Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Μπακογιάννη: Ελληνικό ενδιαφέρον σε πολυεπίπεδη συνεργασία με τη Ρωσία

Η Ελλάδα προσβλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον στην πολυεπίπεδη συνεργασία της με τη Ρωσία, αποδίδει στρατηγική σημασία στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και πιστεύει σε μία Ευρώπη ενιαία, αδιαίρετη, ειρηνική, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.


Συνέντευξη υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.


Μιλώντας ενόψει της συνάντησης της Κέρκυρας η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά της να προωθήσει τον διάλογο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού, που αποτελεί το κατ' εξοχήν φόρουμ πανευρωπαϊκού διαλόγου», καθώς «η Ελλάδα πιστεύει σε μία Ευρώπη ενιαία, αδιαίρετη, ειρηνική, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς αποκλεισμούς, εξίσου πιστεύει στον διάλογο ως μέσο για την επίλυση των διαφορών και την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενη στην ελληνορωσική συνεργασία η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών άριστες και εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για τη ρωσική στάση στο Κυπριακό, καθώς και την καλή συνεργασία Μόσχας - Αθήνας στα διεθνή fora, ενώ επεσήμανε ότι «στον οικονομικό τομέα, οι σχέσεις μας το τελευταίο διάστημα διακρίνονται από ιδιαίτερη κινητικότητα, και παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες προοπτικές παρά την διεθνή οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα, που έχουν επιλεγεί με γνώμονα όχι μόνον το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ για τα υπάρχοντα ενεργειακά σχέδια η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι όσον αφορά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η κατασκευή του «αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητες για την ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή» και εκτίμησε ότι το έργο προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθώς «αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους να καταρτισθεί ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις επί του ελληνικού εδάφους και να υπογραφούν οι συμφωνίες διέλευσης του αγωγού μεταξύ της κοινοπραξίας των εταιρειών που έχει αναλάβει την κατασκευή και των δύο συμβαλλομένων χωρών, απ' όπου θα διέρχεται ο αγωγός», γεγονός που θα επιτρέψει αμέσως μετά την έναρξη της κατασκευής του αγωγού, ο οποίος υπολογίζεται να λειτουργήσει «περίπου στα τέλη του 2011».

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream η υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο κατασκευής του και μετά τη σύσταση κοινής εταιρείας, η οποία θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού, αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους η μελέτη σκοπιμότητας. «Η κατασκευή του South Stream, ιδίως μετά την απόφαση διπλασιασμού της δυναμικότητός του, είναι έργο μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας. Σε συνδυασμό με τον North Stream θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής μας για διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενέργειας στην ήπειρό μας», συμπλήρωσε η κα Μπακογιάννη.

Παρά τη δύσκολη, λόγω της κρίσης, χρονιά, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι μετά την εντυπωσιακή εισροή Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια «οι προοπτικές θα είναι ικανοποιητικές», σημειώνοντας ιδιαιτέρως ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνίστησε στο να κρατηθεί χαμηλό το τέλος που εισπράττεται από τους Ρώσους πολίτες στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν (35 αντί για 60 ευρώ) και κατέβαλε προσπάθειες ώστε σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, που έχει αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων στη Ρωσία να χορηγούν οι ελληνικές προξενικές Αρχές στη Ρωσία θεωρήσεις εντός 48 ωρών, «χρόνος από τους ταχύτερους ανάμεσα στις Προξενικές Αρχές των κρατών- μελών ΕΕ».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό η υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις υπό εξέλιξη δικοινοτικές διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι «πιο εποικοδομητική στάση της Τουρκίας θα σήμαινε αναμφίβολα ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό. Ακόμα και η υιοθέτηση εκ μέρους της Άγκυρας της αρχής ότι πρέπει να αφήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια «Κυπριακή Λύση» θα διευκόλυνε σημαντικά τη διαπραγμάτευση». Σημείωσε επίσης ότι «οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αδιαπραγμάτευτων «κόκκινων γραμμών» και περί «δύο λαών και δύο ιδρυτικών κρατών», καθώς και η αξίωση αναγνώρισης δικαιωμάτων στρατιωτικής επέμβασης στη Κύπρο, δεν βοηθούν την επίλυση του Κυπριακού», εκτιμώντας ότι το «μεγαλύτερο στοίχημα» είναι μια λύση που θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν μαζί στη κοινή τους πατρίδα, ενώ την ίδια στιγμή «κάνουν λάθος εκείνοι που προσεγγίζουν τη λύση του Κυπριακού με τη λογική δύο κοινοτήτων που πρέπει να κρατηθούν μακριά η μία από την άλλη», καθώς «η ασφάλεια που παρέχει η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει την εγγύηση για μία επιτυχημένη και ειρηνική συμβίωση».

Σχολιάζοντας την επικείμενη στην Κέρκυρα πρώτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μετά την περυσινή κρίση στη Γεωργία, η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι κύριος στόχος της αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ των δύο πλευρών και η ενδυνάμωση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ως εκ τούτου, είμαστε υπέρ της πλήρους ενεργοποιήσεως εκ νέου του συνόλου των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σε ισότιμη βάση, δεδομένου και του ειδικού βάρους της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας».

Ερωτηθείσα για το θέμα που προκάλεσε τις περισσότερες διενέξεις στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ τους τελευταίους μήνες, δηλαδή την παράταση της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο έδαφος της Γεωργίας, καθώς η Μόσχα διαφωνεί με την ενιαία αποστολή και επιδιώκει τη δημιουργία ξεχωριστών αποστολών σε Ν.Οσετία και υπόλοιπη Γεωργία, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ευχή να καταστεί στο εγγύς μέλλον «εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία περιοχή που τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη «θετική δυναμική» που παρατηρείται τόσο στην διένεξη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ όσο και για την Υπερδνειστερία, όπου ο ΟΑΣΕ διαδραματίζει, εδώ και 15 χρόνια, διαμεσολαβητικό ρόλο και σημείωσε ότι «οι λύσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να διαιωνίζονται οι διενέξεις».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «Η Ελλάδα εξ αρχής χαιρέτισε την πρόταση του Προέδρου Μεντβιέντεφ ως μία πρόσκληση για διάλογο πάνω στα προβλήματα ασφαλείας, παλαιά και νέα, που η Ευρώπη αντιμετωπίζει. Είκοσι χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουμε κάνει τεράστια βήματα, αλλά θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια ότι πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν. Συνεπώς, η πρόσκληση του Προέδρου Medvedev συνιστά ευκαιρία ουσιαστικού διαλόγου για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ την αγκάλιασε εξ αρχής. Η πρωτοβουλία μου να καλέσω τους συναδέλφους μου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα αποσκοπεί ακριβώς στην έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου, ώστε μέσω αυτού να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των 56 χωρών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου