Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Απειλείται η συνοχή της ευρωζώνης;

«Ευρωομόλογο» – δοκιμασία για τη συνοχή της ΟΝΕ


Η οικονομική κρίση έχει περάσει την πόρτα της Ευρωζώνης. Η συζήτηση για το «ευρωομόλογο» που ζητούν οι αδύναμες χώρες θέτει σε δοκιμασία τη συνοχή της ΟΝΕ

Η εικόνα σε όλες τις χώρες είναι λίγο-πολύ ίδια: οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν, τα δημόσια ελλείμματα, μεγαλώνουν για να χρηματοδοτηθούν τα αναπτυξιακά πακέτα, το βάρος του δανεισμού μεγαλώνει. Και για τις χώρες της Ευρωζώνης που χρειάζονται ζεστό χρήμα για τα προγράμματα ανάπτυξης και αρκετές το πληρώνουν ακριβά με ψηλά επιτόκια.
Ο Στέφαν Στάιντερ, υπεύθυνος του τμήματος διεθνών υποθέσεων της Deutsche Bank εκτιμά ότι αυτό έχει τις συνέπειές του. «Χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Ισπανία πληρώνουν στο μεταξύ αισθητά υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα από ότι πληρώνει η Γερμανία που είναι το μέτρο σύγκρισης στην Ευρωζώνη με τα χαμηλότερα επιτόκια». Τα επιτόκια στην Ιταλία ή την Ισπανία είναι περίπου 1,5% πάνω από τα επιτόκια για τα γερμανικά ομόλογα.
Μιάμιση μονάδα πάνω αθροίζει τεράστια ποσά στο δημόσιο χρέος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών. Και μάλιστα σε μια πολύ κακή συγκυρία. Στην Ιταλία για παράδειγμα, η ΑΕΠ μιας ολόκληρης χρονιάς δεν φτάνει για να πληρωθούν τα δημόσια χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Είναι ευνόητο λοιπόν η ιταλική κυβέρνηση και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι να αναζητά τρόπους για ευνοϊκότερο δανεισμό.
"Έχουμε μία κοινή ήπειρο, μία κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα. Τώρα χρειαζόμαστε και ένα κοινό ομόλογο", έλεγε ο Τρεμόντι προ ημερών στο Νταβός. Ωστόσο, την έκδοση του λεγόμενου «ευρωομόλογου» απορρίπτει κατηγορηματικά μέχρι τώρα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Συμμετοχή της Γερμανίας σε ένα κοινό «ευρωομόλογο» θα σήμαινε ότι πρέπει να πληρώσει και αυτή υψηλότερα επιτόκια. Το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο υπολογίζει με πρόσθετο κόστος τριών δις ευρώ για το γερμανικό προϋπολογισμό. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχτεί, υπογράμμιζε ο Στάινμπρουκ.
Ο τραπεζίτης της Deutche Bank Σνάιντερ σημειώνει ότι άλλες χώρες, δεν αξιοποίησαν την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης μέχρι την περασμένη χρονιά «δεν εξυγίαναν τα δημόσια οικονομικά τους. Κατά συνέπεια λοιπόν οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από τις αγορές». Δεδομένο είναι ότι πολλές χώρες θα παραβιάσουν το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το Ευρώ και τη συνοχή της Ευρωζώνης, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. "Ούτε το ευρώ κινδυνεύει, ούτε η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Κίνδυνος υπάρχει αντίθετα για την εμπιστοσύνη των αγορών στην δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών. Αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα περιθώρια κινήσεων που υπάρχου. Όχι μόνο για να μειώσουν για κάποια ποσοστά τη χρηματοδότηση του χρέους τους, αλλά κυρίως για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στην οικονομική τους πολιτική. Και εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο στη σημερινή συγκυρία", σημειώνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Αdreas Becker/Γιώργος Παππάς

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου