Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Αυστηρό μήνυμα Μπακογιάννη σε Σκόπια και Αγκυρα


Νέο διπλό αυστηρό μήνυμα σε Σκόπια και Αγκυρα έστειλε σήμερα η υπουργός Εξωωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβεως Αριστείδη Σάνδη.
«
Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία, απομακρύνει το λαό της γειτονικής χώρας από τη ευρωατλαντική του προοπτική».
«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει
», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο. Μπαίνουμε σε κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα περάσουν από σημαντική καμπή», επανέλαβε για μία ακόμη φορά η υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:


«Στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ μπαίνει σε νέα φάση. Για να έχουμε τo καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας.

Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία. Ωθεί το λαό της γειτονικής χώρας στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, κι έτσι τον απομακρύνει από την ευρωατλαντική του προοπτική.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό πνεύμα και σκοπό την επίτευξη λύσης αμοιβαία αποδεκτής, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτό είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια».


«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, το ίδιο και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές μας», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.


Όσον αφορά το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση.

«Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι συνομιλίες προχωρούν. Η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση. Η λύση αυτή, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρειαστούν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά μας. Και θα την προσφέρουμε, κάθε ένας από εμάς, χωρίς φειδώ», τόνισε.



Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, «η Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση, έχει ακόμα χρόνο για να δείξει ότι οι διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες δεν είναι μόνο λόγια. Μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».


«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αλλιώς υπάρχουν συνέπειες. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει για κανέναν. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η ξεκάθαρη πολιτική πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη καθορίζει τη στάση μας, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς λευκές επιταγές».



Στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη εξήρε το ρόλο των Ελλήνων διπλωματών που παρακολουθούν κάθε πτυχή των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων. «Ξέρω τον αγώνα που κάνετε και που μερικοί επιπόλαια επιχειρούν να μειώσουν. Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας, κι ας ξέρω καλά ότι για σας είναι ιερό καθήκον», κατέληξε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών.



Σε αυτή την σημαντική συγκυρία αναλαμβάνει επικεφαλής της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου, ο πρέσβης Αριστείδης Σάνδης, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, «ένας έμπειρος διπλωμάτης, ένας άνθρωπος που χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης από το σύνολο των συναδέλφων του» και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Παράλληλα η υπουργός εξήρε την προσφορά του απερχόμενου γ.γ. πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή (που αποχωρεί από την ενεργό διπλωματική δράση), τόσο συνολικά κατά τη διάρκεια της πλούσιας τριακονταπενταετούς διπλωματικής του καριέρας, όσο και κατά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας του υπουργείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου