Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κλιμάκωση στην Ουκρανία: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά τις απειλές και το βαλλιστικό πύραυλο της Ρωσίας

Έκτακτη σύνοδος NATO - Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες με φόντο την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και τις νέες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν. 
O ίδιος σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Παρασκευή ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να δοκιμάζει τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik που εκτόξευσε στην Ουκρανία, μια μέρα νωρίτερα και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του νέου πυραυλικού συστήματος. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από κανέναν εχθρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν έκανε λόγο για στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης στον πόλεμο στην Ουκρανία αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση μεσαίου βεληνεκούς με βαλλιστικό πύραυλο. Υποστήριξε ότι «η Ρωσία... εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα». Εξήγησε ότι «η χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία προκάλεσε αυτή την απάντηση».

«Φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιουδήποτε κράτους τα όπλα του οποίου χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας. Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι «ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνική». Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων), ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. 

Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δε θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία», τόνισε την Πέμπτη, το βράδυ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάραχ Νταχλάλαχ.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου συνιστά «τρομερή κλιμάκωση» στη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», επανέλαβε ο κ.Σολτς, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψή του «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως «νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει» και πως «η σύγκρουση παίρνει δραματικές διαστάσεις. Η απειλή επικίνδυνης κλιμάκωσης είναι σοβαρή και πραγματική». 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε «να τελειώσει σήμερα εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σταματούσε να είναι επιθετικός». Οταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία «είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία», ο Κιρ Στάρμερ απάντησε: «Οχι, δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά η Ουκρανία σίγουρα είναι, επειδή η Ουκρανία έχει υποστεί εισβολή».

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε χθες να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου. «Όλα τα μέρη οφείλουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργασθούν για να αμβλύνουν την κατάσταση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ζελένσκι: Χρειάζεται σοβαρή απάντηση από τη Δύση

Σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής σε ανάρτησή του στο Χ,  ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νέων τύπων αεράμυνας για την αντιμετώπιση «νέων κινδύνων» μετά την ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός νέου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στον πόλεμο των 33 μηνών.

«Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την απόκτηση νέων συστημάτων αεράμυνας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην πόλη Ντνίπρο με τον νέο της πύραυλο», προανήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους εταίρους που έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτήν την τελευταία επίθεση ρωσικής τρέλας. Αλλά, εκτός από λόγια, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Και, συγκεκριμένα, με τις οδηγίες μου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας έχει ήδη συναντήσεις με τους εταίρους μας για νέα συστήματα αεράμυνας - ακριβώς εκείνα τα συστήματα που είναι ικανά να προστατεύουν ζωές από νέους κινδύνους», είπε ο Ζελένσκι. «O κόσμος χρειάζεται μια σοβαρή απάντηση έτσι ώστε ο Πούτιν να φοβάται να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώθει τις επιπτώσεις των δράσεών του» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 


Πηγή: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου