Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Καραμανλής: «Το ΝΑΤΟ αποτελεί νέο ιστορικό κεφάλαιο για την Αλβανία»

Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη βουλή της Αλβανίας, όπου αναφέρθηκε στις στενές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αλβανία, μίλησε στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, όπου και επιβεβαίωσε το φιλικό κλίμα και τη στενή συνεργασία των δύο κρατών. Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόσφατη είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ως νέο ιστορικό κεφάλαιο τόσο για τη γείτονα χώρα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής ανέφερε:

"Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα τη φίλη και γείτονα Αλβανία και που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ από το βήμα αυτό σε εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του φίλου αλβανικού λαού.

Επιθυμούσα να πραγματοποιήσω αυτήν την σημαντική επίσκεψη εδώ και καιρό και, για το λόγο αυτό, δέχθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο φίλος μου Πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα.

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Αλβανία έχουμε αναπτύξει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με τρόπο πολυδιάστατο και ουσιαστικό. Έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτα και σταθερά βήματα προόδου για τη δημιουργία και εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο σχέσεων, σημειώνουμε και τη σημασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, η οποία συνιστά ουσιαστική και ιστορική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας, κατέστη δυνατή και η σημερινή υπογραφή της ιδιαίτερα σημαντικής Συμφωνίας για τον Καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Με το ίδιο πνεύμα, υπεγράφη προ διμήνου και η ηθικής και ανθρωπιστικής σημασίας Συμφωνία για τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι στην Αλβανία, κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41.

Χάρη στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, έχουμε εδραιώσει συστηματικούς διαύλους επικοινωνίας, ανταλλάσσουμε συχνές και σημαντικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου και διανοίγουμε με αυτόν τον τρόπο νέες προοπτικές για ακόμη πιο διευρυμένη και στενή διμερή συνεργασία.

Το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, που επικρατεί στις διμερείς μας σχέσεις, έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στον όγκο των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα. Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και -το τονίζω- θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρά τη δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Θα ήθελα, βεβαίως, να αναφερθώ και στη συνεισφορά των Αλβανών οικονομικών μεταναστών, που ζουν και εργάζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας τόσο στην ελληνική αγορά εργασίας όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας της Αλβανίας με τα εμβάσματά τους.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη και την περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Αλβανία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις εκκλήσεις των Αλβανών φίλων μας για αμοιβαίως επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Συνεπώς, χαιρετίζουμε όλες τις ιδέες και τις προτάσεις για την ευνοϊκή ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος και για νέες συνεργασίες σε σημαντικούς τομείς, όπως, ιδίως, η ενέργεια και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα μεταφοράς της.

Κυρίες και Κύριοι,

Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μία εξαιρετική χρονική στιγμή, δεδομένου ότι καλωσορίσαμε την Αλβανία στους κόλπους της οικογένειας του ΝΑΤΟ, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Επιτρέψτε μου, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ, και από αυτό εδώ το βήμα, εσάς, τους εκπροσώπους του αλβανικού λαού, και, μέσα από εσάς, τον φίλο αλβανικό λαό, για την ένταξη της χώρας σας στο ΝΑΤΟ. Ένα γεγονός που αποτελεί σημείο-σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, είχε στηρίξει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, μία απόφαση που είχε ληφθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωστρατηγικής μας θεώρησης για την περιοχή. Με την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανοίγεται ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς η Αλβανία μπορεί πλέον να συμβάλλει εποικοδομητικά στην εμπέδωση ενός περιβάλλοντος ειρήνης, περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας εκπληρώνοντας τους όρους καλής γειτονίας που απαιτούνται. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Αλβανία, στο πλαίσιο πλέον της Συμμαχίας, και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές σας προσφέροντας την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αποτελεί, επίσης, έναν σταθερό υποστηρικτή της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ. Ήμασταν από τα πρώτα κράτη μέλη της Ένωσης που ενθάρρυναν και υποστήριξαν την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ήδη από το 2003 και την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Τότε, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, αποτυπώθηκε για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία βεβαίως συνεπάγεται την εκπλήρωση των απαραίτητων ενταξιακών προϋποθέσεων, κριτηρίων και προαπαιτουμένων που τίθενται από την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα, όπως η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Η υιοθέτηση και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων, προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, θα διευκολύνει την προσέγγιση της Αλβανίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ελληνική υποστήριξη αποτυπώνεται, επίσης, και στη θετική στάση μας απέναντι στην προοπτική της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνησή μου παρακολουθεί στενά την πρόοδο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων φέρνοντας τους πολίτες της Αλβανίας εγγύτερα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι,

Ήρθα σαν φίλος και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Ελλάδα τρέφει πάντοτε φιλικά αισθήματα απέναντι στην Αλβανία και στο αλβανικό έθνος και προσβλέπει σε αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες στο μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε, σύντομα, μελλοντικός εταίρος εντός της ΕΕ».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου