Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Άνοια: Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Την κορυφαία τροφή για την μείωση του κινδύνου άνοιας αποκαλύπτουν ειδικοί. 
Αυτή η τροφή αποτελεί βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής
Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων ή ακόμη και ορισμένων καρκίνων.
Οι επιστήμονες προτρέπουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια διατροφή που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Πρόκειται για μια καταστροφική πάθηση τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τους αγαπημένους τους.
Αποτελεί ένα σύνδρομο ή μια ομάδα συναφών συμπτωμάτων που συνδέονται με την συνεχή φθορά του εγκεφάλου...

Είναι συχνότερη σε άτομα άνω των 65 ετών. Γι’ αυτό θεωρείται συχνά ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας.

Ενώ η γήρανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο. 
Η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί μέσω ορισμένων επιλογών του τρόπου ζωής.
Ακόμα και οι αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο της πάθησης
Μια αξιοσημείωτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, το 2020, εντόπισε αυτό που θεωρεί ως τον «μοναδικό και πιο σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με τη διατροφή για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εγκεφαλική φθορά και πιο συγκεκριμένα μία τροφή που αποτελεί μέρος αυτής της διατροφής.
Σε γενικές γραμμές η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει:
  • άφθονα φρέσκα λαχανικά,
  • φρούτα,
  • όσπρια,
  • ξηρούς καρπούς,
  • φασόλια,
  • δημητριακά,
  • ψάρια και
  • υγιή ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο.
Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης περιορισμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, ορισμένους καρκίνους και κατάθλιψη.

Η Νο1 τροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Στο πλαίσιο της μελέτης, μια ομάδα ειδικών παρακολούθησε πάνω από 7.750 άτομα για έως και μια δεκαετία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε γνωστικές αξιολογήσεις μέσω τηλεφώνου για να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν ποια τρόφιμα ήταν πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της γνωστικής εξασθένησης και της φθοράς.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Αλλά ειδικότερα, η κατανάλωση ψαριού συνδέθηκε με «υψηλότερη γνωστική λειτουργία».

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν: «Η πιο στενή τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης αλλά όχι βραδύτερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας».
Για τη μελέτη οι ειδικοί στο Harvard Health είπαν ότι τα ψάρια αναγνωρίστηκαν ως ο «μοναδικός πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας» στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης.

«Τα λαχανικά ήταν τα δεύτερα καλύτερα και όλα τα άλλα τρόφιμα έδειξαν μικρότερες ή ασήμαντες επιδράσεις. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Η κατανάλωση ψαριών μείωσε τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής εξασθένησης όσο και της γνωστικής έκπτωσης».

Αυτό υποστηρίχθηκε από μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ageing Neuroscience, η οποία σημείωσε: «Το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν στις μεμβράνες του εγκεφαλικού ιστού». Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιταχύνουν τη φθορά του εγκεφάλου.

Οι τροφές που πρέπει να περιορίσετε για να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Το British Heart Foundation (BHF) προτείνει τον περιορισμό της κατανάλωσης των ακόλουθων πέντε τροφίμων για βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου:
  • τηγανητό ή γρήγορο φαγητό,
  • τυρί,
  • κόκκινο κρέας,
  • αρτοσκευάσματα και
  • βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου