Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Τα Βαλκάνια και οι Τράπεζες της Δυτ.Ευρώπης. Έκθεση της Moody's

Απειλεί με υποβάθμιση η Moody’s
Καμία αναφορά για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα


Στην υποβάθμιση ορισμένων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν θυγατρικές στην Ανατολική Ευρώπη ενδέχεται να προχωρήσει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση οδηγεί την περιοχή σε μακρά και βαθιά περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έκθεση του διεθνούς οίκου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Παρά το κύμα πωλήσεων τραπεζικών μετοχών που προκάλεσε η είδηση και στην Ελλάδα, ωστόσο, ο διεθνής οίκος δεν αναφέρεται καθόλου στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη.

Αντίθετα, έχει συνεκτιμήσει αυτά τα στοιχεία κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τη Moody's, οι χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης είναι η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Σουηδία.

Οπως τονίζει, αυτές οι έξι χώρες αντιπροσωπεύουν το 84% των συνολικών επενδύσεων των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στην περιοχή. Είναι γεγονός ότι η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στην περιοχή επίσης είναι υψηλή, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες ανέρχεται στο 22,6% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν για παράδειγμα στην Ιταλία αυτό περιορίζεται σε 10,1% του ιταλικού ΑΕΠ.


Κατ' αρχήν, η έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις της κρίσης για τις τράπεζες της Aνατολικής Ευρώπης, που όπως τονίζει, το τραπεζικό σύστημα έχει εκσυγχρονισθεί σχετικά πρόσφατα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και δεν έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα ωριμότητας των δυτικών χωρών. Οπως τονίζει η Moody's, το γεγονός αυτό τις καθιστά πιο ευάλωτες σε περιόδους κρίσης, καθώς βρίσκονται κάτω από ισχυρή πίεση, γεγονός που ενδεχομένως να ασκήσει αρνητικές πιέσεις για τη χρηματοοικονομική τους ισχύ.
Προσθέτει όμως ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν παρουσία εκεί. Οπως εξηγεί, η επιδείνωση σε σημαντικούς κλάδους στις αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής μπορεί να οδηγήσει στην εξασθένηση της πιστοληπτικής ικανότητας και των μητρικών τους πίσω στη Δυτική Ευρώπη. Πόσω μάλλον που η επέκταση προς Ανατολάς αποτελεί προνόμιο πολύ λίγων τραπεζικών ομίλων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αυστριακή RaiffeiseZentralbank, η οποία πραγματοποιεί το ήμισυ των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις Erste Bank, SocGen, Unicredit και KBC.
Καθώς οι οικονομίες της περιοχής εξασθενούν, η Moody's τονίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προσφέρει βοήθεια σε χώρες όπως οι Λεττονία, Ουγγαρία, Σερβία και Ουκρανία. Σύμφωνα με την έκθεση, πάντως, οι χώρες που είναι πλέον ευάλωτες από το εξωτερικό είναι οι χώρες της Βαλτικής, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ιδιαίτερα για τις χώρες των Βαλκανίων, όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία, ο διεθνής οίκος εντοπίζει το πρόβλημα στα υψηλά επίπεδα εξωτερικού δανεισμού, τα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και τη γοργή πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών. Και πάλι, όμως, σημειώνει ότι οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν πρόσβαση σε σημαντική οικονομική βοήθεια, αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Αντίθετα, χώρες όπως η Ουκρανία, το Καζαχστάν και η Ρωσία δέχονται πιέσεις στον δημόσιο τομέα τους παρά το σχετικά χαμηλό εξωτερικό χρέος που παρουσιάζουν.
Οπως τονίζει η Moody's, «η επιδείνωση της οικονομίας στην Ανατολική Ευρώπη θα αυξήσει σημαντικά την εξάρτηση πολλών χωρών από τις ταμειακές ροές των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης».

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας, οι μητρικές τράπεζες στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να γίνουν επιλεκτικές στον τρόπο της ενίσχυσης που θα προσφέρουν στις θυγατρικές τους, ενώ δεν αποκλείεται να περιορίσουν τη στήριξή τους, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση των θυγατρικών τους. Το ίδιο ισχύει για τράπεζες σε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλούς συστημικούς κινδύνους.

Η Moody's θεωρεί πιθανό ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσουν όρους ώστε να διασφαλίσουν ότι τα ποσά που προβλέπουν τα κρατικά σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών δεν θα διατεθούν για τη στήριξη θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Οπως προειδοποιεί, όμως, η μειωμένη στήριξη σε θυγατρικές ενδέχεται να βλάψει τελικά και τις μητρικές τράπεζες

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου