Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο Ομπάμα

07/04/2009 - 02:11
Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Aφού επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης τόνισε ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι μία από τις σημαντικές ενδείξεις» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα εμπλεκόμενα μέρη που καταβάλλουν προσπάθειες για μια λύση που θα ενώσει και πάλι την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

1 σχόλιο:

  1. Μήνυμα Ομπάμα για τη Χάλκη

    Την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη «σταθερές» σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Αγκυρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    «Διαπιστώσαμε μια συνεχή βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων» σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι (οι διμερείς σχέσεις) επιδεινώθηκαν ποτέ, σε σημείο που να μην είμαστε πια φίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω, είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε μια βάση, που είναι ήδη σταθερή».

    Παράλληλα, δήλωσε ότι ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός «θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί οι απόψεις του σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 παραμένουν αμετάβλητες.

    «Θα ήθελα να δώσω έμφαση, όχι στις προσωπικές μου απόψεις, αλλά στις απόψεις των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αν μπορούν να προχωρήσουν, όλος ο κόσμος οφείλει να τις ενθαρρύνει» είπε χαρακτηριστικά.

    Την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τους υπουργούς εξωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας στην Κωνσταντινούπολη.

    Μιλώντας στη συνέχεια στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Θέλω να είμαι σαφής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε τη Δευτέρα την υποστήριξή της στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την αντίθεσή του.

    Παράλληλα, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ», ενώ κάλεσε την ιρανική ηγεσία να επιλέξει «ανάμεσα στα πυρηνικά όπλα και σε ένα καλύτερο μέλλον για το λαό της».

    Κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες των «δύο Κύπριων ηγετών», όπως είπε, αφήνουν περιθώρια ελπίδας, καθώς παραμένουν δεσμευμένοι στη λύση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Υπογράμμισε δε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και είναι διατεθειμένες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια τους ζητηθεί.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπό το πρίσμα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα δημοκρατικής αναμόρφωσης τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα. Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

    Το θέμα της Χάλκης αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη σημασία που θα έχει στην πορεία αυτή, η επίλυση του κυπριακού έθεσε και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην άτυπη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της, Αλί Μπαμπατζάν στο περιθώριο των εργασιών του 2ου φόρουμ της «Συμμαχίας των Πολιτισμών» του ΟΗΕ.

    «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστόφια» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση για την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Τρίτη, η υπουργός είπε πως τον συναντά ως τον αρχηγό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στα προβλήματα του Πατριαρχείου.

    Στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος των ΗΠΑ
    Στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Μπάρακ Ομπάμα.

    Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κωνσταντινούπολη θα ξεκινήσει από τη δεξίωση που παραθέτει ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προς τιμή των συμμετεχόντων στον Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

    Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας. Κατόπιν θα επισκεφθεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

    Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση που θα έχει με φοιτητές στο Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών.


    e-tipos.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή