Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Οι στρατιώτες του Κιμ για τον Πούτιν και ο αντιδυτικός άξονας

Από την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην ενεργό στρατιωτική εμπλοκή. 
Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων επί ρωσικού εδάφους για να «ριχθούν» στο ουκρανικό μέτωπο ή προς ανακατάληψη του Κουρσκ ανοίγει ένα νέο επικίνδυνο κεφάλαιο σε έναν ήδη παγκοσμιοποιημένο πόλεμο, καθώς έρχεται να συνδέσει το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης με εκείνο της Ασίας και της κορεατικής χερσονήσου.
Σε πεδίο ενός παράλληλου πολέμου διά αντιπροσώπων κινδυνεύει να μετατραπεί η Ουκρανία σε περίοδο κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο με τη Σεούλ να τελεί υπ’ ατμόν μπροστά στις κινήσεις του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ-ουν, ενώ η μεγάλη εικόνα πίσω από το επικίνδυνο «συμβόλαιο» που καιρό τώρα έχουν συνάψει Πούτιν και Κιμ παραπέμπει στην ανάδυση ενός νέου «άξονα του κακού»...

Στη σύμπραξη Πούτιν-Κιμ αντανακλάται η ευρύτερη στρατηγική στροφή της Ρωσίας προς την οικοδόμηση ενός αντιδυτικού συνασπισμού. «Επενδύοντας» στη Βόρεια Κορέα (μαζί με το Ιράν, και με πιθανή κινεζική ευθυγράμμιση), η Ρωσία δεν επιδιώκει μόνο τακτικά πλεονεκτήματα στην Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με αναλυτές διεθνώς επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Και όπως προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, η εξέλιξη αυτή αυξάνει το διακύβευμα για πιθανή σύγκρουση σε πολλαπλά θέατρα. Αυτό το αναδυόμενο πλέγμα συμμαχιών αμφισβητεί τις μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες ασφαλείας και κινδυνεύει να μετατρέψει τις όποιες περιφερειακές συγκρούσεις σε παγκόσμιας κλίμακας.

«Εάν η πρόθεση [της Βόρειας Κορέας] είναι να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα και θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην Ευρώπη -θα επηρεάσει επίσης τον Ινδοειρηνικό», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν καθώς επιβεβαίωνε για πρώτη φορά προ ημερών εκ μέρους των ΗΠΑ την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων σε κέντρα εκπαίδευσης στη ρωσική Άπω Ανατολή. Πρώτη είχε σημάνει συναγερμό η Σεούλ καταγράφοντας τις βορειοκορεατικές κινήσεις· τις αναφορές για άφιξη 3.000 στρατιωτών στο Βλαδιβοστόκ διαδέχθηκαν εκτιμήσεις από αμερικανικές και ουκρανικές πηγές ότι θα φθάσουν τις 12.000, ενώ ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει διαψεύσει τίποτα επιμένοντας ότι δεν είναι η Ρωσία που κλιμάκωσε τον πόλεμο, αλλά οι δυτικές προμήθειες όπλων στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ανεξάρτητη επιτροπή, επιφορτισμένη από το αμερικανικό Κογκρέσο να αξιολογήσει την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα «άξονα αυξανόμενων κακόβουλων συνεργασιών». Η εχθρότητα που μοιράζονται για τις ΗΠΑ οδηγεί όλο και περισσότερο τα καθεστώτα αυτών των χωρών σε συνεργασία -εντείνοντας την απειλή που οποιαδήποτε από αυτές από μόνη της αποτελεί για την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της, όχι μόνο σε μια περιοχή, αλλά ίσως σε πολλά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα.

Το καθεστώς Πούτιν έχει υποστηριχθεί με drones, πυραύλους και πυρομαχικά από την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ, όμως τα βορειοκορεατικά στρατεύματα είναι η πρώτη δύναμη τρίτης χώρας που αναπτύσσεται προς υποστήριξη του ρωσικού στρατού, και είναι πολλά τα ανταλλάγματα στα οποία προσβλέπει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν που έχει δει την προστιθέμενη αξία της Βόρειας Κορέας να «απογειώνεται». Η απρόκλητη ρωσική εισβολή σε κυρίαρχη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους -η οποία και έχει μετεξελιχθεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς που «στραγγίζει» τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών- άνοιξε διάπλατα στον Κιμ Γιονγκ-ουν ένα γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για να φθάσει να υπογράφει τον Ιούνιο με τη Μόσχα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης και αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Η Ρωσία φέρεται να έχει υποστεί μαζικές απώλειες το τελευταίο διάστημα, με κατά μέσο όρο 1.000 στρατιώτες να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται κάθε μέρα τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, αυτός είναι περίπου ο ίδιος αριθμός που ο ρωσικός στρατός ήταν σε θέση να αναπληρώσει μέσω της μερικής επιστράτευσης που ισχύει σήμερα και έτερων μεθόδων στρατολόγησης έναντι οικονομικών μπόνους και προσέλκυσης μισθοφόρων. Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα μπορούσε επομένως να αναβάλει την ανάγκη νέου γύρου επιστράτευσης που θα επέφερε αντιδράσεις της ρωσικής κοινής γνώμης.

Όσο για τον Κιμ Γιονγκ-ουν, πέραν των ανταλλαγμάτων σε οικονομική στήριξη, τρόφιμα και καύσιμα, η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεων της για μάχη. Ουσιαστικά η Βόρεια Κορέα έχει την ευκραία να δοκιμάσει τις στρατιωτικές της ικανότητες σε πραγματικές συνθήκες μάχης, καθώς παρόλο που κομπάζει για έναν τεράστιο συμβατικό στρατό με 1,3 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες και επιπλέον 7,6 εκατομμύρια σε εφεδρεία, οι πραγματικότητες ικανότητες του στρατού της δεν είναι σαφείς λόγω της διεθνούς απομόνωσης, των σκληρών συνθηκών διαβίωσης και των απαρχαιωμένων οπλικών της συστημάτων, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι ζητά, και τι μπορεί να λάβει, σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνογνωσίας για διηπειρωτικούς πυραύλους και υποβρύχια, και πόσο μπορεί να αναβαθμιστεί η απειλή που ήδη συνιστά η Βόρεια Κορέα για τους γείτονές της. Ο Κιμ θα μπορούσε να ζητήσει συνδρομή για την προώθηση του πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του στόχου του να αποκτήσει πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ικανό να εκτοξεύει πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές που να αγγίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έχει δηλώσει ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχουν εντοπίσει επί του παρόντος στοιχεία για συγκεκριμένη δέσμευση Πούτιν να βοηθήσει στην ενίσχυση του στρατού της Βόρειας Κορέας. Αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πολλά που η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει τον Κιμ: «Αυτό είναι που μας ανησυχεί τόσο πολύ», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, το επικίνδυνο «συμβόλαιο» του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον «σύντροφο» Κιμ Γιονγκ-ουν, όπως τον αποκαλεί, έρχεται να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες (στις οποίες κάποτε μετείχε και η ίδια η Ρωσία, αλλά και η Κίνα) για την ανάσχεση του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Όσον αφορά τη Σεούλ, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και βλέποντας τη βορειοκορεατική απειλή να εντείνεται αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαντήσει η ίδια με την παροχή όπλων στην Ουκρανία. Ήδη το κλίμα είχε ενταθεί στην κορεατική χερσόνησο με απειλές και επιθετικές ενέργειες του Βορρά προς το Νότο. Είναι ήδη πολύ μεγάλος ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται από απόσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία, από τις δυτικές χώρες από τη μία πλευρά έως το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα από την άλλη, και τώρα ο πόλεμος αυτός αποκτά και νέα διάσταση.

Στον αρχικό απόηχο της εισβολής της Ρωσίας το 2022, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία -συγκεκριμένα η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν- είχαν σπεύσει να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο, τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της επιθετικότητας της Ρωσίας και των πιθανών απειλών που αντιμετωπίζουν οι ίδιες από δυνάμεις όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Υπό τον συντηρητικό πρόεδρό της, Γιουν Σουκ-γέολ, η Νότια Κορέα έχει συνυπογράψει τις δυτικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και έχει παράσχει ανθρωπιστική και μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. Εξετάζει, ωστόσο, πλέον βάσει δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου το ενδεχόμενο να στείλει αξιωματούχους στην Ουκρανία για να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις τακτικές μάχης της Βόρειας Κορέας και να συμμετάσχουν σε ανακρίσεις Βορειοκορεατών που πιθανώς αιχμαλωτιστούν. Ενώ ο Νότος είναι σημαντικός εξαγωγέας όπλων -ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο με πωλήσεις αξίας 14 δισ. δολαρίων πέρυσι- διατηρεί μακρόχρονη πολιτική να μην παρέχει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, και αυτό ισχύει για την Ουκρανία. Ωστόσο, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων αυξάνει την πίεση προς τον Γιουν να άρει τον περιορισμό -μια κίνηση που θα πρέπει να ξεπεράσει νομικά και πολιτικά εμπόδια για να γίνει πραγματικότητα.

Η κινεζική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη για την αποστολή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία υπό το πρίσμα ότι η κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συμμαχία προς περιορισμό της ισχύος και της επιρροής του Πεκίνου στην ανατολική Ασία, ούτε και θέλει το καθεστώς Σι να χάσει την επιρροή που ασκεί στην ίδια τη Βόρεια Κορέα.

Ευαγγελία Μπίφη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου