Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τριμερής: Χαμηλές πτήσεις στο Κυπριακό και πολιτική ίσων αποστάσεων από Γκουτέρες

Εικόνα κινητικότητας με συνέχιση των άτυπων συναντήσεων, σε ένα εντελώς ασταθές και νεφελώδες υπόβαθρο και χωρίς να υπάρξει ρητή δέσμευση για την επιδιωκόμενη βάση λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.
Μια συνάντηση η οποία ικανοποιεί μεν τις απαιτήσεις του διεθνούς παράγοντα για επίδειξη κινητικότητας προκειμένου να μην παγιωθεί το αδιέξοδο και να μην εκτραχυνθεί το κλίμα καθώς δεν υπήρχαν επαφές από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, όμως απλώς επιβεβαίωσε το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών λόγω της επιμονής της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στη διχοτομική πρόταση για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς...

Σύντομα ίσως και εντός του Νοεμβρίου θα επιδιωχθεί  μια διευρυμένη άτυπη συνάρτηση για την οποία όμως δεν είναι καθόλου σαφές εάν υπάρχει Συμφωνία για την σύνθεσή της, με τον Ν. Χριστοδουλίδη να μιλά για Πενταμερή (τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις + Κυπριακή Δημοκρατία + τουρκοκυπριακή Κοινότητα) και τον Ε. Τατάρ να δηλώνει ότι αποδέχεται μόνο Τετραμερή (Ελλάδα-Τουρκία- Κύπρος -Τουρκοκύπριοι). Η Τετραμερής είναι έμμεσος τρόπος εξομοίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την  τουρκοκυπριακή κοινότητα που θα συμμετέχουν μαζί με τις «μητέρες πατρίδες» κάτι που κατηγορηματικά έχει απορρίψει ο Ν. Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από την Λευκωσία, είχε υπάρξει προφανώς κάποια παρανόηση στις επαφές του Γ. Γεραπετρίτη με τον  Χ. Φιντάν ότι υπήρχε δυνατότητα συμμετοχής σε Τετραμερή,  κάτι φυσικά που δεν είχε συνέχεια, αφού η κυπριακή πλευρά εξήγησε τη θέση Αρχής για απόρριψη μιας τέτοιας μορφής  συνάντησης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, χωρίς να ωραιοποιήσει την κατάσταση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτής της κινητικότητας στο Κυπριακό που αποτελούσε στόχο του από την πρώτη στιγμή της θητείας  του. Στη διάρκεια  του Δείπνου σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη θέση η διασφάλιση των τριών singles (ενιαία κυριαρχία, ενιαία προσωπικότητα, ενιαία ιθαγένεια), η διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η λειτουργικότητα του κράτους, κάτι που είναι αναγκαίο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Επανέλαβε επίσης πως Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά κάτι άλλο από τερματισμό των Εγγυήσεων, ή τη θέση για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων με sunset clause (ρήτρα τερματισμού παρουσίας στρατευμάτων) αντί για ρήτρα αναθεώρησης.

Ο κ. Τατάρ εξηγώντας τη θέση του δήλωσε μετά το δείπνο σε συνέντευξή του στο Anadolu ότι «για να διασφαλιστεί η ισότητα στο τραπέζι, θα πρέπει να υπάρχει μια τουρκοκυπριακή πλευρά και η μητέρα πατρίδα Τουρκία (από την μια), και από την άλλη, μια ελληνοκυπριακή και μια ελληνική πλευρά. Όταν εμπλακεί η Βρετανία, η ισορροπία στο τραπέζι διαταράσσεται..». Ο κ. Τατάρ αποκάλυψε πως στο δείπνο δήλωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μια ομοσπονδία. Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε..».

Συγχρόνως, όμως , ο ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες με τη δήλωση του μετά το άτυπο δείπνο με τον πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ, δυστυχώς τήρησε και πάλι πολιτική ίσων αποστάσεων καθώς, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά, απλώς «ενθάρρυνε  τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν την κίνηση που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση».

Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης «τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών» αποφεύγοντας να κάνει ειδική αναφορά στο πλαίσιο λύσης  του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο απορρίπτει η τουρκική πλευρά κάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγο για συζήτηση «out off the box». Ενώ σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν άτυπη σύνοδο σε ευρύτερη σύνθεση στο εγγύς μέλλον…» αποφεύγοντας να μιλήσει για Πενταμερή όπως είναι το πραγματικό πλαίσιο, προκειμένου να αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο σύγκλησης Τετραμερούς όπως επιδιώκει η τουρκική πλευρά.

Έτσι, ο ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει ποιος θα αναλάβει το Κυπριακό καθώς η κ. Ολγκίν δεν θα συνεχίσει την αποστολή ως προσωπική απεσταλμένη  του με τον Ε. Τατάρ να δηλώνει ότι δεν εγκρίνει τον επαναδιορισμό της και αρκέστηκε   στο έλασσον και στην πεπατημένη.

Ανακοίνωσε ότι  οι δυο ηγέτες θα έχουν άτυπη συνάντηση στο νησί και θα καταβάλουν προσπάθειες για ένα από τα γνωστά ΜΟΕ, το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά να ανοίξει το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς με τον Ν. Χριστοδουλίδη να αντιτείνει ότι αυτό μπορεί να γίνει με αντάλλαγμα το άνοιγμα οδοφράγματος στο Πυρόι ή στα Κόκκινα. Βεβαίως, η συνταγή των ΜΟΕ με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων αρχικά εξυπηρετούσε την «επικοινωνία» των δυο κοινοτήτων τώρα πλέον και με δεδομένη τη θέση περί «δυο κρατών» απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει  την ύπαρξη και παγίωση της «γραμμής κατοχής».

Η συνέχεια θα δοθεί τώρα στην Κύπρο με την άτυπη νέα  συνάντηση Χριστοδουλίδη -Τατάρ και τις αποφάσεις του Α. Γκουτέρες  για να προκαλέσει μια νέα «διευρυμένη» συνάντηση  για την οποία όμως όχι μόνο δεν υπάρχει στοιχειώδες κοινό έδαφος  αλλά  τα δύο μέρη δεν  συμφωνούν ούτε καν με τη σύνθεσή της, αν δηλαδή θα είναι Πενταμερής ή Τετραμερής όπως επιδιώκει η Τουρκική πλευρά.

Η Αθήνα δια του υπουργού  Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη χαιρέτισε τα αποτελέσματα της Τριμερούς για το Κυπριακό, καθώς εκτός των άλλων θεωρεί ότι συμβάλει σε ένα πιο θετικό κλίμα ενόψει και της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου  ώστε να δημιουργείται η εικόνα της θετικής κινητικότητας σε όλο το πλέγμα ελληνοτουρκικών  και Κυπριακού….

Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου