Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Τέταρτος στην Αττική ο Χ. Δούκας: Μεγαλύτερη αποδοκιμασία δεν μπορούσε να υπάρξει

Το πρώτο βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει απόψε είναι, πως το ΠΑΣΟΚ, παρά την εξόχως ευνοϊκή συγκυρία και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, απέχει πολύ από τη φάση της «απογείωσης»
Βρίσκεται μακριά από το θεωρηθεί κυβέρνηση εν αναμονή όπως επιχείρησαν όλο αυτό το διάστημα να το εμφανίσουν ορισμένοι εκ των υποψηφίων αρχηγών. 
Οι 300 και κάτι, χιλιάδες μέλη και φίλοι που προσήλθαν στις κάλπες, δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλοστομίες, για προκλητικούς μικρομεγαλισμούς και την αυτό-αναγόρευσή του κόμματος ως το αντίπαλο δέος στη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, τόσο όσο. Τόσο όσο χρειάζεται να διατηρήσει την αισιοδοξία, ότι μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να γίνει ξανά κυβερνητικό κόμμα και να αποτελέσει εναλλακτική διακυβέρνησης...
Κεντρικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έθεταν τον πήχη κοντά στις 340 - 350 χιλιάδες, εκτιμώντας ενδόμυχα και με βάση την εκλογική επίδοση στις ευρωεκλογές, ότι θα ξεπεράσουν αρκετά τον αριθμό αυτό. 
Οι 303 χιλιάδες του 2024 σε σχέση με τις 270 χιλιάδες που πήγαν στην αντίστοιχη διαδικασία το 2021, υποδηλώνουν μια ισχνή αύξηση, με δεδομένη την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνση της δυσαρέσκειας από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι οργανωμένοι μηχανισμοί της Χαριλάου Τρικούπη και της Πλατείας Κοτζιά, φαίνεται ότι λειτούργησαν αποτελεσματικότερα, από την εξαιρετική δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Παύλου Γερουλάνου ο οποίος βρέθηκε κοντά στη ζώνη της μεγάλης ανατροπής, ενώ η μακρόχρονη απουσία της κ. Διαμαντοπούλου από τα κομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, της στέρησε όπως φαίνεται χρήσιμες εφεδρείες.
Εάν οι δυο τους είχαν προχωρήσει σε πολιτική συμφωνία και συμμαχία αρχών και θέσεων σε μια υποψηφιότητα, το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως απόψε να είχε κάνει άλμα στο κυβερνητικό του μέλλον.

Οι χαμηλοί τόνοι, η ευπρέπεια και πρωτίστως η εντύπωση ότι διαθέτει πολιτική γείωση, προγραμματικό λόγο και καλή αίσθηση των σύγχρονων προκλήσεων της χώρας, έβαλαν την υποψηφιότητα Γερουλάνου, στο ραντάρ από τον ‘Εβρο έως την Αττική όπου συνέτριψε και τον Νίκο Ανδρουλάκη και το Χάρη Δούκα. Τα αποτελέσματα στην Αττική και ειδικά στην Αθήνα είναι κόλαφος για τον δήμαρχο και υποψήφιο αρχηγό, καθώς ήρθε τέταρτος μετά τους Παύλο Γερουλάνο, Νίκο Ανδρουλάκη και την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, με ποσοστό μόλις 18,3%.

Οι πολίτες – δημότες της Αθήνας που σχεδόν πριν από ένα χρόνο τον ανέδειξαν στο δημαρχιακό θώκο, τον αποδοκιμάζουν ηχηρά. Για τις επιδόσεις του ως δημάρχου και για την πρωτοφανή υποτίμηση εκείνης της ψήφου, μέσα από την επιλογή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να μετατρέψει σε πάρεργο τον Δήμο της Αθήνας. Ο κ. Δούκας τόσο στην Α' Αθήνας, όσο και στην Αττική συνολικότερα ήταν η τέταρτη επιλογή! 

Ο νικητής του πρώτου γύρου, ο κ.Νίκος Ανδρουλάκης δικαιώνεται για την επιλογή του να κινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού άμεσα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ώστε να μην υποστεί την ομηρία της διαρκούς αμφισβήτησης.
Δικαιώνεται παράλληλα για την… εμπιστοσύνη του στους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους διατηρεί ισχυρούς και αδιατάρακτους όπως φαίνεται δεσμούς.

Στο δεύτερο γύρο απέναντι στο Χάρη Δούκα μπαίνει ως φαβορί με τη μεγάλη δυναμική που του δίνει η πρωτιά.

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου