Τη νομοθετική ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιϋπαίθριων χώρων των οικοδομών αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, όπως είπε χθες ο ίδιος. Οι αποφάσεις αφορούν περισσότερα του 1.000.000 ακίνητα που έχουν ημιϋπαίθριους χώρους, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους ή οι κατασκευαστές τους έκλεισαν παράνομα.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν διευκρίνισε τίποτε περισσότερο, καθώς το όλο θέμα είναι σε εξέλιξη, αφού τόσο οι σύμβουλοι του κ. Σουφλιά, που μελετούν το θέμα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, όσο και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θεωρούν ότι η «τακτοποίηση» με την έννοια της νομιμοποίησης των ημιϋπαίθριων προσκρούει στο Σύνταγμα της Ελλάδος, καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης σε όλη τη χώρα. Βέβαια, οι κλεισμένοι ημιϋπαίθριοι είναι ήδη κτισμένοι, δηλαδή δεν πρόκειται να προστεθεί μπετόν στις υπάρχουσες οικοδομές, που θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Υπέρ της άμεσης νομιμοποίησης είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, οι οποίοι εκτιμούν ότι με την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων δεν θα αυξηθεί ο δομημένος όγκος και επομένως δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να νομιμοποιήσουν τμήμα της ιδιοκτησίας τους.
Την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση των ημιϋπαίθριων χώρων, τουλάχιστον με τον τρόπο που προωθείται, έχουν εκφράσει το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποίησαν για το συγκεκριμένο θέμα’.
Πάντως, επιτροπή επιστημόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά το θέμα ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση.. Τις τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα λάβει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και θα ανακοινώσει τα τελικά μέτρα.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι νομιμοποίηση θα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, γιατί πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης σε όλη τη χώρα, ενώ το μέτρο μπορεί να καταπέσει, αν υποβληθούν προσφυγές στο ΣτΕ.
Με την τακτοποίηση, που έχει αναφέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι παράνομα κλεισμένοι ημιϋπαίθριοι χώροι εξαιρούνται απλώς από την κατεδάφιση, χωρίς να προστίθεται η έκτασή τους στο ακίνητο. Στην ουσία , δεν θα μπορούν να πουληθούν και επομένως το ακίνητο δεν αποκτά υπεραξία.
Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση, μέτρο που ισχύει και για τα αυθαίρετα κτίσματα γενικότερα, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ τέλους, με αφετηρία την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και η ετήσια καταβολή τέλους διατήρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου