τόνισε ο Πρόεδρος.
Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης πως η Κύπρος έθεσε προϋποθέσεις ώστε να μην ανοίγονται ενταξιακά κεφάλαια που αφορούσαν την Κύπρο. «Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση εμείς μελετούμε και περαιτέρω μέτρα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν τον καθοδηγεί το συναίσθημα, αλλά η ψυχρή λογική και ο στρατηγικός στόχος της λύσης του Κυπριακού.
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Παρβάνοφ είπε πως αξιολογείται η πορεία της κάθε χώρας σύμφωνα με όλους τους όρους που έχουν τεθεί και που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Αυτό έγινε όταν η Βουλγαρία ήταν υποψήφια χώρα και δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί κάποια διαφορετική στάση προς άλλες υποψήφιες χώρες», σημείωσε.
Κατά τις συνομιλίες των Προέδρων και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Επίσης, υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μίλεν Λουτσκάνοφ.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έκανε λόγο για μια εγκάρδια συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων αυτών.
«Διαπιστώσαμε ότι διανοίγονται υποσχόμενες προοπτικές για ανάπτυξη συνεργασιών, κοινών δράσεων και πολιτικών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τις οποίες αποφασίσαμε μεθοδικά να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δύο χωρών. Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης καθώς και του Προγράμματος Συνεργασίας, υπογραμμίζει τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και καταδεικνύει τη σημασία αυτής που αποδίδουμε στην προσπάθεια να έρθουμε ακόμα πιο κοντά», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε:
«Η παρουσία πάνω από 30 χιλιάδων Βούλγαρων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, καθώς και οι σημαντικές επενδύσεις Κυπρίων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων που ορθώνονται μπροστά μας για παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ανασκοπήθηκαν οι τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και διαπιστώθηκε σύγκλιση και ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Αποφασίσαμε ότι θα διευρύνουμε τη συνεργασία και το συντονισμό μας, στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε Κύπρος και Βουλγαρία να καταφέρουν από κοινού να συνεισφέρουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα», είπε, υπογραμμίζοντας πως η Κοινή Διακήρυξη θέτει ξεκάθαρα τους στόχους, τις αρχές αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας «βάσει του οποίου θα κινηθούμε στο μέλλον, ενώ διασφαλίζει την ανανεωμένη δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών».
Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνομιλίες. «Εκφράσαμε ξανά τη δέσμευση μας να κάνουμε το παν ώστε αυτές να φέρουν το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν. Τον διαβεβαιώσαμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για λύση, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στις συνομιλίες με καλή θέληση, πάντοτε όμως υπερασπιζόμενοι θέσεις αρχών ώστε να επιτύχουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παρβάνοφ για τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Βουλγαρία αλλά και για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες λύσης. «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας υπήρξε διαχρονικά ένας καλός σύμμαχος, ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια τέτοιων φίλων θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο», υπογράμμισε.
«Η επιτυχία των προσπαθειών μας», συνέχισε, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, η οποία είναι καιρός να σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, να περάσει από τα λόγια στην πράξη και να υποστηρίξει τη διαδικασία και τη συμφωνημένη βάση λύσης».
Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αξιολόγηση της το Δεκέμβρη από ΕΕ, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, χωρίς όπως πρόσθεσε, αυτή η υποστήριξη να είναι άνευ όρων.
«Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα εφόσον η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική, αρνούμενη να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος στις δικές του δηλώσεις είπε πως «οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών θα αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα που θα ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ όλων των θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Οι συνομιλίες αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη της Βουλγαρίας προς την κυπριακή πλευρά για την υποστήριξη που μας παρείχε κατά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση, ο κ. Παρβάνοφ είπε πως είναι πολύ σημαντικό η κάθε χώρα να βρει εκείνους τους μηχανισμούς που ενισχύουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των οποίων θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απασχόληση.
«Εκείνο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τις διμερείς σχέσεις είναι οι δυνατότητες για νέες επενδύσεις όχι μόνο κυπριακές, αλλά και βουλγαρικές επενδύσεις στην Κύπρο», είπε και σημείωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επενδύσεις των Κυπρίων στην Βουλγαρία ανέρχονται στο 1,7 δις ευρώ.
«Στη Βουλγαρία η κρίση που πλήττει τη χώρα κυρίως στον τομέα της παραγωγής, και η συρρίκνωση της αγοράς είναι μέσα από τον απόηχο της συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών αγορών. Και είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και να εργαστούμε πάνω σε project διμερή τα οποία να στοχεύουν να βρουν διέξοδο σε τρίτες αγορές για να διατεθεί η παραγωγή», είπε επίσης.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα το Business Forum και η συνεδρία της μεικτής επιτροπής που πρόκειται να γίνει τον Δεκέμβρη να διατυπώσουν φόρμουλες ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
iKypros
Είναι δυνατόν; Μητέρα πατρίδα της Κύπρου, η Τουρκία ;
Σας παραθέτουμε όλο το ρεπορτάζ της επίσκεψης του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς σχολιασμούς, αυτή την στιγμή!
Θα γίνουν αργότερα.
Εξ' άλλου οι αναγνώστες μας είναι σε θέση και μπορούν κάλλιστα να εξάγουν τα συμπεράσματα, μόνοι τους!
Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι ο κ Παπανδρέου αποκάλεσε την Τουρκία "Μητέρα Πατρίδα της Κύπρου"!
Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος ανγκάσθηκε να τονίσει, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μεταφέρει "Κυπριακό μήνυμα"!
Απ' ότι γίνεται κατανοητό, σε πρώτη φάση μπαίνουμε σε μία νέα πολύ δύσκολη περίοδο και επικίνδυνη συγχρόνως για τα εθνικά μας θέματα, περίοδο!
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.
Ολα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θα γίνουν αργότερα.
Εξ' άλλου οι αναγνώστες μας είναι σε θέση και μπορούν κάλλιστα να εξάγουν τα συμπεράσματα, μόνοι τους!
Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι ο κ Παπανδρέου αποκάλεσε την Τουρκία "Μητέρα Πατρίδα της Κύπρου"!
Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος ανγκάσθηκε να τονίσει, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μεταφέρει "Κυπριακό μήνυμα"!
Απ' ότι γίνεται κατανοητό, σε πρώτη φάση μπαίνουμε σε μία νέα πολύ δύσκολη περίοδο και επικίνδυνη συγχρόνως για τα εθνικά μας θέματα, περίοδο!
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.
Ολα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής και τους Ελληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη.
Ο Γ. Παπανδρέου ανέπτυξε στον Τούρκο ομόλογό του το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα με δήλωσή του στον τουρκικό λαό, ένα μήνυμα το οποίο χαρακτήρισε απλό και κατανοητό και πρόσθεσε στον κ. Ερντογάν ότι "αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία". Ομως, πρόσθεσε, και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.
Ολα αυτά, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας, όπως ανέφερε, στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθεις του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει και εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.
Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου και εκεί ο κ. Παπανδρέου ανέφερε είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαίκής Επιτροπής για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν είναι θετικό για την Ελλάδα και είχε γι' αυτό το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την θέση της Ελλάδας για τις θέσεις που διαλαμβάνονται στο κείμενο της Επιτροπής, ενώ σκοπεύει να έχει σύντομα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν ότι "είναι νωρίς ακόμα".
Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το αν η πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014 αποτελεί ορόσημο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το Κόσοβο η λύση πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών και ότι η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να βοηθήσει την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια, πρόσθεσε.
Γενικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλησε να δώσει ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα.
Μήνυμα Παπανδρέου στο λαό της Τουρκίας
Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του του υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εκεί.
Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.
Γνωρίζουν πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία.
Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κκ Βαρθολομαίος
Δεν έχουμε πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.
Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.
"Να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις εξαρτήσεις"
Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».
Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια.
Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα λουλούδια.
Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος: "O Γ. Παπανδρέου δεν μεταφέρει κυπριακό μήνυμα"
"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, δεν μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν", δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι, χθες, υπήρξαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε, "η πρώτη, έγινε το πρωϊ και ουσιαστικά αφορούσε το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Κύπρο. Η δεύτερη, που έγινε το απόγευμα, ήταν για να ενημερώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στην άτυπη Σύνοδο των Βαλκανικών χωρών και ότι θα έχει κάποιες επαφές και με την τουρκική ηγεσία".
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά έκφραση άποψης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου για σχέδιο βήτα ή μεταφοράς στον Ταγίπ Ερντογάν θέσεων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Αθήνα.
"Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά ενημέρωση για σχέδιο βήτα. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει με τη διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη", τόνισε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: "Δεν ενοχλεί καθόλου οι όποιες επαφές μπορεί να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την τουρκική κυβέρνηση".
Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί την επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστικής σημασίας.
"Επιβάλλεται οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν και να συμφωνήσουν ένα πλαίσιο κοινής στρατηγικής και τακτικής με συντονισμένες ενέργειες", είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αξιοποίηση όλων των περιθωρίων για λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Κυπριανού εκτίμησε ότι "από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό".
Ο ΔΗΣΥ αξιολογεί θετικά τις κινήσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας και ειδικότερα την απόφασή του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας.
"Αλλά -όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης- και η ετοιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου να βρεθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και να έχει άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, αξιολογείται θετικά".
Η ΕΔΕΚ χαιρέτισε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κύπρο, τονίζοντας ότι "η επίσκεψη αυτή εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τον κυπριακό λαό στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη λύσης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς "βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ως υπουργός Εξωτερικών σε σύνοδο των βαλκανικών χωρών".
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως "αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, στην Τουρκία γίνεται για να εξηγηθεί στον Ταγίπ Ερντογαν η ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων της αποχώρησης των στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο και επίλυσης του Κυπριακού, τότε καλώς πραγματοποιείται. Αν όμως, ο κ. Παπανδρέου δεν εξηγήσει στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη, τότε η σημειολογία της επίσκεψής του θα βλάψει το Κυπριακό".
Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι "η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, αποδεικνύει την πρόθεσή του να τοποθετήσει ψηλά στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής του πολιτικής το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)
.
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009
"Μανιφέστο" για την Ντόρα Μπακογιάννη!
Το «Μανιφέστο» με τον τίτλο «Στήριξη Υποψηφιότητας Ντόρας Μπακογιάννη», από το οποίο προκύπτει σαφώς ότι η βουλευτής και πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια- όπως αναμενόταν - για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, "κυκλοφορεί" από φίλους της, το τελευταίο 24ωρο.
Με αναφορές σε μια νέα ηγεσία που να συνδυάζει «τον σύγχρονο πολιτικό λόγο με τη μαχητικότητα, την πολιτική εμπειρία, τη συνεχή και αδιάλειπτη πολιτική προσφορά στο κόμμα και την πολιτική καταξίωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τα μέλη της ΝΔ στο κείμενό τους καλούν την κυρία Μπακογιάννη να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΝΔ.
Στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών που προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα η κυρία Μπακογιάννη πυκνώνει τις επαφές της με βουλευτές και στελέχη από όλη την επικράτεια.
Ιδιαίτερα σημαντικές για το πολιτικό πλαίσιο που θα τεθεί στην πορεία προς το συνέδριο είναι οι φράσεις-«κλειδιά» που χρησιμοποιούνται και ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης, οι οποίες είναι οι εξής: «αναγέννηση της παράταξης», «ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός», «επαναπροσέγγιση με την κοινωνία», «εκσυγχρονισμός πολιτικής φυσιογνωμίας», «υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση», «διεύρυνση πολιτικής απήχησης», «ανανέωση του κόμματος», «ενότητα και ομοψυχία», «όχι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος».
Το αποκαλυπτικό κείμενο αρχίζει ως εξής:
«Σε όλη την ιστορική της διαδρομή η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών.
Του εθνικού χρέους και της υπευθυνότητας.
Το κόμμα της ελευθερίας, της δημιουργίας, της κοινωνικής ευαισθησίας, το κόμμα των μεταρρυθμίσεων.
Τις αρχές αυτές υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια ο Πρόεδρός μας, ο Κώστας Καραμανλής» .
Οι υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια ηγεσία που «να συνθέτει απόψεις μέσα στο κόμμα, αλλά και να διεισδύει αποτελεσματικά στους άλλους πολιτικούς χώρους» και υπογραμμίζοντας ότι εκφράζουν ξεκάθαρα τόσο την κοινή λογική όσο και την επιθυμία της λαϊκής βάσης της ΝΔ θεωρούν «αδιαμφισβήτηταως την καταλληλότερη για την ηγεσία του κόμματος, στη νέα εποχή που ξεκινά, την Ντόρα Μπακογιάννη».
Τ α μέλη της ΝΔ που υπογράφουν το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού σημειώνουν ότι χρειάζεται μια νέα πορεία που θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανακτήσει σύντομα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου.
«Μια νέα πορεία που να αναπτερώσει την πίστη της νέας γενιάς στο μέλλον της. Σε ένα μέλλον επαγγελματικής και προσωπικής καταξίωσης, μέσα σε μια χώρα που είναι επιτέλους αντάξια των ονείρων τους. Μια χώρα δημιουργική, ελεύθερη, και ένα φυσικό και δομημένο περιβάλλον εφάμιλλο του ιστορικού ονόματος της Ελλάδας μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οι υπογράφοντες υιοθετούν την άποψη ότι για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να γίνουν οι κινήσεις, με τις οποίες- όπως προκύπτει από πολλές συζητήσεις με στελέχη της ΝΔ- δεν διαφωνεί η κυρία Μπακογιάννη, αλλά αντίθετα τις προσυπογράφει και έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί σχετικά στα όργανα του κόμματος.
Αυτές είναι οι εξής, όπως προκύπτει από το κείμενο:
«Να εκσυγχρονίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία. Να ασκήσουμε υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, με βάση το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Να διευρύνουμε την πολιτική μας απήχηση. Να ανανεώσουμε το κόμμα μας σε πρόσωπα, πολιτικό λόγο και προγραμματικές θέσεις, ώστε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να εξασφαλίσουμε την ενότητα και την ομοψυχία του κόμματος. Να αξιοποιήσουμε όλα τα στελέχη, μακριά από ομαδοποιήσεις και διαχωρισμούς του παρελθόντος» .
Σ το κείμενο γίνεται θετική αναφορά στον πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος «με την πολιτική του διαδρομή σφράγισε την πορεία του κόμματός μας και το οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών του στις εκλογές του 2000 και σε δύο μεγάλες εκλογικές νίκες, το 2004 και το 2007».
Οι υπογράφοντες συνομολογούν ότι ο κ. Καραμανλής με τη γενναία απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009- παρά την εμπιστοσύνη που έχουν πάντα στο πρόσωπό του τα στελέχη και οι οπαδοί της ΝΔ ανοίγει τον δρόμο που οδηγεί σε μια νέα εποχή για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι σε αυτή τη νέα εποχή «όλοι έχουμε λόγο» και «έχουν λόγο κυρίως τα μέλη, οι οπαδοί, τα στελέχη της παράταξής μας».
Και συνεχίζει το κείμενο: «Σήμερα όλοι μας έχουμε μία και μόνο επιλογή.
Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε:Την αναγέννηση της παράταξης.
Τον ριζοσπαστικό της εκσυγχρονισμό.
Την επαναπροσέγγιση με την κοινωνία.
Ολα αυτά θα μας εγγυηθούν στο άμεσο μέλλον μια νέα, νικηφόρα πορεία. Ξεκάθαρα».
Με αναφορές σε μια νέα ηγεσία που να συνδυάζει «τον σύγχρονο πολιτικό λόγο με τη μαχητικότητα, την πολιτική εμπειρία, τη συνεχή και αδιάλειπτη πολιτική προσφορά στο κόμμα και την πολιτική καταξίωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τα μέλη της ΝΔ στο κείμενό τους καλούν την κυρία Μπακογιάννη να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΝΔ.
Στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών που προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα η κυρία Μπακογιάννη πυκνώνει τις επαφές της με βουλευτές και στελέχη από όλη την επικράτεια.
Ιδιαίτερα σημαντικές για το πολιτικό πλαίσιο που θα τεθεί στην πορεία προς το συνέδριο είναι οι φράσεις-«κλειδιά» που χρησιμοποιούνται και ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης, οι οποίες είναι οι εξής: «αναγέννηση της παράταξης», «ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός», «επαναπροσέγγιση με την κοινωνία», «εκσυγχρονισμός πολιτικής φυσιογνωμίας», «υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση», «διεύρυνση πολιτικής απήχησης», «ανανέωση του κόμματος», «ενότητα και ομοψυχία», «όχι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος».
Το αποκαλυπτικό κείμενο αρχίζει ως εξής:
«Σε όλη την ιστορική της διαδρομή η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών.
Του εθνικού χρέους και της υπευθυνότητας.
Το κόμμα της ελευθερίας, της δημιουργίας, της κοινωνικής ευαισθησίας, το κόμμα των μεταρρυθμίσεων.
Τις αρχές αυτές υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια ο Πρόεδρός μας, ο Κώστας Καραμανλής» .
Οι υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια ηγεσία που «να συνθέτει απόψεις μέσα στο κόμμα, αλλά και να διεισδύει αποτελεσματικά στους άλλους πολιτικούς χώρους» και υπογραμμίζοντας ότι εκφράζουν ξεκάθαρα τόσο την κοινή λογική όσο και την επιθυμία της λαϊκής βάσης της ΝΔ θεωρούν «αδιαμφισβήτηταως την καταλληλότερη για την ηγεσία του κόμματος, στη νέα εποχή που ξεκινά, την Ντόρα Μπακογιάννη».
Τ α μέλη της ΝΔ που υπογράφουν το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού σημειώνουν ότι χρειάζεται μια νέα πορεία που θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανακτήσει σύντομα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου.
«Μια νέα πορεία που να αναπτερώσει την πίστη της νέας γενιάς στο μέλλον της. Σε ένα μέλλον επαγγελματικής και προσωπικής καταξίωσης, μέσα σε μια χώρα που είναι επιτέλους αντάξια των ονείρων τους. Μια χώρα δημιουργική, ελεύθερη, και ένα φυσικό και δομημένο περιβάλλον εφάμιλλο του ιστορικού ονόματος της Ελλάδας μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οι υπογράφοντες υιοθετούν την άποψη ότι για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να γίνουν οι κινήσεις, με τις οποίες- όπως προκύπτει από πολλές συζητήσεις με στελέχη της ΝΔ- δεν διαφωνεί η κυρία Μπακογιάννη, αλλά αντίθετα τις προσυπογράφει και έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί σχετικά στα όργανα του κόμματος.
Αυτές είναι οι εξής, όπως προκύπτει από το κείμενο:
«Να εκσυγχρονίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία. Να ασκήσουμε υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, με βάση το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Να διευρύνουμε την πολιτική μας απήχηση. Να ανανεώσουμε το κόμμα μας σε πρόσωπα, πολιτικό λόγο και προγραμματικές θέσεις, ώστε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να εξασφαλίσουμε την ενότητα και την ομοψυχία του κόμματος. Να αξιοποιήσουμε όλα τα στελέχη, μακριά από ομαδοποιήσεις και διαχωρισμούς του παρελθόντος» .
Σ το κείμενο γίνεται θετική αναφορά στον πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος «με την πολιτική του διαδρομή σφράγισε την πορεία του κόμματός μας και το οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών του στις εκλογές του 2000 και σε δύο μεγάλες εκλογικές νίκες, το 2004 και το 2007».
Οι υπογράφοντες συνομολογούν ότι ο κ. Καραμανλής με τη γενναία απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009- παρά την εμπιστοσύνη που έχουν πάντα στο πρόσωπό του τα στελέχη και οι οπαδοί της ΝΔ ανοίγει τον δρόμο που οδηγεί σε μια νέα εποχή για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι σε αυτή τη νέα εποχή «όλοι έχουμε λόγο» και «έχουν λόγο κυρίως τα μέλη, οι οπαδοί, τα στελέχη της παράταξής μας».
Και συνεχίζει το κείμενο: «Σήμερα όλοι μας έχουμε μία και μόνο επιλογή.
Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε:Την αναγέννηση της παράταξης.
Τον ριζοσπαστικό της εκσυγχρονισμό.
Την επαναπροσέγγιση με την κοινωνία.
Ολα αυτά θα μας εγγυηθούν στο άμεσο μέλλον μια νέα, νικηφόρα πορεία. Ξεκάθαρα».
Όταν αγνοείς την ιδιόμορφη τέχνη της διπλωματίας...
«Όταν οι πολιτικοί αγνοούν την ιδιόμορφη τέχνη της διπλωματίας και των ποικιλόμορφων χειρισμών της, τότε η συντριβή ορθώνεται έξω από την πόρτα σου.
Μάλιστα κατά έναν μαγικό τρόπο η συντριβή ...διαθέτει και το κλειδί για να την ανοίξει!»
politis-gr
Μάλιστα κατά έναν μαγικό τρόπο η συντριβή ...διαθέτει και το κλειδί για να την ανοίξει!»
Αυτό μου είχε πει πριν χρόνια γνωστός διπλωμάτης και ομολογώ ότι εξεταζόμενο σε βάθος χρόνου και γεγονότων ,είχε απόλυτο δίκιο.
Μπορεί η πολιτική να είναι η «τέχνη του εφικτού», να αξιοποιεί δηλαδή τα υπερβατικά στοιχεία μιας έμπνευσης, ενός οράματος ή μιας κοινωνικής επιταγής, αλλά η διπλωματική ατραπός απαιτεί χειρισμούς από τους οποίους το «εφικτό» έρχεται μέσα από την «αναζήτηση του οριζόμενου αναγκαίου».
Ένα «οριζόμενο αναγκαίο» που στην εκπλήρωση του απαιτεί πολλές φορές την «θυσία Ιφιγενειών». Δεν μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ με ποιο σκεπτικό ο κ. Γ.Α Παπανδρέου "κράτησε" για τον εαυτό του την θέση του υπουργού Εξωτερικών;
Από την μια θα βρεθεί στην «υποτιμητική» θέση αντί για αρχηγούς κρατών να μιλά με τις .. «Ιφιγενειές τους» , τους Υπουργούς Εξωτερικών, όπως συμβαίνει σήμερα με το ταξίδι του στην Τουρκία και από την άλλη στερεί από τον εαυτό του (και την ελληνική διπλωματία κατ` επέκταση) και την φαρέτρα του, το μέγιστο ( και ύστατο) διπλωματικό όπλο ....της «θυσίας της Ιφιγένειας».
Αυτό που χρησιμοποιείται όταν ...κάτι δεν πάει σύμφωνα με αυτά που επιδιώκεις (οριζόμενο αναγκαίο) προσερχόμενος σε έναν διάλογο ή μια διαπραγμάτευση.
Ο κ. Γ.Α Παπανδρέου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δήλωνε κατηγορηματικά στον «Κόσμο του Επενδυτή» ότι δεν πρόκειται να αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών !
Γιατί άλλαξε γνώμη και προχώρησε σε ....αντισυμβατική διπλωματικά ενέργεια ; Άλλο ένα ορμέμφυτο θέμα σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών είναι και η υπόλοιπη σύνθεση του, που θα μου επιτραπεί να την χαρακτηρίσω ως ... «αποδομητική» ενός τόσο κρίσιμου εθνικά χαρτοφυλακίου.
Ως αναπληρωτής υπουργός ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Δρούτσας.
Στην ουσία δηλαδή ορίζεται ένας άνθρωπος (αγνώστου πολιτικού και διπλωματικού στίγματος, εκτός από τον προκλητικό ρόλο του στην επιβολή του σχεδίου Ανάν), να εκπληρώσει και να φέρει εις πέρας υποθέσεις που αναλογούν σε έναν Υπουργό και δύο Υφυπουργούς !
Όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Γ.Α.Παπανδρέου δείχνουν να αγνοούν προκλητικά και ορμέμφυτα, τους κανόνες της διπλωματικής σκακιέρας.
Φοβάμαι ότι ...η συντριβή ορθώνεται έξω από την πόρτα μας !!!
Μπορεί η πολιτική να είναι η «τέχνη του εφικτού», να αξιοποιεί δηλαδή τα υπερβατικά στοιχεία μιας έμπνευσης, ενός οράματος ή μιας κοινωνικής επιταγής, αλλά η διπλωματική ατραπός απαιτεί χειρισμούς από τους οποίους το «εφικτό» έρχεται μέσα από την «αναζήτηση του οριζόμενου αναγκαίου».
Ένα «οριζόμενο αναγκαίο» που στην εκπλήρωση του απαιτεί πολλές φορές την «θυσία Ιφιγενειών». Δεν μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ με ποιο σκεπτικό ο κ. Γ.Α Παπανδρέου "κράτησε" για τον εαυτό του την θέση του υπουργού Εξωτερικών;
Από την μια θα βρεθεί στην «υποτιμητική» θέση αντί για αρχηγούς κρατών να μιλά με τις .. «Ιφιγενειές τους» , τους Υπουργούς Εξωτερικών, όπως συμβαίνει σήμερα με το ταξίδι του στην Τουρκία και από την άλλη στερεί από τον εαυτό του (και την ελληνική διπλωματία κατ` επέκταση) και την φαρέτρα του, το μέγιστο ( και ύστατο) διπλωματικό όπλο ....της «θυσίας της Ιφιγένειας».
Αυτό που χρησιμοποιείται όταν ...κάτι δεν πάει σύμφωνα με αυτά που επιδιώκεις (οριζόμενο αναγκαίο) προσερχόμενος σε έναν διάλογο ή μια διαπραγμάτευση.
Ο κ. Γ.Α Παπανδρέου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δήλωνε κατηγορηματικά στον «Κόσμο του Επενδυτή» ότι δεν πρόκειται να αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών !
Γιατί άλλαξε γνώμη και προχώρησε σε ....αντισυμβατική διπλωματικά ενέργεια ; Άλλο ένα ορμέμφυτο θέμα σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών είναι και η υπόλοιπη σύνθεση του, που θα μου επιτραπεί να την χαρακτηρίσω ως ... «αποδομητική» ενός τόσο κρίσιμου εθνικά χαρτοφυλακίου.
Ως αναπληρωτής υπουργός ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Δρούτσας.
Στην ουσία δηλαδή ορίζεται ένας άνθρωπος (αγνώστου πολιτικού και διπλωματικού στίγματος, εκτός από τον προκλητικό ρόλο του στην επιβολή του σχεδίου Ανάν), να εκπληρώσει και να φέρει εις πέρας υποθέσεις που αναλογούν σε έναν Υπουργό και δύο Υφυπουργούς !
Όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Γ.Α.Παπανδρέου δείχνουν να αγνοούν προκλητικά και ορμέμφυτα, τους κανόνες της διπλωματικής σκακιέρας.
Φοβάμαι ότι ...η συντριβή ορθώνεται έξω από την πόρτα μας !!!
Το πρόβλημα της Ελλάδας περιμένει άμεση λύση
« Εμείς θέτουμε στο πολιτικό επίκεντρο του δικού μας προγράμματος ένα κράτος, που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τα δικαιώματα όλων των πολιτών…
Εγώ είμαι έτοιμος να συγκρουστώ σκληρά … Το θέμα της διαφάνειας, δεν θα το ανακαλύψουμε εμείς. Υπάρχουν χώρες που έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της διαφθοράς πολύ αποτελεσματικά. …
Ο Έλληνας πολίτης θέλει να δει, ο Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να δει, ο Έλληνας εργαζόμενος θέλει να δει, ένα δίκαιο σύστημα, ένα διαφανές σύστημα, χωρίς διαφθορά…»
Ήταν οι προσωπικές δεσμεύσεις του Γ. Α. Παπανδρέου στις 30 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.
«Στις 4 του Οκτώβρη, δεν κρίνεται απλά η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κρίνεται το αν θα μείνουμε υποταγμένοι σε μια πορεία παρακμής…», τόνιζε.
Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι σε ατή την κατεύθυνση θα συμφωνούσε κάθε κόμμα, αφού το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, η καθημερινότητα, ή ότι άλλο.
Είναι ότι όλα αυτά μεγεθύνονται λόγω της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.
Το πρόβλημα έχει διεύθυνση και όνομα. Κατοικεί στο Σύνταγμα και τους νόμους, που δίνουν το δικαίωμα σε ένα πολιτικό να μη κρίνεται καν από τη Δικαιοσύνη, αν συντελεί καθοριστικά στη διαφθορά, και να κρίνονται αυστηρά μόνο οι πολίτες που τυχόν συνεργάσθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν εξουσία για να αλλάξουν τα δεδομένα, ούτε λαϊκή εντολή για να κριθούν ως εκμεταλλευτές της.
Αν ο Γ. Α. Παπανδρέου, δεν έχει πράγματι δεσμεύσεις και μπορεί να συγκρουστεί, αρκεί να κάνει ένα μόνο πρόγραμμα.
Εδώ και τώρα, ένα νόμο που να επιτρέπει στον δικαστή – ανακριτή να διαπραγματεύεται την ποινή κάποιου ενεχόμενου σε υπόθεση διαφθοράς, με αντάλλαγμα την καταγγελία των πολιτικών ή κρατικών παραγόντων που συμμετείχαν, και μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει να δικάζεται ο πολιτικός για τέτοιες υποθέσεις με τους όρους και τις παραγραφές που ισχύουν για κάθε πολίτη.
Στη γειτονική Ιταλία, που διαθέτει αυτή τη νομοθεσία, το Συνταγματικό Δικαστήριό της ξεκαθάρισε ότι είτε πρωθυπουργός, είτε πρόεδρος Δημοκρατίας είναι ο κατηγορούμενος για ποινική υπόθεση, δικάζεται όπως κάθε άλλος πολίτης.
Αυτό και μόνο χρειάζεται η Ελλάδα.
Ποιος θα το κάνει;.
.
Που κρίθηκαν οι εκλογές και που θα κριθεί η επόμενη μάχη
του Γιάννη Λούλη
Ασφαλώς η έκταση της νίκης του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε έκπληξη.
Ακόμη και το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων «ακούμπησε» το αποτέλεσμα μόνο στην απόλυτα ακραία εκδοχή του αναφορικά με τα δύο μεγάλα κόμματα.
Δύο χωριστές αυτόνομες δημοσκοπήσεις, με «εκτίμηση ψήφου», που έδιναν ένα και μόνο ποσοστό, έπεσαν (όπως και στις Ευρωεκλογές) έξω.
Όπως γράφαμε λίγο πριν τις εκλογές, ενώ ήταν αδύνατο να είναι κανείς βέβαιος για το πώς θα καταλάγιαζαν τα ποσοστά (φυσικά με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται) το μόνο σίγουρο ήταν η ρευστότητα. Και τούτο διότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν απρόβλεπτη η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Και αυτή ήταν φυσικά κρισιμότατη, καθώς ο κύριος όγκος της προέρχονταν από το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα: Δηλαδή την αποσυσπειρωμένη ΝΔ.
Οι ψηφοφόροι αυτοί, όπως έδειχναν σχετικές ποιοτικές έρευνες, ήταν έντονα απογοητευμένοι από το κυβερνών κόμμα.
Και η απογοήτευση αυτή δεν κάμπτονταν εύκολα. Και τούτο παρά το ότι η εικόνα του Κώστα Καραμανλή «άντεχε» μέχρι τέλους, όπως έδειχναν τόσο οι δημοσιευμένες, αλλά και αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις (των δύο τελευταίων εβδομάδων).
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις αυτές κατέγραφαν σχετική ενδυνάμωση της εικόνας Καραμανλή, μετά τα debate.
Όμως, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η συσπείρωση της ΝΔ ήταν κοπιώδης. Ενώ οι εναπομένοντες αναποφάσιστοι της ΝΔ, ως κεντρική μάζα της αδιευκρίνιστης ψήφου, ήταν ακίνητη.
Ο «κομματικός πατριωτισμός» δεν τους συγκινούσε.
Η έλευση του ΠΑΣΟΚ τους προβλημάτιζε σοβαρά, αλλά δεν τους τρόμαζε.
Ενώ η θετική εικόνα ενός προσώπου (Καραμανλή) δεν έμοιαζε να αρκεί ώστε να απαλύνει την αρνητική συνολική εικόνα της ΝΔ που είχε εδραιωθεί κυρίως από το 2008 και μετά.
Οι αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις λοιπόν, μπορεί να έδειχναν μείωση της διαφοράς από εκείνη που αρχικά καταγράφονταν στο ξεκίνημα της εκστρατείας, όμως την ίδια ώρα, οι «αντιστεκόμενοι» αναποφάσιστοι της ΝΔ (που παρέμεναν σε επίμονα υψηλά ποσοστά), είχαν μετατραπεί σε έναν «σκληρό πυρήνα» που δεν επέστρεφε και στάθμιζε και άλλες επιλογές.
Ήταν φανερό λοιπόν πως αν οι ψηφοφόροι αυτοί αποφάσιζαν τη δωδεκάτη ώρα να εγκαταλείψουν τη ΝΔ είτε προς άλλες κατευθύνσεις, είτε προς την αποχή, τότε τα ποσοστά της ΝΔ θα έπεφταν εκ νέου και η απόσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα διευρύνονταν.
Εν τέλει, συνέβη ακριβώς αυτό. Οι αδιευκρίνιστοι – αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της ΝΔ διέρρευσαν προς την αποχή, τα μικρότερα κόμματα (και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά), ενώ ενίσχυσαν και την προϋπάρχουσα τάση διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ. (Πιθανότατα διότι επιθυμούσαν αυτοδυναμία και πολιτική σταθερότητα που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να προσφέρει).
Συμπεραίνοντας:
Στο τέλος της ημέρας, οι αναποφάσιστοι λειτούργησαν όχι ως δίαυλος για ενίσχυση της διαφαινόμενης τάσης επανασυσπείρωσης της ΝΔ, αλλά αντίθετα, ως ανάχωμα της ενίσχυσης αυτής και μοχλός για την απότομη πτώση των ποσοστών της.
Είναι λοιπόν η συμπεριφορά των αναποφάσιστων αυτών που κατέστησαν βαριά την ήττα της.
Τη δωδεκάτη ώρα λοιπόν, οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες αμφιταλαντευόμενους της ΝΔ απομακρύνθηκαν από το κόμμα που είχαν επιλέξει το 2007.
Η αποχή, που σίγουρα έπληξε κυρίως τη ΝΔ ήταν και αυτή μια μορφή αποστασιοποίησης καθώς εκτινάχθηκε στο 32%, δηλαδή 7% περισσότερο από το 2007.
Αυτή η οργισμένη διάθεση αποστασιοποίησης, αποδείχθηκε πιο ισχυρή από τις έντονες επιφυλάξεις των ψηφοφόρων αυτών για τις ικανότητες μιας κυβέρνησης Παπανδρέου.
Άλλωστε για κάποιους, μια παρόμοια κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, εδικαιούτο να δοκιμασθεί, είτε ως το «μη χείρον», είτε με βάση το ερώτημα «εν πάσει περιπτώσει, πόσο χειρότεροι μπορεί να είναι;».
Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το ρεύμα αυτό κατά της ΝΔ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι γνωστοί.
Αφορούσαν κυρίως συμπεριφορές προσώπων, και περιστατικά που ήγειραν θέματα ηθικής τάξης.
Όλα αυτά λειτούργησαν σαν χιονοστοιβάδα, καθώς μάλιστα (όπως επεσήμανε έγκαιρα ο γράφων στο βιβλίο του για τις εκλογές του 2007 και την «επόμενη μέρα») ρωγμές είχαν ήδη εμφανισθεί στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης. (Γνωστή είναι η αναφορά μου για το «ραγισμένο γυαλί»).
Υπάρχει όμως και άλλο ένα κρίσιμο και ευρύτερο ζήτημα:
Η κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα έχει όλο και λιγότερη ανοχή για την όποια εξουσία. Ενώ η τάση των ψηφοφόρων να ψηφίζουν αρνητικά ενισχύεται.
Αυτό συμβαίνει διότι η «κομματική πιστότητα» στον δικομματισμό, χάνει την έντασή της και οι σχέσεις ψηφοφόρων και κομμάτων χαλαρώνουν.
Επίσης το «αντίπαλο δέος» (ο άλλος πόλος του δικομματισμού) τρομάζει όλο και λιγότερους ψηφοφόρους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το κόμμα που παραδοσιακά ψήφιζαν.
Η έλευση του άλλου μεγάλου κόμματος εξουσίας παύει να αποτελεί «απειλή» και άρα εμπόδιο για να εκδηλωθεί η εγκατάλειψη αυτή.
Τούτη την εντεινόμενη τάση της κοινής γνώμης πλήρωσε η ΝΔ στις εκλογές.
Και είναι πιθανό (υπό ανάλογες συνθήκες) να την πληρώσει και το ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον αν οι δεσμεύσεις του (οικονομικές και πολιτικές) δεν τηρηθούν.
Με την έννοια αυτή, όπως υπήρξε εύθραυστο το ποσοστό της ΝΔ το 2007, άλλο τόσο είναι εύθραυστο και το τωρινό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει μια σαφώς πιο μεγάλη νίκη από εκείνη της ΝΔ του 2007.
Όμως την ίδια ώρα είναι φανερό πως η νίκη αυτή στηρίζεται κυρίως στη δραματική πτώση της ΝΔ, και όχι στην αξιόλογη άνοδο των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι βρέθηκαν απλώς στα επίπεδα του 2004).
Άλλωστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα συγκεντρώνει πολύ περισσότερες επιφυλάξεις από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του 2004, με αποτέλεσμα η τελευταία να είχε τότε εντονότερο «αέρα» στα πανιά της, από ότι διαθέτει τώρα το ΠΑΣΟΚ.
Με δυο λόγια, το 2004 η ΝΔ είχε τότε μια ισχυρή δυναμική «διπλής θητείας» κάτι που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι διαθέτει τώρα το ΠΑΣΟΚ.
Οι επιφυλάξεις για την τωρινή κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ του 2004.
Και η ανοχή προς τη νέα κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.
Βεβαίως οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ συναρτώνται και από το πώς η ΝΔ θα ξεπεράσει τις τωρινές της δυσκολίες.
Ισχυρή κρίση πέρασε άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ μετά το 2007 και εν τέλει την υπερέβη ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει την αρνητική ψήφο κατά της κυβέρνησης.
Όμως η ΝΔ ξεπερνώντας τη κρίση και εκλέγοντας νέα ηγεσία, καλείται κυρίως να λύσει ένα κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα που αναδεικνύουν τα exit polls:
Ότι δηλαδή στους τέσσερις ψηφοφόρους που έχασε, οι τρεις διέρρευσαν στα αριστερά της και μόνο ένας στα δεξιά της.
Αυτή η πραγματικότητα είναι κομβική.
Και εάν αγνοηθεί το κόστος δεν θα είναι αμελητέο.
Με δυο λόγια (και θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο αναλυτικά), η ΝΔ θα γίνει επικίνδυνη για το ΠΑΣΟΚ μόνο αν ακολουθήσει μια στρατηγική «μεσαίου χώρου» (προσαρμοσμένη φυσικά στις τωρινές συγκυρίες).
Μια παρόμοια στρατηγική χάραξε και υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής για να οδηγήσει σε εντυπωσιακή ανάκαμψη τη ΝΔ το 2000 και στη συνέχεια σε δύο καθαρές νίκες το 2004 και το 2007.
Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η ΝΔ, αναδεικνύοντας ένστικτα αυτοσυντήρησης, οφείλει να κάνει το αυτονόητο:
Να εκλέξει την κατάλληλη ηγεσία που θα υπηρετήσει τη στρατηγική αυτή και θα την υλοποιήσει με αξιοπιστία, καθαρότητα και χωρίς ταλαντεύσεις.
Άρα, σε μια συγκυρία όπου το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί κυβερνητικά και αμιγώς πραγματιστικά, η ΝΔ θα κριθεί στρατηγικά και αμιγώς πολιτικά.
Ασφαλώς η έκταση της νίκης του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε έκπληξη.
Ακόμη και το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων «ακούμπησε» το αποτέλεσμα μόνο στην απόλυτα ακραία εκδοχή του αναφορικά με τα δύο μεγάλα κόμματα.
Δύο χωριστές αυτόνομες δημοσκοπήσεις, με «εκτίμηση ψήφου», που έδιναν ένα και μόνο ποσοστό, έπεσαν (όπως και στις Ευρωεκλογές) έξω.
Όπως γράφαμε λίγο πριν τις εκλογές, ενώ ήταν αδύνατο να είναι κανείς βέβαιος για το πώς θα καταλάγιαζαν τα ποσοστά (φυσικά με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται) το μόνο σίγουρο ήταν η ρευστότητα. Και τούτο διότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν απρόβλεπτη η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Και αυτή ήταν φυσικά κρισιμότατη, καθώς ο κύριος όγκος της προέρχονταν από το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα: Δηλαδή την αποσυσπειρωμένη ΝΔ.
Οι ψηφοφόροι αυτοί, όπως έδειχναν σχετικές ποιοτικές έρευνες, ήταν έντονα απογοητευμένοι από το κυβερνών κόμμα.
Και η απογοήτευση αυτή δεν κάμπτονταν εύκολα. Και τούτο παρά το ότι η εικόνα του Κώστα Καραμανλή «άντεχε» μέχρι τέλους, όπως έδειχναν τόσο οι δημοσιευμένες, αλλά και αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις (των δύο τελευταίων εβδομάδων).
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις αυτές κατέγραφαν σχετική ενδυνάμωση της εικόνας Καραμανλή, μετά τα debate.
Όμως, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η συσπείρωση της ΝΔ ήταν κοπιώδης. Ενώ οι εναπομένοντες αναποφάσιστοι της ΝΔ, ως κεντρική μάζα της αδιευκρίνιστης ψήφου, ήταν ακίνητη.
Ο «κομματικός πατριωτισμός» δεν τους συγκινούσε.
Η έλευση του ΠΑΣΟΚ τους προβλημάτιζε σοβαρά, αλλά δεν τους τρόμαζε.
Ενώ η θετική εικόνα ενός προσώπου (Καραμανλή) δεν έμοιαζε να αρκεί ώστε να απαλύνει την αρνητική συνολική εικόνα της ΝΔ που είχε εδραιωθεί κυρίως από το 2008 και μετά.
Οι αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις λοιπόν, μπορεί να έδειχναν μείωση της διαφοράς από εκείνη που αρχικά καταγράφονταν στο ξεκίνημα της εκστρατείας, όμως την ίδια ώρα, οι «αντιστεκόμενοι» αναποφάσιστοι της ΝΔ (που παρέμεναν σε επίμονα υψηλά ποσοστά), είχαν μετατραπεί σε έναν «σκληρό πυρήνα» που δεν επέστρεφε και στάθμιζε και άλλες επιλογές.
Ήταν φανερό λοιπόν πως αν οι ψηφοφόροι αυτοί αποφάσιζαν τη δωδεκάτη ώρα να εγκαταλείψουν τη ΝΔ είτε προς άλλες κατευθύνσεις, είτε προς την αποχή, τότε τα ποσοστά της ΝΔ θα έπεφταν εκ νέου και η απόσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα διευρύνονταν.
Εν τέλει, συνέβη ακριβώς αυτό. Οι αδιευκρίνιστοι – αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της ΝΔ διέρρευσαν προς την αποχή, τα μικρότερα κόμματα (και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά), ενώ ενίσχυσαν και την προϋπάρχουσα τάση διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ. (Πιθανότατα διότι επιθυμούσαν αυτοδυναμία και πολιτική σταθερότητα που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να προσφέρει).
Συμπεραίνοντας:
Στο τέλος της ημέρας, οι αναποφάσιστοι λειτούργησαν όχι ως δίαυλος για ενίσχυση της διαφαινόμενης τάσης επανασυσπείρωσης της ΝΔ, αλλά αντίθετα, ως ανάχωμα της ενίσχυσης αυτής και μοχλός για την απότομη πτώση των ποσοστών της.
Είναι λοιπόν η συμπεριφορά των αναποφάσιστων αυτών που κατέστησαν βαριά την ήττα της.
Τη δωδεκάτη ώρα λοιπόν, οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες αμφιταλαντευόμενους της ΝΔ απομακρύνθηκαν από το κόμμα που είχαν επιλέξει το 2007.
Η αποχή, που σίγουρα έπληξε κυρίως τη ΝΔ ήταν και αυτή μια μορφή αποστασιοποίησης καθώς εκτινάχθηκε στο 32%, δηλαδή 7% περισσότερο από το 2007.
Αυτή η οργισμένη διάθεση αποστασιοποίησης, αποδείχθηκε πιο ισχυρή από τις έντονες επιφυλάξεις των ψηφοφόρων αυτών για τις ικανότητες μιας κυβέρνησης Παπανδρέου.
Άλλωστε για κάποιους, μια παρόμοια κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, εδικαιούτο να δοκιμασθεί, είτε ως το «μη χείρον», είτε με βάση το ερώτημα «εν πάσει περιπτώσει, πόσο χειρότεροι μπορεί να είναι;».
Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το ρεύμα αυτό κατά της ΝΔ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι γνωστοί.
Αφορούσαν κυρίως συμπεριφορές προσώπων, και περιστατικά που ήγειραν θέματα ηθικής τάξης.
Όλα αυτά λειτούργησαν σαν χιονοστοιβάδα, καθώς μάλιστα (όπως επεσήμανε έγκαιρα ο γράφων στο βιβλίο του για τις εκλογές του 2007 και την «επόμενη μέρα») ρωγμές είχαν ήδη εμφανισθεί στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης. (Γνωστή είναι η αναφορά μου για το «ραγισμένο γυαλί»).
Υπάρχει όμως και άλλο ένα κρίσιμο και ευρύτερο ζήτημα:
Η κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα έχει όλο και λιγότερη ανοχή για την όποια εξουσία. Ενώ η τάση των ψηφοφόρων να ψηφίζουν αρνητικά ενισχύεται.
Αυτό συμβαίνει διότι η «κομματική πιστότητα» στον δικομματισμό, χάνει την έντασή της και οι σχέσεις ψηφοφόρων και κομμάτων χαλαρώνουν.
Επίσης το «αντίπαλο δέος» (ο άλλος πόλος του δικομματισμού) τρομάζει όλο και λιγότερους ψηφοφόρους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το κόμμα που παραδοσιακά ψήφιζαν.
Η έλευση του άλλου μεγάλου κόμματος εξουσίας παύει να αποτελεί «απειλή» και άρα εμπόδιο για να εκδηλωθεί η εγκατάλειψη αυτή.
Τούτη την εντεινόμενη τάση της κοινής γνώμης πλήρωσε η ΝΔ στις εκλογές.
Και είναι πιθανό (υπό ανάλογες συνθήκες) να την πληρώσει και το ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον αν οι δεσμεύσεις του (οικονομικές και πολιτικές) δεν τηρηθούν.
Με την έννοια αυτή, όπως υπήρξε εύθραυστο το ποσοστό της ΝΔ το 2007, άλλο τόσο είναι εύθραυστο και το τωρινό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει μια σαφώς πιο μεγάλη νίκη από εκείνη της ΝΔ του 2007.
Όμως την ίδια ώρα είναι φανερό πως η νίκη αυτή στηρίζεται κυρίως στη δραματική πτώση της ΝΔ, και όχι στην αξιόλογη άνοδο των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι βρέθηκαν απλώς στα επίπεδα του 2004).
Άλλωστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα συγκεντρώνει πολύ περισσότερες επιφυλάξεις από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του 2004, με αποτέλεσμα η τελευταία να είχε τότε εντονότερο «αέρα» στα πανιά της, από ότι διαθέτει τώρα το ΠΑΣΟΚ.
Με δυο λόγια, το 2004 η ΝΔ είχε τότε μια ισχυρή δυναμική «διπλής θητείας» κάτι που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι διαθέτει τώρα το ΠΑΣΟΚ.
Οι επιφυλάξεις για την τωρινή κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ του 2004.
Και η ανοχή προς τη νέα κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.
Βεβαίως οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ συναρτώνται και από το πώς η ΝΔ θα ξεπεράσει τις τωρινές της δυσκολίες.
Ισχυρή κρίση πέρασε άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ μετά το 2007 και εν τέλει την υπερέβη ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει την αρνητική ψήφο κατά της κυβέρνησης.
Όμως η ΝΔ ξεπερνώντας τη κρίση και εκλέγοντας νέα ηγεσία, καλείται κυρίως να λύσει ένα κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα που αναδεικνύουν τα exit polls:
Ότι δηλαδή στους τέσσερις ψηφοφόρους που έχασε, οι τρεις διέρρευσαν στα αριστερά της και μόνο ένας στα δεξιά της.
Αυτή η πραγματικότητα είναι κομβική.
Και εάν αγνοηθεί το κόστος δεν θα είναι αμελητέο.
Με δυο λόγια (και θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο αναλυτικά), η ΝΔ θα γίνει επικίνδυνη για το ΠΑΣΟΚ μόνο αν ακολουθήσει μια στρατηγική «μεσαίου χώρου» (προσαρμοσμένη φυσικά στις τωρινές συγκυρίες).
Μια παρόμοια στρατηγική χάραξε και υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής για να οδηγήσει σε εντυπωσιακή ανάκαμψη τη ΝΔ το 2000 και στη συνέχεια σε δύο καθαρές νίκες το 2004 και το 2007.
Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η ΝΔ, αναδεικνύοντας ένστικτα αυτοσυντήρησης, οφείλει να κάνει το αυτονόητο:
Να εκλέξει την κατάλληλη ηγεσία που θα υπηρετήσει τη στρατηγική αυτή και θα την υλοποιήσει με αξιοπιστία, καθαρότητα και χωρίς ταλαντεύσεις.
Άρα, σε μια συγκυρία όπου το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί κυβερνητικά και αμιγώς πραγματιστικά, η ΝΔ θα κριθεί στρατηγικά και αμιγώς πολιτικά.
Αρρυθμίες στην κρατική μηχανή
Η ανασύνθεση με αποκοπές και συγκολλήσεις υπηρεσιών προς δημιουργία νέας δομής υπουργείων έχει δημιουργήσει έντονες αρρυθμίες.
Παράδειγμα πρώτον:
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ως γνωστόν διεσπάσθη και οι μεν Λιμενικοί τοποθετήθηκαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη όπως λέγεται πλέον, το υπόλοιπο δε προσωπικό στο Υπουργείο Οικονομίας.
Οι αξιωματικοί όμως του Λιμενικού Σώματος δεν ασχολούνται μόνο με το αστυνομικό έργο στην περιοχή των λιμένων και στις θαλάσσιες περιοχές γενικότερα. Ένας μεγάλος αριθμός επίλεκτων αξιωματικών στελεχώνει υπηρεσίες όπως για παράδειγμα επιθεώρηση πλοίων ή υπηρεσίες που ασχολούνται με διάφορα έργα και προγραμματισμούς αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες αυτές όμως οι υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Οικονομίας.
Έτσι υπάρχει αυτή τη στιγμή το παράδοξο να είναι αλλού οι υπηρεσίες και αλλού το στελεχιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τουλάχιστον την απόλυτη εμπλοκή του έργου αυτών των υπηρεσιών.
Παράδειγμα δεύτερον:
Το υπουργείο Οικονομίας έχει την ευθύνη για το ΕΣΠΑ και τα επενδυτικά προγράμματα.
Επενδυτικά Προγράμματα είναι ανοικτά , δηλαδή δεν έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, και όσα κρίνονται ότι περνούν τη βάση χρηματοδοτούνται. Η χρηματοδότηση όμως γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο δεν ανήκει πια στο υπουργείο οικονομίας αλλά στο υπουργείο Οικονομικών όπου συμβαίνει αυτή τη στιγμή άλλος να εγκρίνει και άλλος να καλείται να πληρώσει. Κάτι που επίσης δημιουργεί εμπλοκές.
Είναι και τα δύο αυτά θέματα μαζί με άλλα για τα οποία θα επανέλθουμε βασικά ζητήματα που πονοκεφαλιάζουν το Θόδωρο Πάγκαλο αφού ο έτερος υπουργός επικρατείας Παμπούκης έχει ήδη περάσει το δικό του πονοκέφαλο έχοντας δημιουργήσει με τα προεδρικά διατάγματα τα οποίος ο ίδιος συνέταξε όλες αυτές τις εμπλοκές.
"Είναι ψεύτης και κοινός συκοφάντης" ο Παπακωσταντίνου
Την οργή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου προκάλεσε το θέμα που δημιουργήθηκε με διαρροές δηλώσεων του διαδόχου του στο ΥΠΟΙΟ Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί άδειων γραφείων που παρέλαβε.
Το «Βήμα» μάλιτα δημοσίευσε ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα του και τη σχετική φωτογραφία.
Ο Γιάννης Παπαθανασίου προχώρησε σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη, όπου υποστήριξε ότι από το γραφείο του αφαίρεσε τα προσωπικά αντικείμενα και βιβλία που ο ίδιος είχε μεταφέρει εκεί.
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ότι είχε τηλεφωνήσει στον διάδοχό του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εικόνα που έβγαινε προς τα έξω, αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απαντούσε στις κλήσεις του.
H νέα υπουργός Παιδείας...
.
...βάζει τέλος στη δωρεάν φροντιστηριακή
στήριξη των μαθητών στα σχολεία!!!
Πριν από λίγο έφτασε στα σχολεία απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου με την οποία "Η υλοποίηση του Προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης προσωρινά αναστέλλεται ".
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσθετη διδακτική στήριξη ήταν τα δωρεάν φροντιστήρια που γίνονταν στα σχολεία για τους οικονομικά αδύνατους μαθητές και όχι μόνο, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Προφανώς αν σταματήσουν τώρα, έστω και προσωρινά αυτά τα φροντιστήρια Οκτώβρη μήνα, οι μαθητές αναγκαστικά θα πάνε στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Ενα μέτρο που στήριξε πολλούς μαθητές και ξεκίνησε από το ΠαΣοΚ λέτε να τελειώσει επί ΠαΣοΚ;;
Περιμένουμε άμεσα τις εξηγήσεις της Υπουργού αλλιώς θα αναγκαστούμε να πούμε Αννα πολύ άσχημα ξεκίνησες...
Από το http://kafeneio-gr.blogspot.com
Πράσινο σκάνδαλο Ν.1
Πριν καλά-καλά καθίσουν στην καρέκλα τους, τα πράσινα λαμόγια, ξεπληρώνουν τα γραμμάτια στου εργολάβους
Το πάρτυ για τους εργολάβους της ενημέρωσης συνεχίζεται
http://deltio11.blogspot.com/2009/10/1_08.html
Η «νέα πράσινη διακυβέρνηση», εφαρμόζει το παλιό σχέδιο Σημίτη-Λαμπράκη-Αλαφούζου, για κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Τύπου, και ανάθεσης του έργου της ενημέρωσης της κυβέρνησης, στις εταιρείες των εργολάβων.
Κλείνουν την Γενική Γραμματεία Τύπου, για...λόγους «δημοκρατίας», «επειδή το κράτος δεν πρέπει να είναι εργοδότης δημοσιογράφων», (για τις «επιχορηγήσεις σε παπαγάλους», δεν τίθεται ζήτημα) , για λόγους οικονομίας, (στοιχίζουν πολύ παράγουν λίγο),και αξιοκρατίας, (όλοι στη Γενική Γραμματεία ανήκουν στο πελατειακό κράτος).
Το επικοινωνιακό σκηνικό έχει ήδη στηθεί, από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Τα πράσινα λαμόγια δεν θα πουν όμως στον κοσμάκη, ότι οι «Ωραίοι, άξιοι, και ικανοί εργολάβοι», θα στοιχίζουν 10 φορές περισσότερο στον ελληνικό λαό και το έλλειμμα, για ένα προϊόν 10 φορές χειρότερο.
Αυτό είναι το σκάνδαλο διασπάθισης του χρήματος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της διαφάνειας.
Διαλύουν μια κρατική υπηρεσία για να αναθέσουν στους εκδότες που τους υποστήριξαν το έργο της με 10 φορές περισσότερα χρήματα.
Και βιάζονται……
" Έμμεση ανακοίνωση της Υποψηφιότητας του" ο Βαγγ. Μεϊμαράκης
Στην τηλεοπτική του συνένττευξη στο Alter o βουλευτής της ΝΔ αρνήθηκε πολλές φορές να απαντήσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.
Τάχθηκε εναντίον του "γρήγορου" Συνεδρίου- στο οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη έχει το πλεονέκτημα- αντιπροτείνοντας μεταβατική ηγεσία που θα οργανώσει συνέδριο με την συμμετοχή της βάσης του κόμματος.
Η μεταβατική ηγεσία,προτείνει ο κ. Μειμαράκης, θα μπορούσε να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας προανήγγειλε πρωτοβουλία συνενόησης με τα στελέχη που ενδιαφέρονται για την ηγεσία ώστε να βρεθούν αποδεκτοί κανόνες στην κούρσα διαδοχής στη ΝΔ και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η ΝΔ να καταντήσει "Ζίγδης"- μια αναφορά στην κρίση της Ενωσης Κέντρου στα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν αρχηγός του κόμματος ήταν ο Ιωάννης Ζίγδης.
Η κρίση οδήγησε τελικά στην διάλυση της Ενωσης Κέντρου.
Σε ότι αφορά τις δικές του προθέσεις,ο κ. Μειμαράκης απέφυγε να αποκαλύψει αν θα διεκδικήσει την αρχηγία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με ενδιαφέρει η φανέλα(εννοείται της ομάδας) και όχι το περιβραχιόνιο (του αρχηγού)».
Είναι προφανές ότι περιμένει να εκδηλωθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι πριν ανακοινώσει ο ίδιος τις δικές του προθέσεις.
Αν όμως οι προτάσεις του για την συνεννόηση, το ξεπέρασμα της εσωστρέφειας και την ανάγκη αντιμετώπισης του ΠΑΣΟΚ βρουν αντίκρυσμα στην βάση του κόμματος τότε, άφησε να εννοηθεί στην συνέντευξη του, θα είναι υποψήφιος.
Τάχθηκε εναντίον του "γρήγορου" Συνεδρίου- στο οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη έχει το πλεονέκτημα- αντιπροτείνοντας μεταβατική ηγεσία που θα οργανώσει συνέδριο με την συμμετοχή της βάσης του κόμματος.
Η μεταβατική ηγεσία,προτείνει ο κ. Μειμαράκης, θα μπορούσε να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας προανήγγειλε πρωτοβουλία συνενόησης με τα στελέχη που ενδιαφέρονται για την ηγεσία ώστε να βρεθούν αποδεκτοί κανόνες στην κούρσα διαδοχής στη ΝΔ και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η ΝΔ να καταντήσει "Ζίγδης"- μια αναφορά στην κρίση της Ενωσης Κέντρου στα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν αρχηγός του κόμματος ήταν ο Ιωάννης Ζίγδης.
Η κρίση οδήγησε τελικά στην διάλυση της Ενωσης Κέντρου.
Σε ότι αφορά τις δικές του προθέσεις,ο κ. Μειμαράκης απέφυγε να αποκαλύψει αν θα διεκδικήσει την αρχηγία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με ενδιαφέρει η φανέλα(εννοείται της ομάδας) και όχι το περιβραχιόνιο (του αρχηγού)».
Είναι προφανές ότι περιμένει να εκδηλωθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι πριν ανακοινώσει ο ίδιος τις δικές του προθέσεις.
Αν όμως οι προτάσεις του για την συνεννόηση, το ξεπέρασμα της εσωστρέφειας και την ανάγκη αντιμετώπισης του ΠΑΣΟΚ βρουν αντίκρυσμα στην βάση του κόμματος τότε, άφησε να εννοηθεί στην συνέντευξη του, θα είναι υποψήφιος.
ΟΝΝΕΔίτες συγκεντρώνουν υπογραφές για την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη
Τα ονόματα της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν είναι πάντως τα μόνα που ακούγονται.
Σε συλλογή υπογραφών με αίτημα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης προχωρούν την ίδια στιγμή ΟΝΝΕΔίτες, συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη.
Ο ίδιος μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε πριν δύο ημέρες με τον Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης δεν απάντησε στις απανωτές σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. "...Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η παρουσία στη Βουλή και η αντιπολιτευτική μας στάση...", πρόσθεσε.
Αυξάνονται εν τω μεταξύ οι πιέσεις τόσο από τη βάση όσο και από κορυφαία στελέχη προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα ως εκφραστής της νέας γενιάς. Συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του έχουν ξεκινήσει ΟΝΝΕΔίτες, ο ίδιος πάντως παραμένει στην αντίληψή του ότι σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές.
Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται μία υποψηφιότητα ενότητας χωρίς αναφορές στο παρελθόν, δηλαδή από τη γενιά των 40άρηδων, αναφέροντας ως ενδεδειγμένα πρόσωπα τον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Θα κάνετε αντιπολίτευση;
Ο Κ.Κ και οι υπουργοί του οφείλουν να πράξουν τα αυτονόητα σήμερα κιόλας .
Να σταματήσουν άμεσα την "κλάψα" και το κυνηγητό της ουράς τους και να παρουσιαστούν στην επικαιρότητα (ΟΧΙ για τις εσωκομματικές διαδικασίες) κάνοντας αυτό που τους ανέθεσε ο λαός.
Αντιπολίτευση.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν αυτά τα πρωτοσέλιδα και να μην έχει απαντήσει άμεσα ο αρμόδιος Πρώην υπουργός.
Αν είναι αλήθεια (ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ακόμα και για τριτοκοσμικές χώρες) να το δικαιολογήσει (αν μπορεί) η αν είναι ψέμα να το καταγγείλει.
Σε μερικές μέρες αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφισή τους , τι περιμένει η Ν.Δ;;;
Μήπως προσπαθεί να επαληθεύσει τον κ. Καρατζαφέρη ότι αυτός θα κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση;;;
Επιτέλους , κ. Καραμανλή και λοιποί επίδοξοι αρχηγοί, ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ.
Antilogos
Επιπροσθέτως:
Θέλουμε να επικροτήσουμε την επισήμανση του πολύ καλού Ιστολογίου " Antilogos " και παράλληλα να προσθέσουμε ότι πρέπει να ξυπνήσουν στην Νέα Δημοκρατία οι Βουλευτές της και οι πρώην Υπουργοί της!
Η κατάσταση σε μικρό διάστημα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη γιατί τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα, φτάνουν σ' εμάς, σ' αυτούς όχι;
Όπως πολύ ανησυχητικά μηνύματα φτάνουν από την περιφέρεια καθώς ορισμένοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ έχουν αρχίσει να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ανακόψουν το επαπειλούμενο κύμα ρεβανσισμού.
Στη Λαμία συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ πήραν τα κλειδιά του γραφείου και του αυτοκινήτου από τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ενώ σε διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τους προέδρους και τους διοικητές τα οργανογράμματα των υπηρεσιών με προφανή στόχο τις επόμενες ημέρες να προβούν σε μετακινήσεις υπαλλήλων.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο και παράδοξο , στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν ασχολείται με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, αντιθέτως ο ίδιος ο Παπανδρέου - και προς τιμήν του - έχει ζητήσει να τον ενημερώνουν οι υπουργοί του όπου διαπιστώνονται τέτοια θέματα.
Γι΄ αυτό άλλωστε δεν συμπεριέλαβε κανέναν από τους μεγαλοσυνδικαλιστές στα ψηφοδέλτια και δεν θέλησε να συνομιλήσει μαζί τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις αλλά κανείς από τους επιτελείς της Ρηγίλλης δεν μπαίνει στον ... κόπο να ενημερώσει τον Καραμανλή.
Να σταματήσουν άμεσα την "κλάψα" και το κυνηγητό της ουράς τους και να παρουσιαστούν στην επικαιρότητα (ΟΧΙ για τις εσωκομματικές διαδικασίες) κάνοντας αυτό που τους ανέθεσε ο λαός.
Αντιπολίτευση.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν αυτά τα πρωτοσέλιδα και να μην έχει απαντήσει άμεσα ο αρμόδιος Πρώην υπουργός.
Αν είναι αλήθεια (ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ακόμα και για τριτοκοσμικές χώρες) να το δικαιολογήσει (αν μπορεί) η αν είναι ψέμα να το καταγγείλει.
Σε μερικές μέρες αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφισή τους , τι περιμένει η Ν.Δ;;;
Μήπως προσπαθεί να επαληθεύσει τον κ. Καρατζαφέρη ότι αυτός θα κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση;;;
Επιτέλους , κ. Καραμανλή και λοιποί επίδοξοι αρχηγοί, ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ.
Antilogos
Επιπροσθέτως:
Θέλουμε να επικροτήσουμε την επισήμανση του πολύ καλού Ιστολογίου " Antilogos " και παράλληλα να προσθέσουμε ότι πρέπει να ξυπνήσουν στην Νέα Δημοκρατία οι Βουλευτές της και οι πρώην Υπουργοί της!
Η κατάσταση σε μικρό διάστημα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη γιατί τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα, φτάνουν σ' εμάς, σ' αυτούς όχι;
Όπως πολύ ανησυχητικά μηνύματα φτάνουν από την περιφέρεια καθώς ορισμένοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ έχουν αρχίσει να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ανακόψουν το επαπειλούμενο κύμα ρεβανσισμού.
Στη Λαμία συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ πήραν τα κλειδιά του γραφείου και του αυτοκινήτου από τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ενώ σε διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τους προέδρους και τους διοικητές τα οργανογράμματα των υπηρεσιών με προφανή στόχο τις επόμενες ημέρες να προβούν σε μετακινήσεις υπαλλήλων.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο και παράδοξο , στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν ασχολείται με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, αντιθέτως ο ίδιος ο Παπανδρέου - και προς τιμήν του - έχει ζητήσει να τον ενημερώνουν οι υπουργοί του όπου διαπιστώνονται τέτοια θέματα.
Γι΄ αυτό άλλωστε δεν συμπεριέλαβε κανέναν από τους μεγαλοσυνδικαλιστές στα ψηφοδέλτια και δεν θέλησε να συνομιλήσει μαζί τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις αλλά κανείς από τους επιτελείς της Ρηγίλλης δεν μπαίνει στον ... κόπο να ενημερώσει τον Καραμανλή.
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ
.