Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Η δύσκολη «εξίσωση» για την κυβέρνηση: Από την ακρίβεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται καθοριστικοί για την κυβέρνηση, καθώς στο τέλος τους θα έχει πλέον συμπληρωθεί το ήμισυ της δεύτερης τετραετίας της. 
Η εικόνα, που τότε θα έχει διαμορφωθεί και η δυναμική, που θα έχει αναπτυχθεί, θα αποτελέσουν τη βάση για τη μετέπειτα πορεία, καθώς δύσκολα θα μπορούν να ανατραπούν άρδην
Μέσα σε αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τουλάχιστον τρία μεγάλα θέματα.
Το πρώτο, που άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών και αγγίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα κάθε νοικοκυριού, «ακούει» στο όνομα της ακρίβειας. 
Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις το χαρακτηρίζουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και παρότι τα στοιχεία από τα ράφια των σούπερ μάρκετ αρχίζουν να δημιουργούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία, το ράλι ανόδου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κινητοποιεί και πάλι την κυβέρνηση... 
Η διαβεβαίωση, που δίνεται ότι οι πολίτες δεν θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της δυσλειτουργίας του συστήματος και η εξέταση από το κυβερνητικό επιτελείο όλων των σεναρίων, όπως οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο που η ενεργειακή κρίση ήταν στο «πικ» της, είναι μια πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση, που ήδη θυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ακόμη κι έτσι, όμως, ο αντίκτυπος μιας νέας ενεργειακής έξαρσης τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκαλεί προβληματισμό. 
Η κυβέρνηση έχει βάλει στο «κάδρο» την Ευρώπη για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης και επίκεινται επαφές με την Κομισιόν το επόμενο διάστημα, αν και θεωρείται δύσκολο ευρωπαϊκές χώρες, που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες, όπως αυτές της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης, να συναινέσουν στη λήψη κοινής δράσης για την αποκλιμάκωση και τον έλεγχο των τιμών.

Το δεύτερο θέμα, που τους επόμενους μήνες θα βρεθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα και άπτεται των πολιτικών συσχετισμών, είναι το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Η κυβέρνηση απαντά μονότονα όλο το τελευταίο διάστημα ότι η συζήτηση είναι άκομψο να ανοίξει από τώρα, ωστόσο ο Ιανουάριος, οπότε και επισήμως το θέμα θα τεθεί, πλησιάζει. Μέχρι τώρα, καμία πρόβλεψη για το πρόσωπο, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει για την προεδρία, δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά σου ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες, μη δίνοντας κανένα στίγμα προθέσεων ούτε δημοσίως, καθώς έως σήμερα επιλέγει να «κλείνει» οποιαδήποτε συζήτηση, ούτε ιδιωτικώς.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, αναμένεται να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς όχι μόνο με την αντιπολίτευση, η οποία προφανώς προκρίνει ένα πρόσωπο με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που εκείνη επιθυμεί, αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι πλέον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, προσθέτει ακόμη περισσότερο ειδικό βάρος στην πρόταση του εκάστοτε πρωθυπουργού, καθώς αποτελεί προσωπική πολιτική «σφραγίδα» κατά κάποιο τρόπο, ενώ και η αναζήτηση συναινέσεων αποκτά ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το τρίτο μεγάλο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα άπτεται απολύτως στο πολιτικό πλαίσιο που θα θελήσει να βάλει για το μέλλον και την ευρύτερη πολιτική της πρόταση προς τους πολίτες. Πρόκειται για τη συνταγματική αναθεώρηση, που αναμένεται επίσης τους επόμενους μήνες να εκκινήσει ως διαδικασία. Τα κεφάλαια, που η κυβέρνηση θα προτείνει προς αναθεώρηση, θα αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά και το πολιτικό «όραμα» που προτάσσει.
Η αναφορά του πρωθυπουργού σε μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν στη χώρα οι «χρόνιες παθογένειες», όπως και στην ανάγκη να προχωρήσει ένας «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», περνούν σε πολλές περιπτώσεις και μέσα από τις προτάσεις, που η κυβέρνηση θα καταθέσει για θέματα, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος. 
Σε αυτήν τη συζήτηση, η πολιτική αντιπαράθεση θεωρείται δεδομένη και είναι αυτή, που ενδεχομένως να οδηγήσει είτε σε συναινέσεις είτε στη δημιουργία των νέων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που θα κριθούν και στις εθνικές εκλογές του 2027.

Είναι προφανές ότι μαζί με τα τρία μεγάλα θέματα από τα «προσεχώς», η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει όλα όσα έως τώρα έχουν εξαγγελθεί και αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία ή η ενίσχυση των εισοδημάτων, με την πίεση για αποτελέσματα να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. 
Το πολιτικό κλίμα, που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν, άλλωστε, δείχνει τόσο τη ρευστότητα που επικρατεί όσο και τη δημιουργία νέων δεδομένων, που θα «αναμετρηθούν» στην πορεία των επόμενων μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου