Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

"Ηθικές Τράπεζες", και όμως υπάρχουν : Banca Etica στην Ιταλία !


Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου - πρ.Βουλευτή Δράμας

Η Banca Etica είναι μια Ιταλική εναλλακτική τράπεζα που λειτουργεί με κανόνες «ηθικής».
Βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, απλότητας και ισότιμης συμμετοχής όλων των μετόχων.
Όπως μας εξηγεί ο Mauro Meggiolaro, εκπρόσωπος της τράπεζας, «στόχος δεν είναι η δημιουργία αποικιών, δηλαδή επενδύσεων και επέκτασης με όλο και περισσότερα υποκαταστήματα αλλά η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μιας περιοχής».
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της τράπεζας: ‘’Ο καιρός των τοξικών αποβλήτων και της αισχροκέρδειας τέλειωσε. Δεν πρέπει να επανέλθει".
Η ιδιαιτερότητα της Banca Etica είναι ότι ιδρύθηκε με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων, συλλόγων και ενώσεων. Είναι λοιπόν Οργανισμός λαϊκής βάσης.

Ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1999 δηλαδή έχει ζωή δέκα ετών και είναι σχετικά καινούργια τράπεζα.
Δεν ελέγχεται από οικογένειες συμφερόντων με επιρροή ή πολιτικά κόμματα.
Βασίζεται σε διάφορους οργανισμούς, εμπορικά συνδικάτα και οργανισμούς δίκαιου εμπορίου.
Κάποιες από τις ιδέες που οδήγησαν στην ίδρυση της Banca Etica μπορεί να δώσουν κάποια λύση στην κρίση.

Για παράδειγμα οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία και ανάπτυξη της τράπεζας είναι:
Πρώτη αρχή-πρόταση είναι η διαφάνεια. Το προβλήματα των μεγάλων τραπεζών οφείλονται στην έλλειψη διαφάνειας. Ο κόσμος δεν ήξερε και δεν ξέρει που πηγαίνουν τα χρήματα που τοποθετεί στις τράπεζες, ή τι έκανε η τράπεζα τα χρήματα του, δηλαδή που τα τοποθέτησε η τράπεζα.
Στην περίπτωση της Banca Etica, είναι η μοναδική περίπτωση στην Ιταλία, που μπορείς να μπεις, ο καθένας να μπει, στο site της τράπεζας και να μάθει κανείς που τοποθετήθηκαν τα χρήματα του και να δει όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν, από την τράπεζα. Τα χρήματα του επενδύονταν κυρίως σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προγράμματα.
Δεύτερη αρχή- πρόταση της Banca Etica για την κρίση είναι η απλότητα.

Η τράπεζα πάντα σκέφτεται και εφαρμόζει την δημιουργία πολύ απλών προϊόντων.
Η Τρίτη αρχή- πρόταση είναι η συμμετοχή.
Όπως προαναφέρθηκε η τράπεζα ιδρύθηκε από διαφορετικούς οργανισμούς με διαφορετικούς σκοπούς. Αυτοί οι οργανισμοί συμμετέχουν στις δραστηριότητες της τράπεζας.

Σε όλη την ιταλία υπάρχουν 75 ενώσεις που την υποστηρίζουν και είναι μέτοχοι της, τα μέλη τους.
Συνεδριάζουν τακτικά και συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις.
Παίρνουν απλά το μικρόφωνο και λένε το πρόβλημα τους στον πρόεδρο.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία και όλοι έχουν την ίδια θέση, είναι ισότιμοι. Η ψήφος του προέδρου έχει την ίδια ισχύ με του τελευταίου μετόχου. Όλοι έχουν μία ψήφο.
Η Banca Etica είναι μια από τις τελευταίες ηθικές τράπεζες που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη.

Μια από τις τράπεζες του είδους με την μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Υπάρχουν τράπεζες με άλλες ονομασίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους, έχουν την ίδια καταγωγή, τις ίδιες αρχές και στόχους.

Η πρώτη είναι αυτή της Γερμανίας με πέντε υποκαταστήματα, υπάρχει μία μεγάλη τράπεζα στην Ολλανδία με υποκαταστήματα σε Βέλγιο, Μεγ. Βρετανία και Ισπανία. Υπάρχουν και κάποιες άλλες σε Δανία, Σουηδία και Νορβηγία και υπάρχουν δύο στην Ελβετία.
Θα λέγαμε ότι είναι ένα κίνημα ηθικών τραπεζών στην Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια και σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως είναι Ευρωπαϊκό Φαινόμενο.
Γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία μεγάλη Banca Etica σε όλη την Ευρώπη!

Έχουν ιδρυθεί και άλλοι δύο οργανισμοί από τις τράπεζες που προανέφερα.
Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ηθικών Τραπεζών και το Οικονομικό Κέντρο της.
Έτσι οι τράπεζες που υπάρχουν ήδη συνεργάζονται μεταξύ τους για την δημιουργία νέων ή για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ηθικής Τράπεζας.
Η Banca Etica δεν πηγαίνει σε άλλες χώρες και ανοίγει υποκαταστήματα, αλλά θέλει να ενεργοποιεί τις δυνάμεις που υπάρχουν στην χώρα, τους οργανισμούς που υπάρχουν, για την δημιουργία τοπικών τραπεζών με τοπική ονομασία, οι οποίες θα βοηθήσουν την τοπική ανάπτυξη και μάλιστα σε αυτή την περίοδο της κρίσης.

Αυτός είναι ο σκοπός. Δεν επιδιώκει να αποικίσουμε επενδύοντας σε άλλες χώρες με την επωνυμία Banca Etica, αλλά οι τοπικές κοινωνίες να ενεργοποιηθούν για την δημιουργία τέτοιων τραπεζών.
Αρχικά, η Banca Etica, χρηματοδοτούσε μόνο κοινωνικές οργανώσεις, κοινότητες, πολιτιστικούς συλλόγους, οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την Διεθνή Αμνηστία, τις οικολογικές οργανώσεις, όπως την WWF, Ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ή Συνδικάτα.

Έτσι ξεκίνησε. Στην συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα άλλο είδος τράπεζας.
Την Τράπεζα των Υπεύθυνων Πολιτών.
Δεν χρηματοδοτεί πια μόνο τις Οργανώσεις αλλά και τον λεγόμενο υπεύθυνο πολίτη. Όπως κάποιον που θέλει να αγοράσει έναν ηλιακό συλλέκτη να τον εγκαταστήσει στην ταράτσα ή ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο ή ένα ηλεκτρικό.
Στηρίζει τους υπεύθυνους καταναλωτές!
Ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής ή σε βιολογικές καλλιέργειες.
Υπάρχει κόσμος στην Banca Etica που προέρχεται από άλλους τομείς.

Δεν έχει στο προσωπικό της τους τυπικούς τραπεζοϋπαλλήλους. Έχει και πολλούς τέτοιους αλλα΄και ανθρώπους από άλλους τομείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις.
Για την τράπεζα είναι σημαντικό να έχει υπαλλήλους με κοινωνική ευαισθησία και οικονομικές γνώσεις. Δεν ψάχνει τον τυπικό τραπεζικό υπάλληλο!

emprosdrama.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου