Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Είναι δυνατόν; Μητέρα πατρίδα της Κύπρου, η Τουρκία ;

Σας παραθέτουμε όλο το ρεπορτάζ της επίσκεψης του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς σχολιασμούς, αυτή την στιγμή!
Θα γίνουν αργότερα.
Εξ' άλλου οι αναγνώστες μας είναι σε θέση και μπορούν κάλλιστα να εξάγουν τα συμπεράσματα, μόνοι τους!

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι ο κ Παπανδρέου αποκάλεσε την Τουρκία "Μητέρα Πατρίδα της Κύπρου"!

Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος ανγκάσθηκε να τονίσει, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μεταφέρει "Κυπριακό μήνυμα"!

Απ' ότι γίνεται κατανοητό, σε πρώτη φάση μπαίνουμε σε μία νέα πολύ δύσκολη περίοδο και επικίνδυνη συγχρόνως για τα εθνικά μας θέματα, περίοδο!


Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.


Ολα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής και τους Ελληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέπτυξε στον Τούρκο ομόλογό του το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα με δήλωσή του στον τουρκικό λαό, ένα μήνυμα το οποίο χαρακτήρισε απλό και κατανοητό και πρόσθεσε στον κ. Ερντογάν ότι "αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία". Ομως, πρόσθεσε, και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

Ολα αυτά, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας, όπως ανέφερε, στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθεις του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει και εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.

Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου και εκεί ο κ. Παπανδρέου ανέφερε είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαίκής Επιτροπής για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν είναι θετικό για την Ελλάδα και είχε γι' αυτό το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την θέση της Ελλάδας για τις θέσεις που διαλαμβάνονται στο κείμενο της Επιτροπής, ενώ σκοπεύει να έχει σύντομα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν ότι "είναι νωρίς ακόμα".

Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το αν η πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014 αποτελεί ορόσημο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το Κόσοβο η λύση πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών και ότι η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να βοηθήσει την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια, πρόσθεσε.

Γενικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλησε να δώσει ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα.


Μήνυμα Παπανδρέου στο λαό της Τουρκίας


Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του του υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εκεί.

Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

Γνωρίζουν πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία.

Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κκ Βαρθολομαίος

Δεν έχουμε πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.

Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.



"Να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις εξαρτήσεις"



Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια.

Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα λουλούδια.



Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος: "O Γ. Παπανδρέου δεν μεταφέρει κυπριακό μήνυμα"


"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, δεν μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν", δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι, χθες, υπήρξαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε, "η πρώτη, έγινε το πρωϊ και ουσιαστικά αφορούσε το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Κύπρο. Η δεύτερη, που έγινε το απόγευμα, ήταν για να ενημερώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στην άτυπη Σύνοδο των Βαλκανικών χωρών και ότι θα έχει κάποιες επαφές και με την τουρκική ηγεσία".

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά έκφραση άποψης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου για σχέδιο βήτα ή μεταφοράς στον Ταγίπ Ερντογάν θέσεων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Αθήνα.

"Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά ενημέρωση για σχέδιο βήτα. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει με τη διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη", τόνισε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: "Δεν ενοχλεί καθόλου οι όποιες επαφές μπορεί να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την τουρκική κυβέρνηση".

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί την επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστικής σημασίας.

"Επιβάλλεται οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν και να συμφωνήσουν ένα πλαίσιο κοινής στρατηγικής και τακτικής με συντονισμένες ενέργειες", είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αξιοποίηση όλων των περιθωρίων για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού εκτίμησε ότι "από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό".

Ο ΔΗΣΥ αξιολογεί θετικά τις κινήσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας και ειδικότερα την απόφασή του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας.

"Αλλά -όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης- και η ετοιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου να βρεθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και να έχει άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, αξιολογείται θετικά".

Η ΕΔΕΚ χαιρέτισε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κύπρο, τονίζοντας ότι "η επίσκεψη αυτή εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τον κυπριακό λαό στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη λύσης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς "βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ως υπουργός Εξωτερικών σε σύνοδο των βαλκανικών χωρών".

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως "αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, στην Τουρκία γίνεται για να εξηγηθεί στον Ταγίπ Ερντογαν η ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων της αποχώρησης των στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο και επίλυσης του Κυπριακού, τότε καλώς πραγματοποιείται. Αν όμως, ο κ. Παπανδρέου δεν εξηγήσει στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη, τότε η σημειολογία της επίσκεψής του θα βλάψει το Κυπριακό".

Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι "η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, αποδεικνύει την πρόθεσή του να τοποθετήσει ψηλά στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής του πολιτικής το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".


(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου